Publisert 11. oktober 2011:

Sjøkreps-ravioli med fennikel og appelsin

Høst er tid for den mer smaksrike maten. Det er jo høysesong for vilt og lam. Denne type mat blir også ofte servert med smaksrikt tilbehør. I dag vil jeg dele en meget god forrett med leserne mine som jeg synes passer til en del av høstens smaksrike mat. Pastaplater fylt med sjøkreps og basilikum, servert med en fantastisk fennikel- og appelsinsaus som jeg skummer opp. Dette skummet (sausen) fungerer utmerket å spise som en suppe også. Da serveres den med godt brød til.

Til 4 personer trenger du: 4 stk sjøkreps i normal størrelse, 300 gr finsnittet fennikel, 24 plater wonton (asiatiske pastaplater) eller du kan lage selv, 60 gr sjalottløk, en plante basilikum, 3 dl fløte, 4 dl h-melk, 1 dl saft av en appelsin, 1 eggegule, salt og pepper.

Jeg kjøper alltid ferske, levende sjøkreps for så å fjerne hode og hale. Få med tarmen. Hode og klør brukes til kraft og olje. Sjøkrepshalene med skall fryser jeg som regel. Da blir smaken og sødmen bedre og det er lettere å få av skallet. Sjøkreps er en av få råvarer fra havet som har godt av en tur i fryseren.

Tin de frosne sjøkrepshalene i kaldt vann. Det tar ca. 15-20 minutter. Fjern skall og tørk halene. Fres 300 gr finstrimlet fennikel sammen med finstrimlet sjalottløk i litt olje. Det skal kun bli blankt.  Hell over 3 dl h-melk og 3 dl fløte og kok dette på svak varme i 25-30 minutter. Trekk fra varmen og la trekke ytterligere 10 minutter. Sil dette. Ha så dette i en ren kjele og tilsett resten av melken, appelsinsaft og 1 ss smør. Salt, pepper og juster med sitron.

Del sjøkrepsene i 3 like deler. Putt så hver bit inn i et stort basilikumblad. Ha på maldonsalt og litt pepper. Pensle pastaplatene på alle fire ender med eggegule. Vent 1 minutt, legg den andre platen på og lim sammen. Det er viktig å få ut all luft. Trekk disse i saltet vann i ca. 3-4 minutter (vannet må bare så vidt koke). Skum opp sausen og server i varme tallerkener. Dryss over fint revet appelsinskall og noen dråper olivenolje. Pynt med dill eller fennikel.

Dette er en rett med smaker som harmonerer og fyller hverandre.
Denne retten fortjener en god hvitvin eller champagne.

Foto: Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>