Publisert 13. januar 2012:

Italian pizza – by Charls

Italiensk pizza med pesto, creme fraiche, spinat, rødløk og teryakimarinert kylling.

 Etter dager med tradisjons- mat lengter jeg etter å spise lettere og smaksrik mat som pasta og fiskeretter.  Jeg kommer aldri bort fra pizzaen,  en rett jeg synes er inspirerende å lage og noe jeg elsker og spise.  Flere ganger her på bloggen har jeg hatt innlegg med pizza, men jeg kommer garantert tilbake til denne klassikeren i den ene eller andre varianten.

«Pizza fra fattigmans kost til rikmans motenykke» 

Gode italienske kvalitetsprodukter

 For noen år siden kom jeg over produkter fra den italienske produsenten Ranise på en matmesse, som er store produsenter på olivenoljer, pesto, oliven og oliventappenade mm. Jeg likte veldig godt pestoen» Liguren» og olivencremen» Taggiasche» ,som jeg har brukt gang på gang til pizza, pasta, brushetta, fisk og kylling o.l.

 Det er rene produkter uten tilsetningsstoffer og har høy kvalitet, synes jeg. Det er ikke det at det er noe problem å lage en god pesto elller olivencreme, men en må ha tid og ikke minst ha råvarene tilgjengelig. Den norske importøren klarte å få disse produktene inn i daglivarehandelen for noen år tilbake, til glede for alle matglade som har oppdaget disse kvalitetspruduktene.

 Importøren har også i den senere tid fått noen fantastiske marmelader i sitt sortiment. En bitter mandarin- marmelade og  blodappelsin marmelade fra Sicilia passer utmerket til oster av ulike slag, og selvfølgelig til klassisk engelsk frokost eller til en varm scones med smør til en stor, god kopp te. Enn så lenge finnes ikke marmeladene i handelen i allefall ikke i mitt nærmiljø. Jeg kjøpte marmeladene på en matfestival i Skien høsten 2011. 

 Når jeg lager pizza, liker jeg ost med litt smak og blander gjerne flere sorter. Her har jeg brukt lagret norvegia, mozarella og parmasan. 

 Kyllingfilet uten skinn skjæres i tynne skiver og marineres i teryakisaus og litt olivenolje i 1 times tid og legges  rå på pizzaen. Siden det er så tynne skiver, og siden pizzan er inne i ovnen i ca 10- 12 min på 275 grader, er det ikke noe problem med å legge  på rå kylling.

 Pizzadeig italiensk

Jeg bruker oppskriften fra boken» La Pizza», og pizzadeigen kan fint kaldheve i kjøleskapet over natten.

Oppskrift: 25 gr gjær, 2 1/2 dl vann ( 37 grader) 7 dl tipo 0 (finbakstmel), 1 ts salt.

Lag en startdeig slik. Løs opp gjæren i 1/4 dl av vannet, tilsett ca 2 ss tipo 0 og rør dette sammen til glatt røre. Ha ett klede over bollen og sett til side i 30 min. Da skal du se at det er begynt og boble i startdeigen. Du kan du enten lage en haug av melet på benken med en fordypning og tilsette startdegigen og salt å elte dette sammen i min 10 min, eller du har startdeigen i kjøkkenmaskinen med melet og salte. Elter dette i 5-10 min. Hev deigen i min 2 timer i romtemperatur. Ha  pizza – deigen på melet benkeplate og form pizzabunnen med hånden,  og glem ikke og få en fin «cornicione» (kant) rund pizzaen. Denne oppskriften rekker til 4 små posjonpizzaer.

 Pestoen tynnes med god olivenolje og smøres på pizzabunnen og erstatter med det den klassiske tomatsausen.

 Så har jeg på creme fraiche som gir pizzaen en litt kremet behagelig smak med friskhet.

 Ferdig stekt pizza med sprø god pizzabunn og smaksrikt fyll.

 Jeg lagde en variant med karri- og hvitløksmarinerte reker, purre og små tomater toppet med litt olivencreme.

Pizza blir aldri «feil» så lenge den er laget med gode råvarer og kjærlighet til disse.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Italian pizza – by Charls

 1. May Kristin sier:

  Dette så nydelig ut :) Jeg lurer på om gjæra skal i starteren, eller blandes inn etterpå? :)

 2. Hege sier:

  Ja det slo meg også, men det er vel med gjær i starteren…

  Ellers fikk jeg lyst på pizza, og det er ikke ofte ;-)

 3. Charls sier:

  Hei May Kristin.Den skal i startdegen,det stod ikke i teksten en miss av meg beklager.

 4. Jahlin sier:

  Deep thought! Thanks for ctonribtunig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>