Publisert 11. august 2011:

Purè av økologiske bondebønner

Bondebønne er en gammel kulturplante fra middelhavsområdet og har fått utdelt svært mange forskjellige navn som: hestebønner, fevesbønner, bondevikke og åkerbønne. Her er det bare å velge. Selv liker jeg det engelske navnet horse beans. Smaksmessig synes jeg disse bønnene ligner mye på grønne erter, men bønnene er litt rundere og roligere i smaken. Andvendelsesområdet er stort sett det samme. Visuelt sett synes jeg bondebønner er et steg foran. Bondebønnen har en herlig, lang, mullig og fast, men litt myk kropp. Det er som en meget godt gjennomtenkt, polstret beskyttelsesfrakk. Bønnene ligger inne i bønnebelgen og ligger godt beskyttet for støt. Inne i belgen ligger hver bønne i sitt eget rom polstret med et skummgummi-lignende lag rundt. Selve bønnen er så plassert inne i en tykk hudlignende kapsel. Her har igjen naturen vært utrolig intelligent som har laget denne måten for å beskytte bønnene på. Det er litt jobb med bondebønner, men det er en jobb jeg gjør med stor glede. Det er spennende å se hvordan naturen utvikler seg selv og passer på seg selv. Jeg åpner bønnene ved at jeg trekker stilkfestet nedover til den ene siden for så og brekke den opp på midten, da kommer jeg til alle bønnekapslene som jeg forveller i 1-2 min. Dette gjør det lettere å fjerne hudkapselen. Bondebønner kan selvfølgelig spises som påkost, de kan dampes, brukes i suppe, purè i cassolet, salat, risotto, som grønnsak til en middagsrett m.m.
Bondebønner før og etter forvelling, og ett tverrsnitt av en bønne.
Nydelig mild purè som passer utmerket til hvit fisk, kamskjell og kylling.
Bondebønne-pureen lagde jeg slik: 300 gr av de ferdig forvellede og rensede bønnene varmes forsiktig opp med litt vann og litt usaltet smør, hell av vann rester. Kjør dette i blender med en god spiseskje usaltet smør og kjør det hurtig sammen. Smak til med salt, pepper og eventuelt noen få dråper limesaft eller sitron rett før severing.
Her ser du et lite utvalg av økologiske grønnsaker fra Århus andelslandbruk. Det har vært mye gode grønnsaker hittil og det kommer mye spennende i kommende uker. I tillegg er det store mengder sopp og bær i skogen, så jeg får desverre ikke tid til å blogge alt. På landbruket er det bl.a. sukkererter, knutekål, russisk grønnkål, brokkoli, spisskål, hodekål, poteter, urter, ulike bønner, rødbet, gulbet, ringblomst, gulrot, nydelige salater, mangold, fennikel, kinesisk gressløk, vårløk, ulike løktyper, reddiker, neper, squash, forskjellige bær (rips, solbær, aronia, tindved, hvitrogn m.m.). Det sier vel seg selv at det ikke er lett å få blogget alt.
Det har vært spennende å være en del av dette andelslandbruket. Jeg har smakt grønnsaker jeg ikke visste fantes og mye av disse er fantastisk gode, har en stor kvalitet og unik smak.
Fremtiden er økologisk.
Foto: Charls
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Purè av økologiske bondebønner

 1. myfoodpassion sier:

  Hvilke fantastiske bilder og farger!

 2. Fra jord til bord sier:

  Dette er noe av det mest estetiske jeg har sett. Gratulerer til både far og datter for et nydelig og inspirerende produkt.

 3. charls sier:

  Tusen takk for fine kommentarer,man blir glad av dette.

 4. Pernille sier:

  Bondebønner er bra!Kjempelekre bilder :-)

 5. charls sier:

  Tusen takk for det Pernille..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>