Publisert 28. april 2013:

Dampet skrei med egg og pepperrotsaus og råkostsalat

bloggcolor2_5915_edited-1

 Etter en lang lang vinter er endelig våren her fy så jeg har lengtet etter snøfri mark, fuglekvitter, sol, sopebilen, bar asfalt, lettere klær og sist men ikke minst sommerdekk på bilen. På denne årstiden og i tiden som kommer liker jeg og spise litt lettere mat som denne  retten med skrei. Ville at retten skulle få litt husmannskost-preg over seg både i smak og i måten en lager maten på. Som jeg nevnte i dette innlegget.… så var årets skrei i ypperste klasse og  jeg  hadde spart noen fine biter på frys fra tidligere (ja, jeg kan spise fisk som har vært frossen, det må da finnes grenser for snobberi). Når en tenker torsk og  husmannskost, synes jeg det var naturlig å bruke egg, pepperrot, og råkost uten kronglete tilbredningsmetoder.

Dette trenger du til 4 personer:  4 stk rygg biter av torsk/skrei på ca 150-200 gr stk, 3-4 stk hardkokte egg, 4 dl h melk, 25 gr hvetemel, 1,5 ss smør, ca 50 gr pepperrot, 2 st gulrot, 4 stk reddik, en hjertesalat, en liten fennikel Ca 50-60 gr, god eddik eller sitron, 2 ss sukker, salt og pepper samt kokte amadinepoteter.

Råkost: Ha en liter iskaldt vann i en bolle, rør inn 3-4 ss god epleeddik (eller saften fra en halv sitron til en sitron) og 2 ss sukker til sukkeret er oppløst. Kutt gulrot, fenikkel og reddiker tynt på en mandolin eller med en god kniv, bryt opp hjertesalat i grove biter, jeg liker råkosten litt rustikk synes også at det er fint grønnsakene er gjenkjennelige, vakkert blir det også. Ha alt i bollen og sett i kjøleskap til servering.

Egg og pepperrot saus: Kok opp 4 dl h melk, smelt 1, 5 ss smør i en kjele på lav temp. Tilsett 25 gr hvetemel rør om med en tresleiv til du får en fin hvit jevning 2-3 min, tilsett den varme melken litt etter litt ved konstant visping – kok videre i ca 5 min til passe tykk saus visp hele tiden. Tilsett så 3-4 grovkuttet hardkokte egg og ca 2 ss finrevet pepperrot (smak deg til og tilsett det som passer deg) salt eventuelt pepper. Etter dette bør ikke sausen koke.

Damping av fisk:  Fisken tørrsaltes en time før varmebehandling ved å strø ett par-tre klyper salt på hver fiskebit. Ha en liter vann i en dampkjele, kok opp, legg fisken på den øverste rista sett på lokk, senk varmen og la fisken dampe i ca 5-8 min avhengig av tykkelse og temperatur på fisken.

bloggcolor2_5866_edited-1

 Naturlig vakkert sprøtt og sunt.

bloggcolor2_5938_edited-1

 Deilig lettspist hverdagsmat uten for mye fikserier og dall

«Mann blir hva man spiser»!

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>