Publisert 27. februar 2011:

Crostata di limone

Sitronterte
Dette er min versjon av den berømte italienske sitronterten – crostata di limone. Den lages på mange forskjellige måter og det finnes nok like mange oppskrifter som det finnes husmødre i Italia. Mange oppskrifter er nok en familiehemmelighet som går i arv i generasjoner. Dette er en fantastisk god terte som jeg bare elsker. Den fungerer like fint nå på vinterstid som på varme sommerkvelder. Den myke sitronkremen blir himmelsk med den kraftige sitronsmaken (smaker fox i følge min datter), med behagelig syre og med tertens sprøhet og den gode smørsmaken. Dette er en helt unik kombinasjon. Denne klassikeren må du prøve, jeg blir ikke overrasket om den blir en klassiker også i din kakeverden.
Oppskrift & fremgangsmåte
Sitronterten er enkel å lage, du trenger bare litt tilgjengelig tid.
Tertedeig: 
300 gr mel
200 gr kaldt smør (terninger)
100 gr melis
1 stk egg
Smuldre mel, smør, melis i food processor, tilsett egg og kjør hurtig sammen. Ta deigen ut av processoren og kna den litt sammen. Pakk den inn i folie og sett i kjøleskap i minimum 2-3 timer. Kjevle deigen ut til å dekke en terteform på 26 cm i diameter (her lønner det seg med terteform med løs bunn). Deigen skal være 3-4 mm tykk, og terteformen skal være smurt. Prikk med gaffel og sett til frysing i minimum 30 min. Kle den frosne tertedeigen med aluminiumsfolie og fyll med tørre bønner, ris eller lignende som fungerer som vekt og hindrer heving. Stek den på 180 grader i 12-14 min, ta deretter av folie og vekt og stek i ytligere 8-10 min til terten er gyllen. Pensle den ferdigstekte terten med eggule (viktig for å tette hullene). Avkjøl og sett ovnen på 100 grader.
Sitronkrem:
5 stk små egg
2 stk økologiske sitroner (skall og saft)
190 gr sukker
1 1/2 dl fløte
Egg, sukker, sitronsaft, skall og fløte blandes sammen i en bolle og siles. Helles deretter i tertebunnen når den står halvveis i ovnen (lettere og du unngår søl). Stek den i 45 minutter på 100 grader til kremen har satt seg. La terten avkjøles litt før du setter den i kjøleskapet. Smaker best kald.
Krydderkaramell
3 dl vann
1 1/2 dl sukker
4 stk hel kardemomme (knuses)
1 stk stjerneanis
1 liten bit vaniljestang (bruk en tørket om du har)
1 hel kanel
Smelt sukker til gyllen karamell i en kjele, hell i vannet og krydder og kok inn til passe tykk konsistens.
Dette med krydderkaramell til sitronterte er min egen greie. Jeg synes det harmonerer utrolig fint med det søte og lette innslag av krydder til den friske terten. Andre ting jeg synes fungerer fint til denne terten er stivpisket creme fraiche eller mascarpone, gjerne med litt vanilje i seg og lett søtet.
Perfekt som dessert
Sitronerten passer utmerket til dessert etter en tung og kraftig middag, til ettermiddagsteen eller med et glass dessertvin. Terten er også himmelsk på seine, varme sommerkvelder med fantastiske, søte, norske jordbær (gjerne marinerte), og da i følge med et glass søt og frisk musserende italiensk vin. 
Bak og kos deg med gode venner.
 • Lagt inn kl. 20:20
 • Kategori: kaker
 • Kommentarer: 14
Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

14 svar til Crostata di limone

 1. Therese sier:

  Kjempepotensiale i denne bloggen! Kikker entusiastisk innom et par ganger i uken – håper du fortsetter å utvikle denTakk så langt for friske ideer

 2. Kokken sier:

  Hei Therese, takk for fin tilbakemelding.kommer mye spennende på bloggen fremover.Gleder meg at jeg kan inspirere…

 3. Ugla sier:

  Denne så lekker ut!Jeg lagde en sitronterte en gang av ei oppskrift jeg fant i ei avis, smakte på kaka og fant ut at jeg ikke syntes den var noe god. Avisa med oppskrifta ble kastet, for jeg orker ikke spare på dårlige oppskrifter.Dessverre for meg var dette en terte som bare ble bedre av å stå litt i kjøleskapet slik at smaken 'setter' seg.Ja, jeg irriterer meg fortsatt over at oppskriften ble kastet :-)

 4. Kokken sier:

  Hei Ugla..takk for komentaren ergelig med oppskriften med nå har du en ny fra min blogg lykke til med baking…

 5. Anonymous sier:

  Hva mener du med "siles"?

 6. Kokken sier:

  Hei kanskje litt dårlig formilert men jeg mener at etter at fløte sukker egg sitronsaft sitronskall er blandet siler du blanndingen for og få bort sitronskall og rester av egghvite.

 7. Martine sier:

  hei, for en fantastisk trerte! Lagde den i helgen og den var veldig populær. Du har utrolig mye gode oppskrifter!!!!

 8. Kokken sier:

  Hei Martine tusen takk for at du gir meg tilbakemelling.så bra terta falt i smak følg med videre kommer spennende ting på blogg fremover.

 9. Anne Lene sier:

  hei CharlsMille himmel for en suveren kokk du er. Bildene av det du lager er jo helt nydelige. Prinsessekaken er råflott. Jeg tror jeg skal følge litt med denne bloggen din. En riktig nytelse bare ved synet av alt det deilige. Hilsen sjokoladefabrikken

 10. Anonymous sier:

  Må bare si at denne bloggen er suveren,aldri sett noe så vakkert og lettlest og oversiktelig,og oppskriftene er jo bare fantastisk gode.Håper dere andre er enige med meg og håper dere vil spre det gode budskap til venner og bekjente.det skal isåfall jeg gjøre..takk charls!!

 11. Kokken sier:

  Hei, Anne Lene fra sjokoladefabrikken, tusen takk for kjempekommentaren med fine komplimenter.Matglad hilsen fra Runar……

 12. Kokken sier:

  Tusen takk for disse fantastiske ordene fint du liker det jeg prøver og formidle gjennom bloggen.

 13. kjersti sier:

  Den ser nydelig ut din sitronterte og jeg skal forsøke å bake den i morgen ! ¨Har aldri bakt en slik kake før, så jeg er veldig spent på resultatet:))

  Hva menes med pensles med Eggule ?

  Hilsen Kjersti

  • Charls sier:

   Hei Kjersti tusen takk for det, man prikker mørdeigen for at den ikke heve (boble) seg under forsterkingen. For at deigen ikke skal lekke (det blir katastrofe) tetter man hullene man lagde med eggeplomme, for og si det litt enklere men limer igjen hullene med egg. Det er det jeg mener med og pensele med egg. Obs dette må gjøres når deigen er varm.

   Lykke til, matglad hilsen Charls

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>