Dinside USB-minneplugger blir stadig raskere og fås i kapasiteter på inntil 1000GB, og mange bruker disse til backupformål og lagring av store mengder data.
Problemet er bare at de små pluggene har en lei tendens til å havne på avveie. Er du redd for at personlige filer, private data og bedriftsdata skal bli lest av uvedkommende, er det derfor en meget god idé å kryptere innholdet på minnepluggene dine.
BitLocker er førstevalget
Har du en PC med Professional-utgavene av Windows 7, 8 eller 10, har du allerede et enkelt og glimrende krypteringsverktøy tilgjengelig; BitLocker. Krypterer du minnepluggen (eller eksterne harddisker for den saks skyld), kreves passord for å få tilgang til dataene.
Her kan du lese mer om hvordan BitLocker fungerer.
Hvis PC-en din kjører «standard-Windows», kan det gratis krypteringsverktøyet Toucan være et bra alternativ, samt VeraCrypt, som er en videreføring av det nedlagte åpen kildekodeprosjektet TrueCrypt.
Sørg for sikker sletting
Hvis du skal kaste, selge eller gi bort en minneplugg som har vært kryptert, holder det å formatere den før du gir den fra deg. Bare høyreklikk på stasjonen i Filutforsker, og velg Formater:
Hvis dataene derimot har ligget åpne og lesbare, holder det dessverre ikke verken å slette filene i Filutforsker eller formatere pluggen, hvis du vil være helt trygg på at dataene ikke kan gjenopprettes ved hjelp av spesialprogrammer, for eksempel Recuva.
Du kan selvfølgelig knuse pluggen med en slegge, men skal den brukes videre, finnes det dataprogrammer som kan overskrive de slettede dataene på måter som gjøre det tilnærmet umulig å gjenopprette dem.
NB! Siden data lagres annerledes på flashbaserte USB-minneplugger enn på mekaniske harddisker, må du bruke et sletteprogram som er tilpasset slik lagring. Er verktøyet kun beregnet for harddisker, kan det i verste fall gjøre skade på minnepluggen, og det ønsker vi selvfølgelig ikke.
Gratisprogrammet Disk Wipe er imidlertid myntet på både harddisker og flashminne (inkludert minneplugger, minnekort og SSD), og velger riktig slettemetodikk automatisk:
Start Disk Wipe og klikk på stasjonen du vil foreta sikker sletting på. Vær HELT SIKKER på at du har valgt riktig før du trykker på Wipe Disk øverst til venstre.
Slik gjør du det
I bildeserien under går vi gjennom hvordan du bruker programmet. Vi anbefaler at du tar en titt på den før du kjører programmet på egenhånd, så unngår du å trå feil:
Hvor raskt jobben blir gjort vil variere med kapasitet, skriveytelse og prosessorytelsen til PC-en. I vårt tilfelle tok sletting av en 4GB minneplugg 47 minutter med raskeste slettemetode, så her gjelder det å smøre seg med tålmodighet.
For ordens skyld: Recuva fant ikke noen data som kunne gjenopprettes etter en runde med Disk Wipe.
Du finner mer informasjon og kan laste ned Disk Wipe fra denne siden.
Flere Slik gjør du det-artikler
Les også:
Passord-programmer har grove feil
Spionerer nettet på deg?
Kilde for: Data – DinSide.no