Publisert 3. oktober 2011:

Lofotlam med spede økologiske høstprimører

Endelig er lanseringen av matbloggportalen fra Matprat her. Må si det er stas å få være en av 7 utvalgte matbloggere som får denne muligheten. Dette blir spennende. Matbloggerne er en storsatsning fra Matprat der målet er å øke interessen og entusiasmen for mat og matlagning. Her kan du også opprette en blogg og være med å spre matglede. Jeg vil med dette ønske nye lesere velkommen til min kreative matblogg Charls – det beste jeg vet (charls.no).

Det er høst og tid for lam og den litt rustikke maten. Jeg har vært så heldig å få tak noen fantastiske stykker mørbrad av Lofotlam. Jeg er stor tilhenger av norsk lam generelt, men dette Lofotlammet stiller i en særklasse. Jeg mener det må være verdens beste lammekjøtt. Utrolig smaksrikt med en rik, fin og rund smak, saftig, mørt og god kjøttfylde. Dyrene beiter rent, friskt gress og urter og drikker rent, friskt vann. Havet sprøyter ned vegetasjonen med saltvann og det preger vegetasjonen som igjen preger kjøttet på en unik måte. Vet ikke om det er tilfeldig, men verdens beste lammekjøtt beiter i verden flotteste natur. Når jeg spiser lam som har levd under disse oppvekstvilkår, spiser jeg med god samvittighet og med et smil om munnen.

Dette lagde jeg av dette fantastiske kjøttet:
Lavtemperaturbakt lammemørbrad på dampet savoykål med spede økologiske høstprimører,
ristet blanding av sopp, fondantpotet og bakt hvitløk- og timiansjy.

Små, økologiske primører
Gulrot, pastinakk, gul og rød gulrot som jeg skrelte varsomt. Jeg beholdt litt av det grønne fordi jeg liker når det blir naturlig.  Grønnsakene forvelles. Når det er klart for servering varmens de opp i litt vann og smør.

Soppen brunes i panna med litt smør.

Lammemørbrad
Lammemørbraden rutes på fettsiden, brunes godt på fettsiden og rundt om. Ha på salt og pepper. Ha kjøttet i en ovnsikker form, brune 200 grader smør med rikelig med frisk timian og noen fedd hvitløk. Hell dette i formen. Ha plastfilm over og stikk et termometer inn i sentrum av kjøttet (gjennom plasten). Bak dette på 100 grader til du har en kjernetemp på 54 grader. La kjøttet hvile på en romtemperert tallerken.

Fondantpotet
Stikk ut ønsket form og størrelse av bakpotet eller andre store poteter. La de trekke i en kjele med god kraft med aromater etter ønske til potetene er møre. Jeg brukte oksehalekraft, laurbær, hel sortpepper, en liten bit stjerneanis, salt og en god klatt smør.

Bakt hvitløk- og timiansjy
Bak et par delte hvitløk med litt olje i ovnen på 150 grader til de er myke og søte. Kok inn 2 liter god og brun kyllingkraft (kraft kokt på godt brunet kyllingskråg) med rikelig med frisk timian og den bakte hvitløken til det gjenstår 1 liter. Sil av og kok inn til 3-4 dl. Fres litt sjalottløk i nøytral olje, ha på 1 dl god portvin og 2-3 ss god balsamicoeddik og kok in til nesten tørt. Ha på 1 dl av krafta og hell dette tilbake i sjysausen. Salt og pepper. Pisk inn litt smør, eventuelt juster med sitron.

 Verdens beste kjøtt har verdens beste utsikt.

Fotograf: Julia Isabelle

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Lofotlam med spede økologiske høstprimører

  1. Linn Mette sier:

    Alt jeg elsker på en tallerken. Fikk vann i munnen. Helt fantastisk flott dette. Du har rett og slett fanget høsten i en og samme tallerken. Takk for flott inspirasjon.

  2. Charls sier:

    Tusen takk for kjempefin tilbakemelding! Dette setter jeg pris på. Fint at du finner inspirasjon her.

  3. Charls sier:

    [...] jeg tidligere har skrevet er bloggen min nå en del av Matprat. Jeg er så heldig å være en av 7 utvalgte matblogger som [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>