Publisert 23. oktober 2011:

Sofistikerte kjøttkaker med tilbehør

Kjøttkaker fortjener vel å serveres litt mer sofisikert. Denne klassikeren finnes det like mange oppskrifter av som det finnes husmødre i Norge. Å det rare er at alle har den beste oppskriften, ikke i følge dem selv, men vanligvis er det familiemedlemmer som ytrer seg med at mamma lager verdens beste kjøttkaker. Det har jo blitt et klisje uttrykk dette, og du hører det også fra kokker, til og med kokker med verdensmester tittel. Det er vel litt rart at en kokk i verdensklasse ikke kan lage bedre kjøttkaker en sin mor eller bestemor. Men jeg tror dette handler mer om minner, trygghet, dufter og gjøre enn at mammas kjøttkaker nødvendigvis var de beste. Eller når jeg får tenkt meg om ligger det noe i dette, for det vante, utprøvde og repiterte får ofte noe genuint over seg (se bare på franske kokker når de kokkelerer) det har blitt en kunnskap som bare sitter i fingrene og har kommet ditt med gjentatte repeteringer og erfaringer over flere år. 

Dette innlegget handler ikke om å lære bort de beste kjøttkakene, ikke engang de nest beste heller. Men tanken er at det går å lage denne klassikeren litt mer sofistikert, uten at du trenger flere timer på kjøkkenet med mange kompliserte ingredienser, teknikker osv. Denne oppskriften er enkel og ukomplisert men som med all matlagning trenger en tid, ro, orden og planering når en skal lage mat.

Ingredienser du trenger til: 6-8 pers

700 gr kjøttdeig, 300 gr medisterdeig, en gul løk à 150 gr, 2 stk egg, 2 brødskiver uten skorpe, 1 dl lettmelk, en knivspiss riven muskatnøtt, 1/3 ts ingefær, 2 ts worcshestersaus, 2 ts kikkoman soya, 2-3 dråper tabasco, salt og pepper.

Ha kjøttdeig og medisterdeig i en bolle og rør inn salt til en seig deig (2-3 ts) skjær av skorper på brødet og bløtlegg det med melken. Finhakk løken og stek den myk og blank på svak varme og avkjøl den. Rør inn det oppbløtet brødet og egg sammen med løk ingefær, muskat, worcestersaus, kikkoman, tabasco og kvernet pepper. Smak på deigen eller stek en prøve og se om du er innenfor med smakene.

Soppsaus

Det kan være utfordrende å lage god saus hjemme, spesielt om en ikke er så glad i å bruke buljongterninger, å om du ikke har gode krafter tilgjengelig. Selv om jeg er kokk hender det jeg også må ty til en buljongterning eller to. Da jeg ikke til enhvær tid har annledning til å koke krafter. Soppsausen jeg ville servere til denne retten ville jeg gjøre naturlig uten bruk av buljongterninger. Jeg har bare deglasert stekepanna (kokt ut smak).

Du trenger 250 gr sjampinjong, 4 dl matfløte, 1 ss smør, litt nøytral olje, skyen fra panna, 2 ss kikkoman, pepper og salt. Brune soppen godt i panna i oljen, hell stekeskyen i panna og kok inn med matfløte og soya i  ca 5 min rør inn smøret smak til med salt og pepper. 

Ertepuré 

Kok 500 gr fryste selskapserter møre i lettsaltet vann, hell av vannet og spar dette, ha ertene i en blender og kjør dette med 2-3 ss smør, spe med koke vannet til en glatt og fin puré, det er godt med litt struktur husk å salte purén. Gulrot kuttes i skiver, behold litt av det grønne, og kok de møre med crispy kjerne. Server med gode poteter og tyttebær eller -rognebærgele.

Dette er mat jeg blir glad av å lage og utrolig glad av og spise. Rene gode smaker, gode ærlige grønnsaker både i smak og farger.

foto: charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Sofistikerte kjøttkaker med tilbehør

  1. Bra blogg! Kult å se kreative kokker som ser matglede i det meste. Vi i Matkameratene har også et mål om matkunst og matglede til alle. Riktignok på et litt annet nivå enn deg. Flott å lese her for inspirasjon. 2/3 av Matkameratene er fra Grenland også (Bamble og Skien). Gøy med lokale folk.

    http://www.matkameratene.matprat.no

  2. Ikke så ofte (aldri) man tenker over at de klassiske husmannskostrettene kan gjøres litt mer fancy, så dette var et morsomt innlegg synes jeg. Får meg også til å tenke over hvor mye presentasjonen av det man lager har å si, og at det er noe som må øves enda mer på :)

  3. charls sier:

    Tusen takk for fine kommentarer,fint at dere finner innspirasjon på bloggen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>