Publisert 18. november 2011:

Fläskpannkaka med rårörda lingon….

 …eller fleskpannekake med rårørte tyttebær om du foretrekker det på norsk. Jeg bruker det svenske navnet her for dette er en svensk rett, riktig god enkel svensk husmannskost, eller fattigmanskost som de kalte det før. Jeg må si de hadde god fattigmanskost før i tiden for dette er god mat. Denne retten er noe jeg har med meg fra mine år i Sverige, der retten blir servert på ulike måter, denne varianten er en tykk ovnsbaket fleskpannekake, men den kan lages i tynnere variant eller stekes i panne.   

 Tykk fleskpannekake

Du trenger: 6 dl melk, 4 egg, 3 1/2 dl hvetemel, 400 gr salt sideflesk, (salt bog, mørbrad av svin) 60 gr smør, litt salt.

Visp sammen egg og 50% av melet, visp så inn melk, salt og resterende hvetemel. Smelt 40 gr smør og ha det i røren, sett den kalt i minimum en time gjerne mer, så melet får svelle og smakene får utvikle seg. Skjær kjøttet i terninger ( jeg skjærer noen skiver også som jeg servere ved siden av) stek kjøttet i litt smør og ha det i en smurt ovnsikker form. Hell på røren forsiktig oppi og stek i 180 grader i ca 30 min, de siste 5 min skrur du opp til 200. Steketiden varierer etter hvor tykk du velger å lage den, jeg liker den ekstra tykk. Rekker til  4-6 personer. 

 Det stekte flesket i ovnsikker form, pannekakerøra helles forsiktig over så ikke alt flesket blir liggende langs kanten.

 Til denne retten er det obligatorisk med rårørte tyttebær, eller vanlig tyttebærsyltetøy.

 Dette er god og enkel husmannskost, om du savner grønnsaker passer det fint med litt dampet purré. Til dette anbefaler jeg iskald melk.

foto: charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>