Publisert 9. august 2011:

Sitronkrem og dillsorbet

Sitron og dill kjenner hverandre godt fra før, meget godt. De har jo fått ligge som pynt på mangt et rekesmørbrød, smørgåstårta og for ikke å glemme alle fat med skalldyr eller østers sitronen har gjestet. Så dill og sitron i kombinasjon er vi jo kjent med og de fungerer utmerket i lag. Etter å ha spist en del dill i sommer både til matjessild, makrell og diverse annet fikk jeg en tanke om at dill skulle fungere utmerket som dessert. Tanken gikk fort i retning sorbet og underveis i tillagingen kom jeg på at jeg ville lage noe pynt til sorbeten. Jeg fikk ideen om å lage kandisert dill, «nordens candy floss». En sprø, kul og annerledes matopplevelse, som kommer frem når det blir litt lek på kjøkkenet.  
I dagens innlegg har jeg tatt for meg sitron og dill i dessert. Sitron er jo velkjent med desserter, men ikke dill. Sitron er gastronomiens balansemester og blir brukt i stort omfang i desserter. Dill passer jo utmerket sammen med skalldyr som har et litt søtaktig preg og da skal den jo fungere med søtere ting også, tenkte jeg. Da jeg lagde dillsorbeten tenkte jeg at det måtte passe perfekt sammen med en sitronkrem. Dillsorbeten ble utrolig velsmakende og står helt på høyde med en annen urtesorbet som har blitt en gjenganger: basilikum. Sitronkremen og dillsorbeten matchet hverandre utmerket og ble en spennende dessert. Skal disse to tingene kombineres er det viktig å ikke ha for mye syre i dillsorbten siden sitronkremen er veldig friskt.
Sitronkrem med dillsorbet og kandisert dill
Sitronkrem
4 hele egg + en eggehvite blandes med saft og skall av 3 stk økologiske sitroner, 1,5 dl fløte, 100 gr sukker og 80 gr mild acasiehonning i en bolle. Avkjøl 2 timer (trekke ut smak), sil blandingen og hell i små former uten bunn trekt med plastfilm eller i små porselensformer og stek i vannbad på 120 grader i ca 30- 40 min, avkjøl.
Dillsorbet
Finhakk 3 bunter (potter) dill og ha det i en blender sammen med 5 dl sukkerlake (1 til 1). Kjør dette sammen et par minutter og ha så dette i en kjele. Varm dette opp til 80-85 grader, sett til side og la trekke 10-15 min. Sil av blandingen, men behold litt av dillrestene som går tilbake i sorbeten. Rør inn 2-3 ss glykose, cornsyrup eller golden syrup (gjør en sorbet smidig og lettere å kule), ha i sitonsaften fra ca 2 sitroner – her må du smake deg till. Det er jo forskjell på størrelsen og saftinnhold i sitronene. Husk at når du lager is og sorbet må den virke litt for søt før innfrysing, noe av søtfølesen forsvinner nemlig etter innfrysing. Kjør sorbetblandingen i ismaskin eller sett i frys og rør hver 15 min til ferdig sorbet. Passer også fint til granite, gjerne med en skvett gin.
Kandisert dill 
Frityrstek dill i nøytral olje i alt fra 10-30 sekunder, avhengig av hvor mye du har oppi av gangen. Ha dillen på kjøkkenpapir og dryss over melis. Dryss på mer etter noen minutter.
Dette er nordens candy floss by Charls.
Dette er en fantastisk dessert du må prøve. Dillsorbeten sitter som skapt til denne nydelige sitronkremen. Her kan du også lage noen mørdeigskjeks som vil passe perfekt som tilbehør. Kos deg!
Forresten: Nå trenger du ikke lenger å huske hele alfabetet for å besøke
 Charls – det beste jeg vet. Jeg har kjøpt domene.
Fotograf: Julia Isabelle
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

3 svar til Sitronkrem og dillsorbet

  1. Rockekokk sier:

    Så fin blogg du har!Godt å se litt fantasi og kreativitet!

  2. Charls sier:

    Rockekokken:Tusen takk for super kommentar

  3. Charls sier:

    [...] har ostekaken fått et bakverk/bunn aromatisert med dill. Jeg har blitt en stor fan av dill i desserter og kaker. Dill sammen med villbringebær/bringebær er bare noe som må oppleves. For å dra inn [...]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>