Dinside Det er fortsatt uvisst når Apple Watch kommer i salg i Norge, men innen det har skjedd, kan klokka ha blitt en hel del smartere enn da den debuterte i USA i april.
Om kort tid kommer nemlig en større oppdatering av operativsystemet til Apple-klokka kalt watchOS 2, med flere viktige forbedringer.
Les vår første test: Apple Watch
Ekte klokke-apper
Den kanskje viktigste nyheten i watchOS 2 er støtte for såkalte «native» apper, altså tredjepartsapper som installeres direkte på klokka og som ikke er avhengig av iPhone for å fungere.
Samtidig får utviklere langt bedre tilgang på ting som mikrofon, pulsmåleren, akselerometer, den taptiske motoren og den digitale krona, slik at de kan lage enda mer avanserte apper enn de som finnes til nå.
I tillegg at det vil kunne gi apper med bedre funksjonalitet, lover Apple også at apper direkte på klokka gir enda bedre ytelse. Da vi testet Apple Watch opplevde vi å måtte vente 10-15 sekunder på å starte en app, så det vil i så fall komme godt med.
BEDRE TREDJEPARTSAPPER: Endringene i watchOS 2 gjør for eksempel at appen Ping kan bruke akselerasjonsmåleren i Apple Watch til å måle hastigheten på golfslaget ditt.
LES OGSÅ: Endelig har Siri lært seg norsk
Nye urskiver
NYE URSKIVER: Hva med et bilde du selv har tatt? Eller en timelapse av New York?
I motsetning til Android Wear er det ikke åpent for tredjepartsutviklere å lage såkalte urskiver på Apple-klokka, så du kan bare bruke de som følger med.
Apple endrer ikke praksis her med watchOS 2, men du får flere urskiver å velge mellom.
Blant annet har selskapet laget 24-timers timelapse-videoer for fem «ikoniske steder» som endrer seg etter seg etter hvilken tid på døgnet det er. De gjeldende byene er New York, London, Mack Lake, Hongkong og Shanghai.
Du vil også kunne tilpasse urskive-bakgrunnen med et bilde du selv har tatt eller et helt fotoalbum, som viser et nytt bilde hver gang du løfter armen.
LES OGSÅ: Apple Music lansert
Flere komplikasjoner
De innebygde urskivene får imidlertid flere tilpasningsmuligheter enn tidligere.
Apple åpner nemlig opp for at utviklere kan lage såkalte «complications» (komplikasjoner). Dette er de små informasjonsbitene på urskiva, som per i dag kan vise ting som batteritid, kalenderavtaler, temperatur og så videre.
Med andre ord vil du kunne få opp informasjon som sportsresultater, flytider eller ladestatus på elbilen din rett på urskiva.
I forrige måned kunngjorde Google at også de åpner opp for at utviklere kan lage komplikasjoner til Android Wear-urskiver, skriver Wired.
LES OGSÅ: Android Wear får støtte for iPhone
Tidsreise
HVA SKJER ETTERPÅ? Med den nye Time Travel-funksjonen kan du enkelt sjekke kalenderen frem i tid.
En annen watchOS 2-nyhet relatert til urskiver er noe Apple kaller for «Time Travel».
Som navnet antyder er det en tidsreise-funksjon, som lar deg bruke den digitale krona for å spole frem eller tilbake i tid på din urskive for å se hva som kommer til å skje eller hva som har skjedd.
Har du en kalender-komplikasjon, vil du kunne se kommende avtaler, og har du en vær-komplikasjon, vil du kunne se hvordan været blir.
Vekkerklokke
Ellers vil watchOS 2 gjøre det mulig å bruke Apple Watch som vekkerklokke.
Når du legger klokka på siden og kobler til laderen, vil den automatisk gå inn i en ny såkalt Nightstand-modus, som viser tid, dato, batteristatus og eventuelt en alarm om du har satt opp det.
Når alarmen ringer, vil du kunne bruke den digitale krona til å slumre eller sideknappen til å skru hele alarmen av.
PÅ NATTBORDET: Siden du likevel må lade Apple Watch hver natt, hvorfor ikke bruke den til noe nyttig?
Flere venner
FLERE VENNER-SKJERMER: Ha en liste for familie, en for venner eller en for kolleger.
Ved å trykke på knappen under den digitale krona på Apple Watch, får du opp en såkalt Venner-skjerm, hvor du raskt kan ringe eller sende tekstmelding til en av favorittkontaktene dine.
I nåværende utgave av watchOS er det kun mulig å ha 12 personer i denne lista, men i neste versjon blir det mulig å lage flere vennelister sortert inn i kategorier som for eksempel familie, venner og jobb.
Ellers på kommunikasjonsfronten blir det i tillegg mulig å svare på epost direkte fra Apple Watch. Svarmulighetene blir de samme som med tekstmeldinger, med et diktert svar, emoji eller forhåndsdefinert svar.
Aktiveringslås
Til slutt får Apple Watch får tyveribeskyttelse med støtte for aktiveringslås, som gjør at dersom man skal aktivere klokka for bruk, er man nødt til å oppgi sin Apple ID og passord.
Dersom klokka blir stjålet, vil den med andre ord ikke være mulig å bruke av noen andre enn eieren.
Det er samme type aktiveringslås vi finner på iPhone og iPad.
SAMLESIDE:
Apple Watch
Android Wear
Klar om et par uker?
Den ferdige versjonen av watchOS 2 skal ifølge Apple komme i høst, men nøyaktig lanseringsdato er ikke kjent.
Det er vel kanskje ikke helt usannsynlig at den sammenfaller med lanseringen av iOS 9, som etter sigende kommer en gang i september.
Apple har invitert til pressekonferanse i neste uke, onsdag 9. september, så alle detaljene får vi sikkert da. Kanskje de også letter på sløret for når selve klokka blir norgesklar også?
LES OGSÅ: 10 ting å glede seg til i iOS 9
Kilde for: Mobil – DinSide.no