Publisert 6. august 2013:

Falsled Kro – påfyll til alle sanser, en gave til sjelen

bloggcolor_1736

 Mulig jeg har brukt store superlativer i overskriften, men dette mener jeg helt oppriktig og det er denne følelsen jeg sitter igjen med. I ca ti år har jeg hatt lyst og besøke Falsled Kro for og oppleve den Fynske gjestfriheten, og ikke minst smake maten til Gran du Chef  Per Hallundbæk. Jeg var heldig som fikk jobbe med Hallundbæk på ærverdige Engå Gård på Tjøme der jeg tok noen måneder av min  læretid som kokk, og i den andledningen ble jeg kjent med Falsled Kro. Per Hallundbæk og hans kone Randi Schmidt har drevet kroen siden 2009.

Den lille ladstedsbyen Millinge

Falsled kro ligger i  den lille lanstedsbyen Millinge syd på Fyn ( ca 2- 2,5 timers biltur fra København), vakkert til lang kysten omkranset av store vakre trær og velkjøtt have, du blir mødt av en ro og en avslappet atmosfære en bare må oppleve selv. Jeg hadde ikke sett Halundbæk på ti år han tok vel i mot oss og viste oss rund med stor iver og gjestfrihet, området rund kroen var mye større en jeg hadde sett for meg og eindommen romet flere hus med overnattnigsrom konferansesaler/festsaler og store områder som blir bruk til egen odling av grønsaker, bær, urter og frukt.

Brennevinbryggeri og skipsfart

Opprinnelig er kroen fra 1744 og har vert både brennvinbryggeri og skipsfarts møtested. I 1969 blir Kroen omfattende restaurert og i 1971 kommer  gastronomien til kroen da kokkene Michel Michaud og Jean-Luis Lieffroy sammen skaper en ny restaurant/kro profil som siden har blitt kroens varemerke, selfølgelig  sammen med den unike gjetfriheten.

Falsled Kro 2013

Vi ankom kroen i et fantastisk sommervær en vakker juli dag, det var stille og rolig på kroen og det var ca halvfull retaurant boket for kvelden. Etter og ha blitt inlosjert på det så delikate seregene rommet der vi også blir mødt med små gaver (blomst, sjokolade). Etter en varm dusj og på med passene bekledning setter vi oss i bakgården for en apretiff, og får levert ut en vinkart med et utvalg som overgår alt jeg har sett tidligere. En blir så til de grader innponert over den utrolige haukeblikket til serveringspersonalet, kunne nesten tro de så mellom vegger, overvåkenhet og eleganse på en serdeles diskret måte. Etter noen nydelige velkommpnerte og smakrike amusser, blir vi elegant fulgt til bordet i den fantastiske spisesalen for og innta en 6 retters høysommermeny, med tilvalgt vinpakke (se bilde av meny og vinpakke lengre ned i inlegget). At chef  Hallunbæk kunne lage mat viste jeg fra tidligere, men jeg må jo si jeg var nyskjerrig på hvilken rettning hans matlaging hadde tatt etter alle disse årene. Da jeg hadde en samtale med Hallundbæk før maten  spurte jeg han om hans matfilosofi anno 2013 svarte han at han har kastet ut smør og fløte fra kjøkkenet isteden bruke mer grønnsaker for at maten skal bli lettere.

Gastronomi på høy nivå

Kveldens retter vil jeg si var så til de grader velkomponerte, og med mange overaskelser både i råvarevalg  teksturer og sammensettinger. Kvelden store høydepunkt for meg var tynne skiver av rå marinert multe  med tindved, speltchips og små sopp, en fantastisk rett med en fisk jeg aldri har hørt om tidligere. Desserten var også meget elegant og velsmakende (se mer lengre ned). I tilegg til dette spiste vi piggvar, sjøkreps, grillet små purre, rådyrbukk, og ett enormt utvalg av Franske og Danske oster med velsmakende tilbehør. Vinene i vinpakken var i en klasse for seg og noen av valgene var så og si 100% rett mat vin match, riktige gode kvalitetsviner og rikelig med vin i glasset.

bloggcolor_1754

 Inngangen til kroen magisk og forførende

bloggcolor_1686

 Kroen er tatt opp i Relais & Chateaux og det sier jo mye om stedet

bloggcolor_1765

 Peisestuen og baren

bloggcolor_1772

 Bakgården sted for en drink et glas champagne og der appetittvekkere (amussene ) blir servert sommertid 

bloggcolor_1727

 De store vakre trærne i haven skaper en vakker harmonisk stemning  

bloggcolor_1998

 Gran du Chef Per Hallundbæk, kunnskapsrik, dyktig, usnobbete og jordnær

bloggcolor_1840

 På Falsled Kro er ingen ting overtlatt tilfeldigetene, uten at det blir snobberi

bw_2247

 6 retters høysommer meny med tillhørende vinpakke

bloggcolor_1792

 Vinkartet hadde et stort spekter av klasse vin og champagne

bloggcolor_1775

 Amusse

bloggcolor_1786

 Amusse

bloggcolor_1822

 Fantastisk brød og smør, har aldri smakt brød med mer smak

bloggcolor_1869

 Rikholdig vinmeny med klasse viner generøst sjenket, til osten fikk vi ikke mindre en 3 viner

bloggcolor_1823

Rå marinert multe med speltchips tindved (havton) og småsopp, ( kveldens beste)

bloggcolor_1832

 Grillet små purre fra haven confitert eggplomme og morkel vinagrett

bloggcolor_1845

 Sprø piggvar med ventréche ny løk små erter og kjørvelolje

bloggcolor_1852

 Franske og Danske kvalitetsoster servvert med stor kunnskap og eleganse

bloggcolor_1883

Jordbær med hylleblomst og bakt crem…bare magisk

bloggcolor_1902

 Frokosten fikk vi servert i hagen fra en skyfri himmel denne vidstille morgenen, det første som kom på bordet var en flaske hjemmelaget lakrissnaps (Danmark på sitt beste). Frokosten hadde mange hjemmelagde gode elmenter blandt annet stekte vaktelegg, hjemmelaget marmelader, yoghurt fra eget meieri servert med ferske bær fra hagen og rik utvalg av ulikt kjøttpålegg. Følte det som vi  fikk servert en 6 retters frokost alt servert på ved bordet av dykige sevitører ikke en buffet i sikte. Fantastisk…

bloggcolor_1891

 Fra du kommer inn døren på Falsled Kro til du forlater stedet føler du deg spesielt velkommen, her er gave vi fikk ved hjemreise  godt vann, sjokolade, nugat og en fin bok med historie om stedet og om kjøkkenets råvare valg de ulike årstidene.

bloggcolor_1981

 Et besøk på Falsled Kro gjør noe med deg som menneske, hva det er er vanskelig og sette ordene på men ta ett besøk så forstår du hva jeg mener. Takk for at vi fikk oppleve denne fatastiske Fynske gjestfriheten og den unike maten på kroen og det fantastiske stedet, kommer garantert tilbake…

Så et sitat fra boken vi fikk i gave…

«At holde og vidreudvikle det høje niveau uden det bliver krukket og selvhøytideligt. At tage imod vores gjæster med åbne arme og få dem til at føle sig velkomne og hjemme. Ja, ikke bare hjemme, for et besøg på Falsled Kro skal være lidt ud over det hjemmevante. Helst en omvej værd»

 Randi Schmidt & Per Hallundbæk

Foto: Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>