Publisert 17. september 2012:

Bruschetta med syltet kantarell

 Som jeg har skrevet tidligere på bloggen kan kantarell også syltes for lengre holdbarhet og kan brukes utover høsten. Jeg syltet noe i år siden jeg fant en hel del og dette kan brukes til så mangt. F.eks: forrett, tapas, pizza, på bruchetta og som tilbehør til alt av viltkjøtt (jaktsesongen er jo i gang), men jeg skal love deg at dette er magisk også til fisk. Soppen passer til både til varme og kalde retter, men serveres kald. Det er ikke bare kantarellen som fungerer bra til sylting, også steinsopp, fåresopp og traktkantarell egner seg utmerket til sylting.

Oppskrift på Charls’ syltet kantarell

Du trenger: 500 gr renset kantarell, 1-1 1/2 dl god olivenolje, 3 fedd hvitløk i skiver, 3 stk sjalottløk i skiver, 3-4 kvister frisk rosmarin, saft og skall fra 1/2 sitron, 1 ss brunt sukker, salt, nykvernet sortpepper.

Slik gjør du: Fres soppen i tørr stekepanne på middels temperatur for å trekke ut så mye fuktighet fra soppen som mulig. Unngå at soppen tar farge. Tilsett oljen, hvitløk, sjalottløk, rosmarin. Fres videre til løken har blitt myk og aromatene har frigjort seg. Det tar ca. 5 minutter. Ha på sitronskall i skiver og sitronsaft, samt sukker, salt og pepper. Sett på lokk og la dampe i 5-10 minutter. Ta av lokket og damp videre noen minutter til du ser oljen/juicen tykner. Smak til med evt. mer salt og pepper. Ha de syltede kantarellene i sterile glass og sett i kjøleskap. Ha tålmodighet en dag eller 2 så smakene får utvikle seg.  Holdbarhet: ca. 5-7 uker. Rekker f.eks. til en forrett for 4.

Dette hadde jeg som lunsj. Jeg var alene og det var stille og rolig i hjemmet. Jeg følte en enorm glede og luksus over å sitte og spise så fantastisk mat med sopp jeg har plukket få meter fra mitt eget hjem.

Foto: Charls