Publisert 3. mai 2011:

Sushi 寿司 Trendy & Urbant

Sushikveld
Sønnen til en kompis av meg fylte 16 år 1. mai, helt øverst på ønskelisten stod det å få komme hjem til kokken Charls på sushi. Det er musikk i mine ører når ungdommer maser eller lengter etter å spise den type mat, spesielt siden ungdommen bruker å være litt firkantet i matveien og mange svermer helst til junk food. Da er sushi et veldig bra alternativ siden det er mat med lite fettinnhold og det fettet som er er sunt (Omega-3), lite kalorier og gode proteiner. Er det noe man skal sette fingeren på når det gjelder sunnhet ved sushi så er det mangel på fiber, så det må du fylle på med annen kost. Jeg har selv to barn som har tatt denne japanske nasjonalretten til sitt hjerte. Dette ble en minneverdig kveld med gode venner og sushien smakte fantastisk.
Trendy og urban mat
Sushi er den nye trendmaten med stor T. Da jeg var barn var det sprø terteskjell med reker og erter svømmende i en hvit saus. Så kom mafiamaten fra Italia: pizza som fort ble Norges nye nasjonalmat, og er det delvis enda. Takk for det. Etterhvert kom biffen og tok oss med bakte poteter, poteter i fløte, peppersaus og bearnaisesaus. Husker dette spesielt godt da jeg jobbet i Göteborg på slutten av 80-tallet. Restaurantene var fulle av god og spennende mat, men det eneste nordmennene spurte etter var biff med bearnaise. Jeg ble ofte ertet for dette selv siden jeg var nordmann og en periode fikk jeg kallenavnet biff med bearnaise. Så feide Sør-Amerikabølgen over oss med en amerikanisert variant av mexikansk taco. Denne har holdt stand og man kan med et sorgtungt hjerte kalle dette for Norges nye nasjonalrett. Det skal være tacosmak på det ene og det andre: pizza, suppe, gryte, kylling, baguetter og pålegg. Nå venter jeg bare på den nye sjokoladen fra Freia: Walters mandler med en touch av taco. Akkurat nå er Japanbølgen over oss med sin nasjonalrett og sushien har blitt så utrolig populær. Det spises sushi for alle penga, av både overklassen, arbeiderklassen og folk flest.
Maki マキ med salmalaks, Strøm-torsk, mango, avokado, vårløk.
Nigiri にぎり med salmalaks, kamskjell, tunfisk, Strøm-torsk.
Strøm-torsk til sushi
Jeg lovet mine lesere at jeg skulle komme tilbake til den nye Strøm-torsken brukt i sushi. Jeg har prøvd tosken som maki, nigiri og sashimi og synes den ble litt anonym. Strøm-torsken var mør og fin, men jeg savnet smak. Jeg synes også at den var litt tørr, men etter litt fingerdryss med maldonsalt fungerte den bedre. Salmalaksen kommer nok til å fortsette å være min favoritt, i hvert fall når det gjelder sushi.
Det skjer ting på min hjemplass i restaurantmiljøet. Nå blir det kanskje mindre sushipendling til Vestfold og Oslo for å spise denne japanske herligheten med kvalitet. Det skal visst dukke opp en sushirestaurant i min naboby til sommeren, håper inderlig at det er noen som har kunnskap og sans for kvalitet som skal starte den. Tror nok det er flere enn meg som ønsker en sushirestaurant velkommen til vårs i Grenland. Det er spennende å mekke sushi selv, men det er ikke alltid man har lyst eller tid.
 
Foto av min datter Julia Isabelle
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

6 svar til Sushi 寿司 Trendy & Urbant

 1. [kjøkkentjeneste] sier:

  Igjen – utrolig lekre bilder og imponerende innsats. Ser nydelig ut!

 2. Anonymous sier:

  Så flott og inspirerende!Endelig noen som deler fustrasjonen min hva Taco angår. Da Kavli kom med Tacoost på tube var begeret mitt fullt… siden har det jo desverre kommet utalige vriasjoner over emnet.Men Sushi frister!! I min bransje snakkes de om at Sushi blir den nye tacoen… så da er det jo håp om å kunne få kjøpt denne herligheten over alt etterhvert.. Så får vi bare satse på at ingen av disse "glupe" produktutviklerne starter med variasjoner på smaken av denne deilige retten. Hilsen fra Lille Lime. :-)

 3. Therese sier:

  Sushi er nydelig! Vet forresten at det er sushi i Larvik.. ikke avskrekkende lang fra Grenland. Flott matside du har!!

 4. Grenlending. sier:

  Det ser veldig spennende ut for ei som aldri har spist sånne lekkerier. Kommer det en sushi-restaurant til Porsgrunn, så skal jeg ta min jomfrubit garantert.

 5. Kokken sier:

  Tusen takk for fine kommentarer,fint at bloggen min engasjerer. Hilsner fra kokken.

 6. Anonymous sier:

  sushi er sunt og godt!i Juni åpner det en sushi bar i Porsgrunn. hjemme side deres http://www.orisushi.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>