Publisert 29. oktober 2013:

Pannestekt brosme med krabbe og erterisotto

bloggcolor_9990

Enkel velsmakende rett med  krabbe og erte-risotto og dypvannsfisken Brosme. Dypvannsfisken Brosme lever fra 100 til 1000 meters dyp fra sørlandkysten og nordover, fiskekjøttet er hvit og fast og har en lett skalldyrpreg i smaken, retning hummer. Siden fisken er fast i kjøttet passer den fint i wok-retter, og på grillen når det igjen er sesong for det. Men fisken er fin også pannestekt eller en kombinasjon av bakt/stekt (brunes bakes i ovn) eller bare bakt som den er.

Og lage en god/perfekt risotto er litt vannskelig og forklare i en oppskrift. En perfekt risotto er ikke en enkel affære men det gjelder og få teknikken inn i hendene etter gjenntatte forsøk, det er heller ikke en fasit på hvor mye kraft/væske risottoen trenger, det har med absorberingseven på risen du bruker og gjøre og hvor kraftig det koker. Men jeg kan love deg har du fått risottoen inn i fingrene behøver du ingen oppskrift, den blir perfekt til underveis.

Dette trenger du til 4 personer: 800 gr brosme (ryggstykke), ca 200 gr krabbe-kjøtt fra klør  (berengn ca 55-60% svinn, krabbeskallet kan brukes til suppe), 150- 200 risottoris (arborio eller carnaroli), 2,5 – 3 dl blåskjellkraft, 1 dl hvitvin, 100 gr selskapserter, 3-4 ss olivenolje, 1 stk finkuttet sjalottløk, 1 fedd finkuttet hvitløk, ca 30 gr revet parmesan, 1/2 dl fløte, litt sitronsaft, smør, rapsolje samt salt og pepper.

bloggcolor_9900

Slik lager du retten: Del fisken i porsjonstykker strø over litt fint havsalt over hver bit og la fisken stå å trekke og temperere seg før steking. Ha blåskjellkraften i en kjele og varm opp, varm opp olivenolje en kjele (middels varme) tilsett sjalottløk og hvitløk og fres dette mykt og blankt. Tilsett risen og bland dette til risen er blank av olje. Tilsett hvitvinen og kok dette inn, spe så med en liten øse av den varme blåskjellkrafta og kok inn ved konstant røring, gjenta dette til all krafta er i risottoen.

Mens du er i gang med risottoen varmer du opp en stekepanne, når pannen er varm har du i litt rapsolje og starter steking av fisken, stek den ca 3-4 min på hver side, men dette er avhengig av temp/tykkelse på fisken og varmen du har i pannen. Stek aldri fisk for mye heller litt for lite.

 Når fisken gjør seg i pannen lager du risottoen ferdig, om du ikke har hatt i nok kraft og risen fortsatt er for hard tilsetter du bare litt oppvarmet vann, litt og litt til du nærmer deg rett tyggemotstand, men ikke ferdig. Det er viktig og smake på risottoen underveis, riskornene skal ha tyggmotstand (kjerne) når risottoen er ferdig. Tilsett så fløte og kok den inn til risottoen er kremet men flytende. Ha i parmesan og rør den inn til du har en kremet og lettflytende risotto, smak til med salt eventuelt pepper. Trekk risottoen fra varmen og rør inn krabbekjøtt og lett kokte selskapserter, smak deg til med noen dråper sitron så risottoen får litt friskhet.

Ha i en god ss smør i stekepannen sammen med fisken, når smørret blir brunt øser du over fisken, samtidig som du smaker til fisken med salt og nykvernet sortpepper. La fisken hvile 1-2 min før du severer. Server som på bildet, eller etter ønske.

bloggcolor_9954  Brosme fantastisk god dypvannsfiskbloggcolor_9924Petit poisbloggcolor_9965

Lett kledd brosme, ikke masse dilldall bare ekte gode, rene smaker.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Pannestekt brosme med krabbe og erterisotto

  1. lam er snadder mat og dette så riktig så godt ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>