Mobil

To ting du bør gjøre med mobilen før 17. mai

Dinside Det blir ekstra folksomt i gatene 17. mai, og lommetyvene er aktive. Ifølge politiet er nasjonaldagen den dagen i året det blir anmeldt flest tyverier i Oslo.

Mobilen er spesielt utsatt i så måte. Å miste den er imidlertid surt. Ikke bare koster den noen tusen kroner, men man mister også noe annet verdifullt, nemlig selve innholdet. Det aller første bildet av poden kan være uerstattelig.

Derfor anbefaler vi at du gjør to ting før du trer inn i bunaden i år:

Ta en sikkerhetskopi av dataene som ligger på mobilen, og sørg for å beskytte den med en lås, slik at det ikke er fritt frem for den som eventuelt klarer å snappe den fra veska.

LES OGSÅ: Keeply gjemmer de private tingene på mobilen

Ta en sikkerhetskopi

SLIK GJØR DU: iCloud administreres på telefonen via innstillinger=>iCloud

Med en sikkerhetskopi kan et eventuelt tap av telefonen være litt mindre smertefullt. Da kan du i det minste gjenopprette bilder og meldinger på en annen telefon.

Når det gjelder sikkerhetskopiering har du to muligheter:

Enten lager du en sikkerhetskopi på PC-en hjemme, eller bruker en skytjeneste slik at sikkerhetskopien er lagret i nettskyen. Du må selvsagt gjerne velge begge.

Fremgangsmåten er selvsagt noe ulik avhengig av hvilken telefon du har.

Vi har beskrevet alle metodene for iPhone, Android og Windows Phone i denne artikkelen.

Beskytt mobilen med lås

Selv om du har en sikkerhetskopi, vil du ikke at tyven skal kunne bla igjennom alle bildene og meldingene, opptre som deg på Facebook, lese all e-post og potensielt stjele identiteten din?

Velger du mønster som låsmekanisme på Android-telefoner, må du tegne a la dette for å låse den opp igjen.

Nei. Og derfor låser man telefonen. Og har du sett – vi har allerede en guide på Dinside til hvordan du låser iPhone og Android-telefoner (ctrl-klikk for å åpne i ny fane).

Selv om den er tre år gammel er den fortsatt gyldig; det eneste er at Apple har flyttet menyvalget ut av Generelt-menyen siden den gang, slik at du først går på Innstillinger og Kode.

En liten ting, dog: Selv om det er enklere med en PIN-kode enn et passord (der du må skrive med et tastatur), er det mindre sikkert – en dreven tyv kan låse opp en telefon med PIN-kode på ganske kort tid, noe vi selv har fått demonstrert her på jobben.

Kanskje du akkurat på 17. mai derfor vil sikre deg litt ekstra og velge et passord i stedet.

Husk at du på de fleste telefoner nå til dags kan fiske telefonen opp fra lomma og starte kameraet direkte fra låsskjermen uansett, så øyeblikket kan du fange like raskt.

Lås telefonen – Windows Phone
På Windows Phone går du til Innstillinger og Låseskjerm. Derfra kan du definere en PIN-kode for å låse opp telefonen.

LES OGSÅ: Sperr mobilen raskt etter tyveri

Men hva hvis den blir stjålet?

OK. Vi har en sikkerhetskopi, og vi har låst telefonen så innholdet på den er utilgjengelig for tyven. Hva gjør vi så når vi oppdager at den er borte?

Har du lyst til å ta opp jakten kan du alltids prøve å finne ut hvor den befinner seg, og det kan også være kjekt å slette den fullstendig hvis du tviler på at du noen gang kommer til å få den igjen.

Slike tjenester er innebygget i alle de tre mobilsystemene, men du må selv sørge for at funksjonaliteten er aktiv:

Sperr SIM-kortet

Er telefonen mistet eller stjålet, gjør du også lurt i å sperre SIM-kortet slik at det ikke lenger kan brukes på din regning. Da må du ringe operatøren din fra en annen telefon og oppgi telefonnummeret ditt.

Du bør selvsagt også anmelde tyveriet, noe som også er nødvendig for å kunne få tilbake penger på reiseforsikringen.

Du kan også forhindre at telefonen kan bli brukt i mobilnettet igjen. Det gjøres via et sentralt register i Irland og er knyttet til det unike nummeret per telefon, som kalles IMEI-nummeret.

Det står sannsynligvis trykket på esken du fikk den i, men det kan også vises på skjermen om du «ringer» *#06#. Operatøren vil selvsagt være behjelpelig med å finne dette for deg uansett, men vil du ha fortgang i saken, kan du selvsagt notere deg det på forhånd.

LES OGSÅ: Slik lager du unike passord for alle nettsteder

Kilde for: Mobil – DinSide.no