Publisert 26. mars 2011:

Elg med smak og stil

Siste rest av elgen som falt i fjor. Jeg ville lage en rett med et trendy, minimalistisk preg. Og da mener jeg måten jeg har presentert retten på tallerkenen, det blir liksom viltkjøtt på en urban måte. Retten består av elg av ytrefilet, grønnsaker som passer til sesongen, en kryddersjy, duchessepoteter og en tyttebærkrem som er en nye greie jeg ville teste. Kremen var perfekt til denne retten og passer til det meste av viltretter, og vil nok sette en ny standard på kjøttkaker i brun saus. 
Du trenger:
600 gram ytrefilet av elg, 1 appelsin, 3 gulrøtter, 1/2 kg melende poteter, 25-30 små aromasopp, 8 stk småløk, en pose babygulrøtter, rosenkål, 1 beger creme fraice, 3 ss tyttebær, salt, pepper, olje og smør. Til sausen trenger du: 1 liter god oksekraft, 2 stk laubærblad, 1 stjerneanis, en bit kanel, 8-10 korianderfrø, 1 ts brent og grovmalt sortpepper, 4 stk knuste enebær, 1 dl sherry, 1 stk finkuttet sjalottløk.
Oppskriften er beregnet til fire voksene.
Brun kjøttet i olje og smør på god temperatur rundt hele, salt og peppre. Stek ferdig i ovn på 180 grader til passe rosa. Dette tar ca. 12-15 minutter og husk å hvile kjøttet etterpå. Skrell babygulrøtter og løk, rens sopp, sentrifugèr ut saft av de vanlige gulrøttene og press saft av appelsin. Ha 1 1/2 dl gulrotjuice og 1 1/2 dl appelsinjuice i en kjele og tilsett babygulrøttene og start koking. Dette gjør at gulrøttene beholder smaken, sin ‘crispyhet’ og får en behagelig syre. Kok løkene nesten møre for så å avkjøle i isvann, glassèr løken i panne med sukker, smør og sitron, èvt. rosmarin. Stek soppen i olje og smør. Rosenkålen dampes og vendes i smør. Tyttebærkremen lages av en halv boks creme fraiche og 3 ss tyttebærsyltetøy som røres sammen.
Duchessepoteter
Skrell poteter, kok dem møre og damp dem godt av. Press dem i potetpresse i en bolle og ha i 1 egg, 1 ss smør, 2 ss fløte, 2 ss god olivenolje og reven muskatnøtt. Bland dette sammen, tilsett salt og hvitpepper og bland igjen. Ha dette i en spritsepose med stjernetyll. Spritses i porselen eller på bakepapir og gratineres lett i ovn for å få litt farge.
Kryddersjy
Mykne 1 stk sjalottløk i olje, tilsett 1 dl søt sherry og kok dette inn 50 % og tilsett oksekraften og krydderier. Kok kraften inn til halv mengde og fjern krydder rør så  inn 1 ss smør, juster evt. med litt syre eller sødme.
Her har jeg truffet med smakene. Kryddersjyen satt klistret til elgkjøttet med sin sødme og den rike, men allikevel balanserte smaken av krydder. Den matchet elgkjøttet suverent. Med friske, crispy gulrøtter rike på smak og balansert syre og med den fantastiske tyttebærkremen ble dette en fantastisk velkomponert rett, med et trendy touch. Jeg ønsker at mine lesere kunne smake dette, for dette ble en utrolig god rett.
GOD ELG !
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

9 svar til Elg med smak og stil

 1. Anonymous sier:

  Så fantastisk godt ut ! Jeg skal teste ut denne en gang, men tror jeg skal lage en kryddersjy og ikke en sky ;-)

 2. Kokken sier:

  Takk for kommentaren. Beklager alvorlig skrivefeil, men nå har det seg slik at jeg driver en matblogg og ikke en rettskrivingsblogg. :)

 3. Lars sier:

  HERLIG!

 4. Kokken sier:

  Takk for det Lars….

 5. Anonymous sier:

  Hei. Lenge siden siste. Farlig å gå inne på denne siden når jeg er så sulten som jeg er nå. Dette så bare herlig ut. Hilsen Line

 6. Linn sier:

  Tøff blogg og kjempemoro med flere skiensbloggere innen matsjangeren! At du er proff i tillegg er jo et kjempepluss. Jeg skjønner dette er stedet for inspirasjon til min 30års-feiring:)

 7. Kokken sier:

  Hei Line: Takk for det til høsten får du kjøpe deg en elgpart og begynne og koke.Klem fra kokken.Hei Linn: Tusen takk for tilbakemelling på bloggen, lykke til med planering av din 30års dag.

 8. Faster Philip sier:

  Hej Charls =) Igen inspirerer du helt enormt – Tyttebær cremen er en super god ide, det må jeg prøve! Er vild med du crosser dine svampe det ser godt ud. Jeg har faktisk haft stor succes med at vaniljemarinere mine gulerødder, smagen blir fantastisk. Og sidst men ikke mindst – tusind tak for at nævne mig på dine liste på SOL =D De bedste hilsner og rigtig god weekend.Faster Philip

 9. Kokken sier:

  Hei Faster Fhilip Tusen takk for veldig fine tilbakemellinger, det gir meg inspirasjon til og fortsette dette prosjektet, og la kreativiteten få komme ut gjennom kokingen.Jeg kutter soppen i rutemønster for det gjør noe med smaken men det har også noe med visuelle utrykket og gjøre.så på bloggen din om jeg kunne finne resept på vaniljemarinert gulrot fant det ikke er sugen på og prøve. God helg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>