Publisert 9. november 2011:

Ovnsbakt kylling med kremet mais

Høsting av mais er en fantastisk opplevelse, å gå mellom store høye maisplanter og lete etter de flotteste maiskolbene. Hver høst prøver jeg å få meg en tur til maisåkeren på Hoppeststad som ligger noen få kilometer nord for Skien sentrum, der har familien Hoppestad dyrket mais i en år rekke. Det jeg liker spesielt godt med denne formen for høsting er at det er så delikat og rent, maiskolbene ligger jo beskyttet i lag på lag med blad, inni alt dette ligger en ren fantastisk maiskolbe, unik og urørt. Best liker jeg kolbene ferske rett fra åkeren, men jeg plukker litt for å fryse inn selv om dette ikke er helt optimalt. 

Jeg har inntrykk av at mange kokker ikke er særlig glad i mais, det kan jeg til en viss grad forstå den er jo blitt misbrukt til de grader. Mye av den såkalte «jallamaten» har mais en viktig ingrediens. Det er noe jeg synes er synd, fordi jeg synes det er en god og anvennelig grønnsak. Det er vel ikke den mest næringsrike grønnsaken vi har, men den har noe kostfiber, litt proteiner, naturlig plantesukker og noen mineraler. Mest av alt er det karbohydrater som er gjellende her, kanskje det også har vært med på å gi den ett dårlig rykte. Dette er spesielt ikke en grønnsak for de «lavkarbomane».    

Etter høstig er det bare å sette seg ned og rense mais, dette er noe som gjøres med en erfaren hånd av min kone.  

Vakker, delikat og søt.

På Hoppestad er det alltid grilling av mais, dette er noe bonden har som en fin gest til alle som kommer og kjøper mais.

Ovnsbakt kylligbryst med kremet mais, broccoli og smørstekt purre

Til 4 personer trenger du: 4 stk kylligbryst a 150-200 gr, 3 stk maiskolber, 3 dl fløte, 400 gr broccoli, 250 gr purreløk, 2-3 fedd hvitløk, 2-3 ss smør, litt maisolje, salt, pepper og cajennepepper. De romtempererte kylligbrysta brunes med skinnsiden ned i olje og smør sammen med knuste hele hviløksfedd (pass på varmen så du ikke brenner hvitløken). Snu og brun den andre siden hurtig, ha på 1-2 ss smør og øs smørret over kyllingen. Ha salt og pepper på kylling ha den i en ovnsikker form og bak den ferdig i ovnen på 180 grader i ca 10-12 min.

Kutt av mais kornene fra kolbene, ved å sette maiskolben på høykant og kutte ned langs kolben. Kok inn fløten passe tykk, samtidig som du steker maisen sammen med 2 finkuttet sjalottløk, dette skal ikke få farge bare trekke ut smak og starte kokeprosessen på maisen. Ha maisen over i innkokt fløte og kok videre i 2- 3 min smak til med salt og litt cajenne. Når kyllingene er ferdig i ovnen er det viktig at den får hvile i 5-6 min. I mens kjøttet hviler koker du broccoli-bukettene i lettsaltet vann i 2 min. Jeg synes poteter og ris o.l er overflødig her. Om du likevel velger dette passer det utmerket med kokte poteter, stekte amadine poteter eller ris, bruk det som passer deg.

Dett er bare nydelig mat, som bør prøves, disse smakene passer hverandre utmerket spesielt synes jeg. Purré og kremet mais er en fantastisk kombinasjon.

Foto: charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Ovnsbakt kylling med kremet mais

  1. Therese sier:

    Gjorde en litt egen vri på maisen, med inspirasjon av dette innlegget; ble helt supert!!:)

  2. Charls sier:

    Så fint at bloggen gir deg inspirasjon,gi meg gjerne en tilbakemellding hvilken forandring du gjorde,liker og lære noe nytt.

  3. Mais har jeg alltid vært glad i, ofte til min mammas store fortvilelse. Når hun trengte mais var den som regel oppspist. Selv lager jeg en maiskrem jeg begynner å bli veldig fornøyd med (ligger på bloggen), men kombinasjonen mais+smør+fløte kan ikke slå feil. Nydelige bilder as always :)

  4. charls sier:

    Takk for det May Kristin….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>