Publisert 16. mars 2011:

Fish & Chips

Kortreist fisk, takk
Litt rart å tenke på, men også godt: Denne fisken svømte rundt ved Bamblekysten på tirsdag denne uken og i skrivende stund er det onsdag og fisken ligger som ferdig fish and chips på bordet hos meg. Her snakker vi kortreist, fersk fisk. Jeg var i Langesund på tirsdag hos Langesund Fisk for å kjøpe fisk til denne retten, og jeg skal definitivt handle mer fisk der. Jeg ble veldig godt mottatt og fikk profesjonell hjelp og god pris. Endte opp med å kjøpe sei og torsk. Det går an å spise fiskepinner eller fiskeprodukter uten at fisken har vært på en langtur til Kina for å bli filert, her snakker vi ikke kortreist mat, men miljøsynd og kun tanke om økonomi. Uansett hvor lenge jeg prøver å forstå det, kan jeg ikke i min villeste fantasi forstå hvorfor noen behandler råvarer på den måten. Det finnes heldigvis alternativer som f.eks å lage fra bunn av hjemme. Jeg liker å vite litt historien til råvarene.. I motsetning til fiskepinner og andre ferdig fiskeprodukter man kjøper inneholder mine fisk, rikelig med fisk.
Fish and chips
Fish and chips er Storbritannias mest elskede hurtigmat-rett og er en videreføring av retten Pescado Frito som Portogiserene tok med seg til Storbritannia på 16/1700-tallet. F&C som vi kjenner til i dag er blitt laget i England siden midten av 1800-tallet. Retten hadde en stor rolle under 2. verdenskrig da den ikke var satt under rasjonering som all annen mat. Engelskmennene liker å spise Fish and chips med eddik og salt, men noen foretrekker ketchup. Jeg sverger til en egenkomponert remulade med karri.
Veien til hjemmelaget
Jeg filtrerte fisken dagen før, tørrsaltet den og satt den kaldt til dagen etter. Dette gjør jeg for å få jevnere fordeling av saltet og for å få en fastere fisk. Dagen etter kuttet jeg fisken i passende biter og vendte disse i mel tilsatt salt, pepper, cayennepepper, deretter i sammenvispet egg (økologisk) og tilslutt i brødkrum som var tilsatt muskatblomme. Det går fint an å bruke tempurarøre i stedet for brødkrum, det er nok å foretrekke, men bruk da øl i stedet for vann. Fiskebitene stekte jeg i panne med smør og litt olje (foretrekker det fremfor frityr). Potetene kuttet jeg i staver og frityrstekte i 160 grader-olje til potetene var nesten møre, så avkjølte jeg dem, høyet temperaturen til 180 grader og stekte potetene til de ble sprø. Pommes friten avkjøles på papir for å suge opp overflødig fett, det samme gjøres med fisken.
Remulade
Majones: Ha 1 egg, 1 ss eplecidereddik/sitronsaft og en teskje dijonsennep i food processor og kjør dette sammen. Bland sammen 1 1/2 dl olivenolje og 1 1/2 dl solsikkeolje, hell dette i en tynn stråle i processoren mens den går, til ferdig majones. Salte og peppre majonesen.
Remulade: Ha 4 ss majones i en bolle med 3 ss creme fraiche, 1/4 syrlig eple i terninger, 4 stk agurkskiver som er finhakket (søt type), 2 ts karri, 1 ts honning, 1 ss sitronsaft, salt og pepper.
Fisk og poteter i avispapir
Fish and chips-retten ble god den, men jeg var noen turer i London på slutten av 80-tallet/begynnelsen av 90-tallet og spiste mye fantastisk fish and chips som den gang ble servert i avispapir, og jeg skal ikke skryte på meg at min variant ble bedre. Er det noe de kan i Storbritannia så er det å lage fish and chips. Det var uansett morsomt å lage dette, men det er jo alltid morsomt å lage mat, spesielt når min datter er på besøk og kan ta flotte bilder til bloggen.
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

21 svar til Fish & Chips

 1. [kjøkkentjeneste] sier:

  Ser fantastisk ut! Jeg er så enig med deg i tankene om lokale og gode råvarer og kortreist mat. Og torsk fra Telemark har jeg spist utallige ganger – siden vi har hytte i Kragerø og båthuset fullt av trollgarn og fiskestenger. Jeg forsøkte meg en gang på fish & chips med lyr som jeg hadde fått nyfisket av en kollega. Synes det var litt vanskelig, den smuldret seg nesten helt opp. Mulig den var for fersk. Smart tips å salte den. Kan jeg spørre om hvor mye salt du bruker? Ligger fisken da på en tallerken i kjøleskapet? Blir det ikke ganske fuktig når saltet trekker ut fuktigheten i fisken? Beklager mange spørsmål, men dette ser så fristende ut at jeg må lage det snart. (Er egentlig ganske pysete når det gjelder frityr, så jeg bruker gjerne smør og olje slik du har gjort her. Uansett, kudos for nydelige bilder og fristende innlegg!

