Publisert 16. mars 2013:

Gulrotsuppe med stjerneanis,chili og appelsin

bloggcolor_0544

 Det er ikke mye som minner en om at våren er rett rundt hjørnet, gradestokken viser Sibir temperatur og snøen forsetter og lave ned nå i midten av mars. Da kan det være på sin plass med en varm søtlig aromatisk suppe, som bringer frem litt godfølelsen og gir med sin vakre solgule farge og søte smak tanker om det skal komme, sol… og sommer. Jeg valgte og aromatisere denne nydelige gulrotsuppen med stjerneanis, chili og appelsin. Disse aromatene sitter klisteret til den søte gulroten.

Dette trenger du til ca 6- 8 personer: 1 kg gulrøtter av god kvalitet, 3 dl matfløte, 1 liter H melk, 100 gr sjalottløk, 1 god dl hvitvin, 1 stk appelsin, 1 stk hel stjerneanis, 1 stk chili, litt raps olje, salt, pepper  og eventuelt en spiseskje smør om samvittigheten og linjene tåler det.

Slik lager du suppen: Skrell gulrot og sjalottløk. Kutt gulroten i terninger og finkutt shalottløken. Brenn av en chili med skibrenner og ha den i en pose i ca 5 min, fjern skallet, frøene og del den grovt. Varm opp en kjelegryte som rommer min 3 liter, ha i litt rapsolje i, la oljen få litt varme så freser du sjalottløken, stjerneanis og chilien til løken er blank. Hell på hvitvin og kok inn vinen nesten tørr, i med gulrøtter og la de få noen minutter i kjelen ved stadig omrøring. Hell på 3 dl fløte og 3 dl h melk det bør nesten dekke gulroten, kok til gulroten er god og mør (stjerneanisen fjernes etter ca 8-10 min koking ). Kjør den ferdigkokte gulroten sammen med fløtemelken i en blender til fin purè. Ha purèen tilbake i kjelen, hell på 5 dl melk, kok opp og smak til med appelsin, salt og legg til noen dråper sitron med eventuelt litt cayenne.

bloggcolor_0343

Gulrøtter fra en bonde i Gjerpensdalen. Kun et meget godt steinkast fra mitt hjem, her snakker vi lokalmat!

bloggcolor_0527

 Suppens hovedingredienser ferdig kuttet i terninger.

bloggcolor_0284

 Sjalottløk er med på å gi smak og fylde til suppen.

bloggcolor_0252

 Vakre aromater.

bloggcolor_0394

 Pyroman på kjøkkenet.

bloggcolor_0435

 Fra brent til vakker og rød igjen på 5 sekunder.

bloggcolor_0314

 Litt tørr hvitvin i suppen gir smak og friskhet.

bloggcolor_0562

 Denne nydelige solgule suppen er klar for å varme vinter frossene sjeler, jeg serverte den med gulrotchips, noen dråper chiliolje og brød.

Søt, varm, krydret, aromatisk og mettende!

Foto: Charls

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Gulrotsuppe med stjerneanis,chili og appelsin

 1. Läckert recept, verkar var en god smakbrytning mellan söta morötter, syra i vinet och hetta från kryddorna! Det måste jag testa någon gång.
  Trevlig och välfotograferad blogg.
  /Roland

 2. Ingrid sier:

  Hei :)
  Denne skal eg virkelig lage til
  påska, men kvifor brenner du chilien?
  Kanskje eit dumt spørsmål men.. :)

  • Charls.no sier:

   Hei Ingrid beklager sent svar blir lasset ned med spam og ikke lett og se seriøse kommentarer. Jo chilien brenner jeg for og lett kunne skrape av skallet men chilien blir litt roligere og litt søtere. Lykke til…

 3. Ingrid sier:

  Fekk mykje skryt av suppa, herlig med appelsin og anis. Takk for oppskrift. Forresten, korleis fekk du suppa så gulaktig? Mine gulrotsupper blir alltid mørk oransje, aldri unntak. Synes din suppe ser så mykje meir delikat ut!

  • Charls.no sier:

   Hei Ingrid. Så koselig at det falt i smak, vanskelig og si det med fargen, her er det så mange faktorer som spiller inn. Jeg brukte myrrgulrøtter av beste sort, varmebehandlingen kan også ha noe og si, du får bare prøve deg igjen…Hilsen Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>