Finans og økonomi

Spis mer fisk

En ting er sikkert, også i økonomien: vi trenger mat. Også når det uro på børsen.

Når spenningen er til å ta og føle på i aksjemarkedet, er det fristende å ta gevinsten og hoppe av. Så enkelt er det ikke for ekspertene som gir sine aksjeråd gjennom Dine Penger (se side 70 og 71). De er pent nødt til å holde seg på børsen. De har heller ikke anledning til å spekulere i børsfall gjennom såkalt shorthandel. De må hele tiden finne de aksjene de tror vil stige mest, eller i enkelte situasjoner falle minst.

Det siste året har det vært nok av kilder til uro. Den sterke oppgangen i fjor, og på starten av 2015, dro i gang spekulasjonene om ikke markedet hadde nådd for høye nivåer. Vi har hatt en ny runde med trøbbel i Hellas. Vi har ventet lenge på et rentehopp i USA. Og vi har nå fått se hvor mye støy Kina kan lage med sin valutastrategi. Alt i alt nok til å få en risikoavers investor til å ønske seg langt vekk.

Men for de som må stå i markedet, er det ikke noe alternativ å selge seg ut. Dersom de ønsker å redusere risikoen i sin portefølje må de søke seg mot tryggere, og gjerne kjedeligere, plasseringer. Vi snakker da om selskaper som svinger mindre – både på vei opp og på vei ned.

Dette er ofte aksjer knyttet til konsum. Det kan for eksempel være mat, helse, klær og telekom. Alt dette er bransjer mindre utsatt for børssvingninger. Vi trenger mat. Vi trenger klær. Og vi trenger medisinene våre.

DNB tar denne gangen Telenor i sin portefølje. Delphi kjøpte Telenor i mai (men selger dem nå). Telenor-aksjen er hva vi kan beskrive som en lite sensitiv aksje. Den påvirkes ikke av oljeprisen, og den påvirkes lite av finanssektoren. Og som DNB påpeker denne måneden, er Telenor en fin aksje å ha når kronekursen er lav. Selskapets omsetning i utlandet er stor, og som norsk eier sitter får du fordelen av en lav kronekurs.

Delphi har for øyeblikket to oppdrettsaksjer i sin portefølje. Nærmere bestemt Bakkafrost og Marine Harvest. Når man setter sammen en portefølje med aksjer på Oslo Børs, er det ikke overraskende at noe av det plasseres i fisk. Men gjennom det siste året har våre eksperter gang på gang søkt seg mot oppdrettsselskapene når usikkerheten har rammet den mer oljeavhengige delen av børsen. Lakseprisen er høy, men konsumet av laks er relativt stabilt. Vi spiser ikke mindre laks selv om oljeprisen stuper.

Delphifondene tar også en risikodempende plassering når de putter penger i Veidekke. Skulle det gå virkelig dårlig med norsk økonomi, er det stor sjanse for at regjeringen trapper opp pengebruken gjennom investeringer i infrastruktur. Det betyr mer å gjøre for selskaper som Veidekke og AF Gruppen.

Mye tyder på at strategien til ekspertene virker. Det siste året er Hovedindeksen ned 0,6 prosent. DNB og Delphi har i samme periode en avkastning på henholdsvis 47,3 og 36,1 prosent.

Les også Delphis aksjeråd: En kinesisk skygge

Les også DNBs aksjeråd: Europa er bedre enn sitt rykte

Kilde for: Dine Penger