 2. Magne D. Antonsen sier:

  Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

 3. Soletraveller sier:

  For noen herlige bilder du har!Jeg er en del over i England og spiser ofte F&C på en av de herlige pubene der.Men nå fristet bildene dine veldig til å lage det her hjemme også :-)

 4. Anonymous sier:

  Så nydelig ut, men som du nevner så mangler den eddik, brun eddik vel og merke. Her i Kristiansund er det en av byens kjennemerker, kortreist fisk, og 'gammelpotet', her går det under navnet Fishan. (Fish and) Gatekjøkken mat på sitt besteServeres med eddik/salt og Remulade/majonesYammy

 5. Anonymous sier:

  HeisannDette så fristende ut, flotte bilder også.Den beste hjemmelagede pommes friten lager du av poteten PEIK. Den får du ikke kjøpt i butikken, men det er en del bønder som har denne typen, da de største produsentene av pommes frites i Norge bruker denne.Chatrine

 6. Anonymous sier:

  flott matblogg!!!

 7. Anonymous sier:

  Åh,spesielt pommes frites så HEEELT fantastisk ut og med remulade, mmmm!

 8. Anonymous sier:

  Mnja – har spist en del fish & chips i Storbritannia, fra det kjempegode til "knapt nok menneskeføde". (Men som utdannet kokk har du sikkert instinktivt skygget unna de verste stedene). Dette ga meg ihvertfall vann i munnen. Fattern's hjemmelagede pommes frites – riktignok helst som tilbehør til burgere – er allerede en vinner, så kanskje jeg kan klare å lirke LITT mer fisk i tenåringene mine. Remuladen MÅ jeg uansett prøve i helga, den høres utrolig god ut.Lurer litt på hvorfor du foretrekker panne fremfor frityr til fisken?Steinar

 9. Anonymous sier:

  Kunne ha tenkt meg en skikkelig oppskrift på hjemmelaget kristiansundsk "fishan". Hva dyppes fisken i før den friteres? Oppskrift på remuladen? Hvilken eddik brukes?

 10. Sveinis sier:

  Utrolig bra bilder som krydder til en slik bloggpost :) Nå fikk jeg jaggu lyst på F&C! Takk for inspirasjon.

 11. Anonymous sier:

  ser godt ut. jeg vil prøve den. takk :)

 12. Missy sier:

  Oi oi dette var veldig intresant, denne oppskriften skal jeg deffentlig teste ut :D

 13. Anonymous sier:

  Deilig variant av F&C! Gleder meg til å prøve. Blir nok tempurarøre med øl her da.

 14. Anonymous sier:

  Hvilekn type frityrkoker bruker du?

 15. Anonymous sier:

  Så utrolig bra ut, pleier å lage selv med oppskrift fra et sted jeg leide leilighet over når jeg bodde i skottland.(de var vw gullvinnere i fish&chips. Og det er bare så godt. Men forsøk å lag fisken hel istedenfor i pinner, det har faktisk mye å si på smaken. å Forsøk en god eddik og havsalt istedenfor remulade… Elsket remulade på fisk når jeg var liten, men nå klarer jeg ikke "ødelegge" den med det…. :-D bare et tips….

 16. Anonymous sier:

  Ja også er det feil fisk. til EKTE fish and chips, the british way. Bruker man kolje fritert i hele halv fileer, prøv det

 17. Anonymous sier:

  Sei eller seig torsk? Hva anbefaler du ;-)

 18. Anonymous sier:

  Ingen fisk som er "feil", det er smak og behag og flott at mangfoldet brukes :) Kiwi gir ikke akkurat folket mye valg.. Fisk og remulade testes i kveld :) Nam nam!!

 19. Kokken sier:

  Tusen takk for kommentarer!Kjøkkentjeneste: Tusen takk for fin, utfyllende kommentar! Angående saltet så ligger det bare i fingrene til en kokk, vanskelig å si eksakt med tykkelse på fisk o.l. Her må du prøve deg frem. Det blir ikke mye fuktighet, i hvert fall ikke i mitt tilfelle, det var en tørr og fin fisk som var fast i kjøttet.Chatrine: Takk for informasjon om poteten Peik, skal prøve ut dette.Steinar: Synes det blir litt for mye frityrsmak, det er jo en kjennsgjerning at smør smaker bedre enn solsikkeolje. Derfor foretrekker jeg panne til denne retten.Anonym: Jeg har ikke noen kunnskaper om kristiansundsk fishan.. Oppskrift på min remulade står i innlegget.Anonym: Jeg bruker kjele med olje når jeg friterer. Er ikke veldig fan av store, klumpete frityrmaskiner, men de gjør det jo lettere å styre temperaturen.Anonym: Jeg liker det best med min remulade..Anonym: Takk for at det finnes noen som er våkne og som kan tenke at det finnes flere retninger rundt det med mat. Ikke alt er satt på forhånd. Det er viktig å eksperimentere og prøve ut nye ting, det er den eneste måten å oppleve nye smaker. :)

 20. pepperkverna sier:

  Hei Kokken! Nå har jeg lest og sett og smakt og luktet så øye (og gane) har blitt stort og vått! Fantastisk blogg og herlig mat! Tusen takk for at du sier så mye om teknikk osv, det er så mangt en hobbykokk lurer på i kjøkkentjenesten, og her kan man plukke opp mange gode tips og kunnskap. GLeder meg til å følge deg videre….! Hege

 21. Kokken sier:

  Pepperkverna: Tusen takk for superkometaren det varmer selv et kokkehjerte. Og husk ingen er bedre en det siste man lagde.Kos deg videre med kokingen, er det noe vet du hvor du finner meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>