Finans og økonomi

Windows 10 på billig-PC

Dinside Windows 10 er her, og de fleste som i dag har en Windows 7/8.1-PC vil nok benytte seg av gratistilbudet fra Microsoft.

Men hva med en bærbar PC av aller billigste sort? Slike finnes jo å få kjøpt i dag helt ned i 2.000 kroner. Spesifikasjonene er selvsagt ikke all verden, men Microsoft påstår jo at det skal gå helt fint med Windows 10 likevel.

Derfor prøvde vi med en flunkende ny Lenovo G5080, som Elkjøp hadde på tilbud denne uka. Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at tilbudet muligens ikke er gyldig lenger når du leser dette.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig billig-PC

Godt utstyrt

Lenovo G5080 er en godt utstyrt PC til prisen, med 8GB RAM og 128GB SSD-lagring, HDMI-utgang, tre USB-innganger (en USB 2 og to USB 2), luke for SD minnekort og 15,6 tommers skjerm.

Prosessoren er imidlertid av den enklere sorten, fra Intels Celeron-familie, med klokkehastighet på 1,5GHz. Mange prosessorer i dag kjører med mer enn 2GHz og Microsoft anbefaler minst 1GHz for Windows 10. Men det er jo slik at MHz i selv ikke er noe godt måleparameter; det finnes prosessorer som er klokket lavere enn denne som yter langt bedre.

LES OGSÅ: 11 ting vi elsker med Windows 10

LES OGSÅ: Ni ting vi misliker med Windows 10

Så oppgraderte vi

Selve installasjonsprosessen var tilforlatelig. Det var i grunnen bare å skru på maskinen, fylle ut med kontoinformasjon og følge instruksjonene.

Underveis fikk vi automatisk tilbud om å oppgradere fra Windows 8.1 (som er ombord fra fabrikken side) til Windows 10. Det svarte vi naturligvis ja til.

NY VERSJON: Oppgraderingen fra 8.1 til 10 tok sin tid, men gikk helt smertefritt. (Foto: TORE NESET)

NY VERSJON: Oppgraderingen fra 8.1 til 10 tok sin tid, men gikk helt smertefritt. (Foto: TORE NESET)

Etter drøye en og en halv times venting var nedlasting og installasjon ferdig, og vi kunne begynne å bruke vår nye maskin med Microsofts ferskeste operativsystem.

LES OGSÅ: Slik fikser du startmenyen i Windows 10

Bra, men med litt krangling

Førsteinntrykket er utvilsomt meget bra. Windows 10 kjenner vi fra før i betaversjoner, og den ferdige versjonen er som disse både brukervennlig, rask og relativt uproblematisk.

Ikke fornøyd med Windows 10? Slik går du tilbake til gammel versjon

Men slike subjektive opplevelser holder jo ikke for å vurdere verken Windows 10 eller maskinen det kjører på.

Vi lot derfor den superbillige Lenovoen gjennomgå Dinsides faste testprosedyre.

På testbenken

Det første vi legger merke til, er at kabinettet faktisk kan bøyes. Det er laget av myk plast, og ikke nevneverdig oppstivet. Stuebordet er nok den beste plasseringen. Vi vil ikke anbefale folk som er mye på farten å bruke denne som primærmaskin, da vi frykter at den ikke tåler særlig røff behandling.

Lyden i de innebygde høyttalerne kan du i grunnen bare glemme. Diskanten er nesten katastrofalt dårlig, og det hele låter akkurat som forventet med en plastboks. Men skal du – som vi – primært spille musikk med USB-kobling mot en DAC har jo dette ingen verdens betydning.

 (Foto: TORE NESET)

IKKE AKKURAT HIFI: Lyden fra høyttalerne på undersiden kan du bare glemme om du skal høre musikk. (Foto: TORE NESET)

Tastaturet er behagelig å skrive på og avgir lite støy, men det dårlig oppstivede chassiset gjør at vi får vel mye svikt på midten.

LES OGSÅ: Si farvel til Internet Explorer

Lite lyd og lite varme

Skjermen er av den rimelige TN (Twisted Nematic) -typen, og det merkes. Du får dårlig innsyn fra sidene og invertert bilde skrått ovenfra, samt et plagsomt gjenskinn på grunn av blank overflate. Oppløsningen er 1366 x 768 piksler.

På den positive siden merker vi oss at maskinen avgir svært lite støy, selv under relativt tung belastning. PC-en blir heller ikke varm, i motsetning til hva vi ofte opplever med typiske billige PC-modeller med AMD-prosessorer.

8 GB internminne er sjenerøst for denne klassen, der de fleste har 4 GB. Og ikke nok med det: Minnet kan lett kan utvides til 16 GB. Maskinen har nemlig et ledig spor for ekstra minne, noe vi ikke ser så ofte.

Maskinen er også veldig lett å oppgradere. Bruksanvisningen gir enkle instruksjoner både om hvordan du skifter batteri, tastatur, harddisk, minne, nettverkskort, vifte og setter inn en optisk diskstasjon. Det er ikke verst!

Ikke for 4K-entusiaster

SSD-en fra Samsung har imponerende lesehastighet på 489 MB i sekundet, og det bidrar jo svært positivt til totalinntrykket. Likevel er det her snakk om lavere skrivehastighet enn forventet i SSD-sammenheng; 99 MB i sekundet ifølge våre målinger.

 (Foto: TORE NESET)

HAKKER: 4K er ikke Lenovo-maskinens livrett. Her ser vi også tydelig refleksene i skjermen. (Foto: TORE NESET)

Prosessorytelse er som sagt i den nedre klassen, men høy nok til normal/enkel bruk. En test med 4K videomateriale avslørte raskt at dette ikke er maskinen for filmentusiaster med ambisjoner. 1080p er absolutt øvre grense for hva denne maskinen kan gjengi.

Det trådløse nettverkskort fra Intel har 802.11AC-støtte, riktig nok ikke det raskeste, men det pner for høye trådløse hastigheter dersom ruteren er forberedt for det. Heller ikke dette er vanlig kost i PC-er til under 3000 kroner.

LES OGSÅ: Skadevare-anklager mot Lenovo

Mye for pengene, men er det nok?

Dette er med andre ord en helt grei PC til enkel kontorbruk, nettsurfing, musikk og videoavspilling med opptil 1080p-oppløsning. Det er rett og slett imponerende med AC-nettverk, 8 GB RAM og SSD til denne prisen. Dette gjør at maskinen virker kjappere enn mange kraftigere maskiner med harddisk. PC-en egner seg ikke for tyngre oppgaver, som grafikkintensive spill, konstruksjon, tung videoredigering og lignende.

Men mye for pengene er det definitivt – om du da er så heldig å få den for 2495 kroner.

En så billig PC med disse egenskapene er rett og slett svært sjelden kost. Samtidig er maskinen spesifisert så lavt på prosessorsiden, at mange nok vil legge på en tusenlapp for å få opp totytelsen på et mer akseptabelt nivå.

Og Windows 10? Den kjører som bare det, med unntak av rar oppførsel i enkelte tilfeller. Det spørs om ikke en runde med avinstallering av «drittvare» vil løse dette – eventuelt en «ren» nyinstallasjon av Windows 10 …

Les også:
Tre kraftige gaming-PC-er
Ting vi elsker og hater ved Windows 10

Kilde for: Data – DinSide.no