Dinside Mange som skulle teste spill-julegavene sine på PlayStation eller Xbox i jula opplevde trøbbel .
Årsaken var tjenestenektangrep (DDoS) som startet julaften og varte fram til fredag. Mange antok at angrepene hadde sammenheng med at Sony likevel valgte å sette opp den omstridte filmen «The Interview».
LES OGSÅ: Bytt passord umiddelbart!
Nordkoreansk filmdrama
Filmen vakte sterk harme hos den politiske eliten i diktatorstaten Nord-Korea, og Sony valgte å trekke filmen etter hacking og trusler om terror. Men etter at president Obama hadde kritisert tilbaketrekningen av filmen valgte Sony likevel å slippe den både på et utvalg kinoer og en del strømmetjenester på nettet.
Dersom FBI har rett i at det er nordkoreanske hackere som direkte eller indirekte står bak, er det jo ikke utenkelig at de samme hackerne også sto for det nye angrepet.
LES OGSÅ: Skifte passord eller ikke?
Fredag ble det kjent at andre hackere (trolig uten politiske motiver) også har stjålet kontoinformasjon fra en rekke store nettstedet og tjenester. I tillegg til Xbox Live og PlayStation-nettverket skal de også ha fått med seg passord og kortnumre fra kunder hos nettbutikken Amazon, TV-tjenesten Hulu og en rekke andre mer eller mindre kjente og stort sett amerikanske nettsteder.
Ifølge CNBC, The Daily Dot og flere amerikanske aviser er rundt 13 000 kontoer på avveie. Det er ikke kjent om noen av disse er norske.
Likevel kan det være smart å bytte passord akkurat nå, for å være på den sikre siden. Det er jo uansett en god regel å bytte passord minst én gang i året, om ikke oftere.
LES OGSÅ: Lettere å bytte passord
Lage passord selv eller la andre gjøre det?
Mange bruker passord-app på mobilen for å lagre brukeropplysningene sine. Disse appene kan som oftest også lage passord for deg med tilfeldige bokstaver og tall. Passord-apper som SuperGenPass, LastPass og Dashlane lager til og med unike passord for hvert enkelt nettsted.
BYTTER FOR DEG:Apper som Dashlane hjelper deg å endre passord.
Slike auto-genererte passord med tilfeldige bokstaver og tegn er likevel svært vanskelige å huske. Heldigvis har mange av appene en grei autoutfyllingsfunksjon som gjør at du ikke trenger det. Noen nettsteder (ofte banker) med høy sikkerhet tillater ikke at passord hentes utenfra. Dermed må du uansett skrive passordene manuelt.
LES OGSÅ: Unike passord på alle nettsteder
Velg noe kjent og gjør det vanskelig
Om du velger å lage passord selv bør det være lett å huske for deg, men vanskelig for andre å gjette. En kombinasjon av ett eller flere kjente begreper og navn er fint. Men husk å putte inn noen tall på tilfeldige steder og variere med store og små bokstaver.
For eksempel slik:
Navnet8På55Hytta6Mi23
Deretter kan du bytte litt om på tallene og/eller rekkefølgen av ordene/navnene når det er tid for å bytte passord. Det er gjerne lettere å huske en kombinasjon av faste og variable elementer enn en tall- og bokstavkombinasjon du ikke forbinder noe som helst med.
Ulike passord på ulike nettsteder
Du bør likevel ikke bruke samme utgangspunkt for passordene på ulike steder. Om du som i eksempelet ovenfor bruker hytta di som utgangspunkt på ett nettsted, kan du for eksempel bruke navnet på et sted du har vært (helst ikke et du reiser tilbake til hvert år) som utgangspunkt for et annet. Så putter du inn tall og varierer de store og små bokstavene.
De fleste proff-hackere opererer fra land der det ikke snakkes norsk. Dermed kan de være en sikkerhet i seg selv å bruke rotnorske begreper og navn som utgangspunkt. Husk likevel at æ, ø og å ikke godtas overalt som del av passord.
ETT PASSORD OVERALT: Det finnes programmer som vet hvilke passord du bruker hvor. Du trenger bare å huske et hovedpassord.
Mange nettjenester har begrensninger på antallet tegn du kan bruke. De fleste har en minimumsgrense på åtte tegn, mens andre (for eksempel PayPal) har en øvre grense på 20 tegn.
LES OGSÅ: Enkel og smart løsning på passordproblemet
Dette får du ofte beskjed om, men ikke alltid. Det kan derfor være smart å vite dette før du lager passordet.
Ofte får du også beskjed om passord ditt er kraftig nok eller ikke. Følger du reglene ovenfor, burde du være på den sikre siden her.
Følg med på kontoen
Det kan også være smart å følge med på kontobevegelsene. Om du oppdager at firmanavn du ikke kjenner har trukket penger av kontoen din, bør du undersøke dette. Ofte dreier det seg om selskaper som foretar betaling på vegne av de du har handlet med, men det er best å forsikre seg om at det dreier seg om en vare eller tjeneste du faktisk har bestilt og fått.
Å sperre kortet eller kontoen bør ikke være det første du gjør om du mistenker at noe er galt. Ta først kontakt med banken for å oppklare saken. Husk at det er banken som har ansvaret med mindre du har handlet grovt uaktsomt.
Skulle din konto være blant de som er hacket i julehelga er det en teoretisk sjanse for at noen kan kjøpe varer og tjenester (for eksempel e-bøker) på din regning. Du bør derfor gå inn på for eksempel Amazon å se om det ligger bestillinger der du ikke kjenner igjen.
Om så er tilfelle, bør du kontakte Amazon med én gang. Og uansett bør du bytte passord, slik at noe lignende ikke skjer igjen.
Source: Data – DinSide.no