Publisert 17. november 2011:

Kalv i dill

 Klassisk kalverett som jeg bare elsker, dill og kalv passer like bra sammen som reker og dill, synes jeg. Mange vil nok reagere på kjøtt sammen med dill, men jeg kan forsikre om at dette er en fantastisk smaks kombinasjon. Retten kalv med dill får en rik kalvesmak med ett godt innslag av dill, med gode poteter og lettkokte gulrøtter til er dette utsøkt mat som jeg liker og spise. Kalv og dill er en 1950-70 talls klassiker, ble mye brukt på den tiden da kalve kjøttet var en tilgjengelig handelsvare med overkommelig pris i Norge. Finner du ikke kalvekjøtt i din butikk spør kjøttmesteren og han skaffer på 2-3 dagers varsel. Besøk matprat.no sine sider, her finner du mye kunnskap om matlaging og kjøtt generelt.

Men hos våre svenske naboer er denne retten fortsatt populær og mye brukt, kanskje ikke så rart for her snakker vi jo «dillens hjemland nr.1″. Forskjellen på måten jeg lager denne retten på og svenskene sin måte er at de bruker fløte, eddik og sukker i sausen, jeg foretrekker den uten.

 Kalv i dill

Dette trenger du: 800-1000 gr kalvekjøtt fra bog, bryst eller lår, ca 1 1/2 liter vann, 350 gr gulerøtter, poteter, 60 gr smør, 40 gr mel, 2-3 sjalottløk, 6-8 pepperkorn, 1-2 laurbærblad, 1 potte dill, salt og pepper. Til 4 personer.

Slik lager du retten

Kutt kalvekjøttet i passe grove biter, trekk dem møre med pepper, laurbærblad, skivet sjalottløk og noen kvister med dill og 1 gulerot i skiver. (Trekketiden, koketiden avhenger av hvilken stykkningsdel du velger). Sil av kraften og hold den varm, grønnsakene fra kraften kastes, smelt smøret i en kjele  på lav temperatur. Tilsett hvetemelet og la det putre i noen minutter uten å ta farge. Tilsett den varme kraften litt og litt, kok kraften inn til den er tykk som en suppe, tilsett grovkuttet dill og kjøtt, kok yttligere noen minutter til sausen er så tykk at den blir hengende litt på kjøttet. Smak til med 1 ss smør, salt og pepper. Server med lettkokte gulrøtter og kokte smaksrike poteter.

 Nydelig mat med rene ærlige smaker, retten er også fettgjerrig og næringsrik.

 Da er det bare og få tak i litt kalv og sette i gang å lage husmannskost, for dette er husmannskost med stor H.

foto: charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>