Publisert 30. juni 2011:

Markjordbær – rød diamant

Sjelden og eksklusiv
Markjordbær. Jeg kaller den rød diamant fordi den er så sjelden i kvantum og sjelden og unik på smak og duft. Det er ikke bare å gå ut og plukke kilovis med markjordbær, det er tidkrevende å plukke og selv om du har noen fine smultronställen for deg selv er markjordbær en sjeldenhet. Derfor er det en særdeles eksklusiv råvare. Bæret eller frukten på markjordbæret er egentlig ikke frukt eller bær, men en oppsvulmet blomsterhatt. Frøene på oversiden er den egentlige frukten. Den rubinrøde fargen på det oppsvulmede ‘bæret’,  i tillegg til den fantastiske sensuelle duften, er til for å trekke til seg oppmerksomhet fra dyr og mennesker. Når markjordbæret blir spist av fugler og dyr går frøene igjennom fordøyelsessystemet og en ny plante vokser kanskje opp en annen plass. Dette er da med på å spre arten videre. Naturen er smart!
Og her vil jeg ta en parallell til oss mennesker: Kvinnene farger leppene røde for å få oppmerksomhet og kanskje… ja, den lar jeg ligge, dette er jo en matblogg.

Med et markjordbær i hånden kan himmelen vente
Duften og smaken av markjordbær er helt unik. De fleste av oss har vel vandret eller syklet på en landevei og plutselig er luften fylt med denne sensuelle og helt særegne duften av markjordbær. Det er helt umulig å ta feil av. Når vi kommer til smak er også markjordbær helt særegen og unik. Men markjordbær er ikke så lett og jobbe med, verken ved plukking (den er skjør) eller ved tilbereding. Bæret tåler varmebehandling dårlig og egner seg ikke til sylting. Ellers så passer den fint som rårørt, mousse, likør, is, sorbet, saus o.l., men er på sitt beste når den er naturell.
Jeg er så heldig å ha markjordbær i egen hage, men det er ikke nok for det jeg ønsker å lage, så jeg har funnet mine egne smultronställen som jeg selvfølgelig ønsker å ha for meg selv. Jeg er ikke veldig fan av egoisme, men når det gjelder markjordbær har nok den sunne egoismen tatt tak i meg også… Kunne du tenke deg markjordbær i egen hage så er plantene veldig takknemlige. De klarer seg med lite næring og lite vann, men liker bøttevis av sol. Trives den kan du vente stor spredning og vekst.
Markjordbær-pannacotta
Kok sammen 2 dl vann og 1dl sukker til sukkerlake, avkjøl. Når sukkerlaken er kald kjører du den i blender med markjordbærene i 60 sekuder til det er blitt en purè. Sil dette, spar 2 ss til saus og sett kaldt. Kok opp 4 dl fløte og 1 dl h-melk med en 1/4 bit vaniljestang. Kok dette 2 minutter, trekk fra varmen og ha i 4 stk bløtede gelantinplater. Avkjøl så dette. Ha i markjordbær pureen og smak til om du er innenfor med sukker. Hell i former eller i glass (velger du glass trenger du bare 3 plater gelantin) og sett på kjøl i min 3 timer.
Markjordbærterte
med Valrhona-mørdeig fylt med markjordbær-pannacotta, og hylleblomstsirup.
Ha 300 gr hvetemel – 2ss, 200 gr temperert smør i terninger, 100 gr melis og 2 ss valrhona kakaopulver i food processor og kjør sammen. Ha i et egg og kjør dette inn. Pakk inn deigen og sett på kjøl i minst 1 time.
Kjevle ut deigen til 2-3 mm tykk og ha i smurte porsjonsformer. Sett i fryseren i 15 min. Ha en bit folie over og fyll på med vekt (erter, ris eller småstein om du vil) og stek 6-8 min. Fjern vekt og folie, og stek ytteligere 5 min.
Terten kan fylles med den avkjølte pannacotta-røren og settes på kjøl, eller du kan gjøre som jeg gjorde: smøre den ferdige pannacottaen i formene. Kle terten rikelig med markjordbær og server gjerne med hylleblomstsirup til.
Til markjordbærterten hadde vi en dessertvin fra Michele Chiarlo Moscato 2009 fra Piemonte.
Dette var en sjelden opplevelse!
Den som aldri har spist et markjordbær har noen steg lengre til himmelen….
Foto: Charls
  
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Markjordbær – rød diamant

  1. Cafelatter sier:

    Skal prøve begge disse oppskriftene…..bare jeg finner et smultronställe… ;-)

  2. Anonymous sier:

    Hei Runar. Dette må jo bare smake helt fortreffelig. Markjordbær er noe av det beste jeg vet. Klem fra Line ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>