Publisert 1. februar 2012:

Biff med saus av Kraftkar-ost

Biff av ytrefilet med ovnsbakt sjalottløk, dampet brokkoli, kraftkarsaus og ovnsbakte båtpoteter.

 Etter å ha smakt den fantastiske blåmuggosten Kraftkar, fikk jeg omgående lyst til å prøve den i saus. Jeg har alltid vært glad i den tradisjonelle gorgonzola-sausen, og jeg synes den passer utmerket til både biff og kyllig og fremfor alt pastaretter laget av dette. Tidligere når jeg har laget sausen har jeg bare kokt inn fløte i pannen som jeg har brunet kjøttet i og tilsatt rett mengde ost, som får smelte og gi den karakteristiske smaken til sausen. Nå ville jeg lage en lettere saus med litt mer å hente enn osten, en saus med litt mer dybde i smaken. Jeg kokte derfor inn kyllingkraft med de 4 store og litt tørr hvitvin og tilsatte litt fløte, melk og kraftkarosten. Sausen ble helt magisk, den.

Du trenger (pr. pers): 200 gr ytrefilet (kjøp helt stykke), 1 stk bakpotet, 2 stk sjalottløk (helst banansjalott), 80-100 gr brokkoli. I tilegg trenger du 4-6 fedd vitløk, litt frisk timian, en kvist eller to med rosmarin 300 gr smør, og litt nøytal olje.

Til sausen: 1 liter lys kylligkraft, 1,5-2 dl fløte,  2 dl h-melk, 100-120 gr Kraftkar blåmuggost, 1 gulrot, 2 sjalottløk, 50 gr selleri, det grønne på en purre, ca 1,5 dl tørr hvitvin.

Biffen

Brun den tempererte ytrefileten godt rundt om, salte og peppre den. Brun 200 gr smør i en kjele eller panne med 3 st lett knuste hvitløksfedd og timian for å trekke ut aromater i smøret.( Smøret skal være nøttebrunt). Ha kjøttet i en ovnsikker form, hell over nøttesmøret, trekk over plastfilm, stikk inn et steketermometer i sentrum av kjøttet og bak det på 120 grader til en kjernetemperatur på 54 grader.

Kraftkar-sausen

Mens kjøttet koser seg i ovnen og du kanskje koser deg med et glass rødvin eller to begynner du på sausen. Ha kyllingkraften i en kjele med relativt fint kuttet gulrot, sjalottløk, selleri og purre og kok dette sammen til kraften er redusert til ca. en halv liter. Sil ut grønnsakene og kast disse. Tilsett fløten, melken og vin. Reduser igjen til du har en halv liter. Ha i osten og la den få smelte inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Rekker til 4-6 pers.   

 Ovnsbakte båtpoteter

Bakpotetene deles i like store båter, brunes i nøytal olje på begge snittflatene til gyllenbrune. Saltes og peppres godt. Ha i noen knuste fedd hvitløk og ett par kvister rosmarin og hell over litt god olivenolje, eventuelt litt smør. Bakes i ovnen på 180 grader ca 10-12 minutter når kjøttet er ferdig stekt og trenger å hvile.

 Vakker ovnsbakt løk

Sjalottløken deles i så like skiver som mulig på ca 2 cm. Disse brunes i panna med nøytral olje til det karakteristiske mønsteret er kommet frem. Ha løken i en liten ovnsikker skål og hell på 100 gr lett brunet smør. Ha litt mild akasiehonning på hver løk og bak dem i ovnen sammen med kjøttet til løken er passe mør. Brokkolibukettene kokes i saltet vann i 2 min. rett før servering.

 

 Mange forstår ikke den enorme kjærligheten jeg har til matlaging og råvarer, men her har du noe av svaret.

 Nydelig velsmakende rett som du burde ta deg tid til å prøve. Får du ikke tak i Kraftkar-osten kan du prøve med en annen blåmuggost.

Kos deg, livet er for kort til å spise uærlig mat.

Foto: Charls 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

15 svar til Biff med saus av Kraftkar-ost

 1. Nina Cappelen sier:

  Charls har overbevist meg, rødt kjøtt i helgen – gleder meg!

  • Charls sier:

   Hei Nina. Takker for all positivitet,liker at du vil gi det perfekte stekte kjøttet en sjangse. Det er når kjøttet er stek rødt det er da det har mest smak og er som saftigast. Kos deg…

 2. karna sier:

  Lekkert! Og artig å se at du bruker smør, hva er vel livet du det ,-)

 3. May Kristin sier:

  Utrolig flott presentert! Kraftkarsaus høres ut som noe som må testes omgående, og det gleder jeg meg til! :)

 4. Åsne-Marit sier:

  Så flott presentasjon!Løken var kjempekul, og jeg er sikker på at den sausen er helt super! :-)

 5. [...] å ha lest dette innlegget på bloggen “Charls – Det beste jeg vet”, og jeg hadde både biff og sjalottløk [...]

 6. Martin sier:

  Hei. Ble veldig inspirert av denne oppskriften (og flere andre) :)

  Jeg skal for første gang lage mat til et stor selskap (15-20) personer og tenkte jeg kunne forsøke meg med noe herfra. Tenker da å steke filletene i ovn samtidig. Går ut fra at dette kommer til å forlenge steketiden. Hvis jeg estimerer 4 kg kjøtt stekt i samme ovn til samme tid, har du et estimat for hvor lang tid dette kommer til å ta å steke ferdig i ovn?

  Tenkte jeg kunne steke løken i ovnen mens kjøttet hvilte. Hvor lang tid mener du dette tar? Kan jeg her øke temperaturen fra 120 til f.eks 180 grader for at løken skal bli raskere ferdig?

  Takk for all hjelp

  Mvh
  Martin

 7. Linn T sier:

  Vi har forelsket oss helt i Kraftkar – så denne sausen skal prøves. Takk for tips :-)

 8. Tove sier:

  Hei Charles! Jeg hadde tenkt å prøve dene rette i dag/morgen, men må ble jeg lirr usikker. Bruker du ytrefilet av gris eller okse?
  Tove

  • Charls sier:

   Hei Tove du bruker det du vil spandere, indrefilet er jo det møreste men en smaksrik mør ytre er supergodt. Men ingen ting i vegen for og bruke indrefilet av svin men da blir det en hel annen rett. Kos deg..:)

 9. Tove sier:

  Det skal selvfølgelig være nå og litt :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>