Publisert 19. desember 2011:

Juledessert No.2

Creme brulèe og klementinsorbet har vært en obligatorisk klassiker hos oss de senere år, etter at vi hadde gått litt lei den tradisjonelle karamellpuddingen. Nå kommer jeg til å variere mellom denne desserten, den jeg blogget i går og dessert No.3 som kommer om kort. Det er jo mange fine juledesserttradisjoner i Norge med karamellpudding, moltekrem med krumkake, riskrem med bærsaus o.l. Mange av disse er jo gode, men jeg synes allikevel det er artig med forandring. Så får jeg lekt meg og brukt min kreativitet på kjøkkene.

Creme brulèe med smak av vanilje og tonkabønne med klementinsorbet og karamelliserte pistasjnøtter.

Creme brulèe

Du trenger: 3 dl fløte, 1 dl h-melk, 4 eggeplommer, 1/2 vaniljestang, 1/3 revet tonkabønne, 50 gr sukker.

Ha fløte, melk, vanilje, sukker og tonkabønne i en kjele. Pisk eggeplommene sammen i en bolle. Kok opp fløtemelken. Ta kjelen fra varmen og la trekke noen minutter. Hell over eggene og rør sammen. Sil dette og fordel i passende former. Stek i vannbad på 145 grader i ca. 40 minutter. Rekker til 4 personer.

Jeg bruker alltid tahitivanilje i mine oppskrifter. Det er en rundere, mer behagelig, aromatisk og søt vanilje med mange smaksnyanser. Har ikke vært tilgjengelig i dagligvarebransjen, men jeg fant på en menybutikk så det skjer spennende ting på råvarefronten også i dette landet. Tonkabønnen kan være vanskelig å få tak i, men du kan prøve asia-butikkene eller om du bor i nærheten av en gourmetrestaurant kan du banke på døren, bukke pent og spørre om det er mulig å få kjøpt et par stykker. Et par stykker er mer enn nok, tonkabønner er veldig drøye. Fakta: Tonkabønner kommer fra verdens høyeste tre, blir brukt i pharmasøytindustrien, parfymeindustrien, tobakksindustrien og er forbudt i flere land.

Creme brulèe er en enkel dessert å lage. Du trenger bare litt fløte, melk, gode egg, sukker og vanilje.

Jeg sier det bare en gang: det eneste som fungerer for å karamellisere creme brulèe er en creme brulèe-brenner eller en skibrenner. Prøv aldri å karamellisere under grillelementet i ovnen – fungerer utrolig dårlig. Hvis ikke du er veldig glad i varm creme brulèe.

Klementinsorbet

Du trenger: Mange klementiner (har faktisk ikke telt, men 1 liter klementinjuice), 225 gr sukker, 100 gr vann, 40 gr glykose/corn sirup.

Jeg deler klementinene i to og bruker en elektrisk sitruspresse for å juice ut klementinene. Det er en ny metode som jeg synes gir en bedre juice enn metoden jeg har brukt før. Sil juicen. Ha sukker, vann, glykose/corn sirup i en kjele og varm dette opp til sukkerlake. Avkjøl litt og hell i klementinjuicen. Kjør sorbetmiksen i ismaskin eller hell i en bolle og rør hvert 5. minutt til softis-konsistens for så å fryse helt inn.

Karamelliserte pistasjnøtter

En god neve pistasjnøtter ristes lett i panne/kjele i noen minutter. Tilsett et par spiseskjeer sukker, rør om med tresleiv til alle nøttene er karamellisert. Avkjøl på matpapir. Grovhakk dette.

Denne kombinasjonen av vanilje og tonkabønner synes jeg er helt unik. Disse to smakene fyller hverandre på en unik måte. Dette har jeg lært av en særdeles dyktig kokkekompis; Lars Ludvig på Jacob & Gabriel. Dette er en velkomponert dessert der de forskjellige komponente fyller hverandre i smaksmessig.

Det er bare en ting å si om en perfekt creme brulèe: magisk.

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Juledessert No.2

  1. daniel sier:

    Hei! Hvor eksakt var det du fikk tak i tonkabønnene? Har prøvd rundt omkring uten hell.

    • Charls sier:

      Det er en matgrosist som heter kølsow som har levert til restauranten jeg jobber, prøv på gode gourmet restauranter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>