Publisert 20. april 2012:

Brød magi!

 Etter at dette eltefrie brødet var omtalt i Dagbladet og klikk. no, har det godt som en farsott over landet. Brødet har fått en omtale om at dette er kansje verden beste brød, (Cristoffer Sjuve) det er vel og ta litt i synes jeg,  for hva som er det beste brødet kommer vel an på hvem du spør, og hva en skal bruke det til. Men dette er et helt unikt brød som er fra Sullivan Street Bakery New York og er gjengitt i boka » Elsker Deig.»  Dette brødet er kanskje det enkleste du kan bake, du bare blander sammen ingrediensene og lar det stå og heve i romtemperatur i 18-24 timer for så og legge det på en melet benkeplate, så hviler deigen litt før du folder deigen inn mot mitten å former til et rustikk brød å steker det i en støpejerngryte/kjeramikkgryte i ca 40 min, så vips har du ett helt unikt brød. Dette brødet har veldig mye til felles med surdeigsbrød og er vel nesten slik at en kan kalle det hurtig variant av surdeigsbrød, siden deigen inneholder lite gjær og den lange hevetiden syns jeg brødet får litt av den karakteristikken som et surdeigbrød men minus litt syrlighet. Oppskriften kommer fra boka «Elsker Deig», av Marit Røttingsnes Westlie  (Fru Timian

 Til et brød trenger du: 300 gr hvetemel, 125 gr speltmel, 3,5dl vann, 2 ts salt, 0,5 ts tørrgjær.

Slik baker du et unikt brød: Rør raskt sammen mel, vann og salt, dette blir en veldig fuktig deig og det er slik det skal hvete. Ha deigen i en bolle og dekk til med plast og la deigen så på kjøkkenbenken og heve i 12-24 timer. Ha godt med mel på benken og ha deigen på melet og brett den inn fra sidene, skru på ovnen (la deigen hvile ca 15 min).  Sett inn gryten/romtemperatur som har lokk og tåler høy varme dette gjøres når ovnen er kald. Når ovnen har rett temperatur tar du ut gryten og har litt mel i den, for deigen ved og brette inn sidene og få litt høyde på brødet og ha det i gryten, (strø over litt rugmel) sett på lokket og stek i 30 min, ta av lokket og stek videre i 10-15 min til brødet har fin gylden sprø skorpe. Avkjøl på rist.

Når denne oppskriften kom ut på nettet var noe av hvetemelet byttet ut med spelt i forhold til originalen, det er denne varianten har jeg prøvd meg på.

 Garantert sprø skorpe og smakrikt brød

 Har lenge ønsket en lettere måte og bake et godt brød med litt av surdeigsbrødets kvaliteter, her er det.

Besøk bloggen: Mat på bordet  eltefritt brød eksperten.

Takker Marit Røttingsnes Westlie for en meget bra bakebok jeg fikk i gave!

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>