Finans og økonomi

Samsung Galaxy S6 Edge

Dinside Samsung har lenge vært den mestselgende Android-produsenten, men de to siste telefonene i S-serien har ikke solgt helt etter forventningene.

Den forrige toppmodellen, Galaxy S5, solgte 40 prosent mindre enn hva Samsung hadde forventet, og derfor er årets S-modell svært viktig for selskapet.

Så viktig at den er lansert i to versjoner; S6 og S6 Edge. De to modellene har praktisk talt identisk innmat – samme prosessor, minne og lagringsplass, samme kamera, samme fingeravtrykksensor og så videre.

Det eneste lille som skiller dem innvendig er at Edge-utgaven har 50mAh større batteri (2600mAh vs 2550mAh).

På utsiden, derimot, er det mer innlysende forskjeller. På S6 Edge har nemlig Samsung dratt den buede skjermkanten vi så i Note Edge et hakk lenger, slik at begge sider av skjermen avsluttes i en bue.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

TO MODELLER: S6 Edge (på toppen) og S6 (under) har praktisk talt identisk innmat. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Vi har valgt å slå sammen testen av S6 og S6 Edge siden begge telefonene er såpass like, men vi har fokusert på den mest spesielle av dem; S6 Edge.

Særdeles pen design

Innholdsfortegnelse:

Å vurdere design kan aldri bli en objektiv affære, men vi er skjønt enige i vår redaksjon om at S6 Edge er den lekreste mobiltelefonen på markedet, noe mange andre også har nikket anerkjennende til når vi har dratt frem telefonen både på jobb og i familieselskap.

Ikke bare på grunn av den buede skjermen, men også på grunn av aluminiumet rundt kantene og glassbaksiden, som er laget på en slik måte at den får en slags tredimensjonal effekt inntil kantene. Eller 2,5D, som Samsung kaller det selv. Det er gledelig fra en produsent som stort sett har hatt plast som hovedkomponent i sine toppmodeller tidligere.

På begge sider finner vi Corning Gorilla Glass 4; siste utgave av den markedsledende standarden for glass som skal tåle en trøkk og være mer robust mot oppriping. Produksjonen innebærer blant annet at glasset varmes opp til 800 grader før det bøyes til korrekt vinkel.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

TYNN: Samsung Galaxy S6 Edge er 7mm tykk, men føles tynnere fordi du strengt tatt bare holder i aluminiumsrammen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

STIKKER UT: Samsung Galaxy S6 Edge er ikke helt flat på baksiden. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Telefonen hadde nok vært enda litt penere om kameraobjektivet hadde gått i ett med resten av baksiden, men til gjengjeld er både front- og bakkameraene svært lyssterke med blenderåpning på f/1,9 og har optisk bildestabilisering.

Så vidt vi kan erindre er det ingen andre som har så lyssterke kameraer på begge sider av telefonen, men arrestér oss gjerne i kommentarfeltet om vi tar feil.

For øvrig kommer telefonene i flere fargevarianter. Både S6 og Edge får du i sort, hvit og gullutgave. Blå (S6) og grønn (S6 Edge) utgave kommer senere i år.

Fabelaktig skjerm

Samsung har hatt tradisjon med å ha gode skjermer i sine toppmodeller, og de nye S6-modellene unnviker ikke fra regelen. Med QHD-oppløsning (2560×1440) fordelt på 5,1 tommer diagonalt er pikseltettheten skyhøy, i hvert fall for de grønne subpikslene (se Note 4-testen for mer informasjon om hvordan pikslene i AMOLED-skjermene er bygget opp).

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

SKARP: Med 2560×1440 piksler fordelt på 5,1 tommer er skjermen på S6-modellene sylskarp. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Som før er det en Super AMOLED-skjerm vi snakker om, med dypt sortnivå, høy fargemetning og særdeles god lysstyrke, der den byr på 600 nits om den blir utsatt for sterkt sollys og du har aktivert automatisk tilpasning av lysstyrken (du får ikke stilt den så høyt selv).

Mange synes de fargesprakende AMOLED-skjermene blir litt «too much», men faktisk må vi innrømme at vi mistenker Samsung for å ha tonet ned fargemetningen på standardinnstillingen en smule i forhold til tidligere modeller, til glede for skeptikerne.

Hva får du på kanten?

Mens Note Edge har buet kant på den ene siden av skjermen, har altså S6 Edge det på begge sider. Det er ikke veldig mye funksjonalitet Samsung har lagt på disse buede skjermkantene, men de har tilgjengeliggjort utviklerverktøy slik at tredjeparter kan fylle på, og det kan jo bli interessant å se om det kommer noe mer fornuftig med tiden.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

PÅ KANTEN: Sveiper du inn fra siden får du opp favorittkontaktene. Dette er en av funksjonene som skiller Edge-modellen fra den flate. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Dette kan du gjøre med kantskjermen rett ut av boksen:

  • Stryke et par ganger frem og tilbake når telefonen er avslått for å se nattklokka.
  • Sveipe inn fra et felt på en ene siden for rask tilgang til dine favorittkontakter; hver med sin egne farge.
  • Legge telefonen med fronten ned på et bord – hvis en av de nevnte favorittene ringer, lyser kanten opp i vedkommendes farge. Da kan du enten svare, eller legge på ved å legge fingeren på pulssensoren, hvorpå telefonen også sender en forhåndsdefinert melding.

PS! Vi har også en video av hvordan kantskjermen fungerer, som vi fikk demonstrert på årets mobilmesse i Barcelona.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

NATTKLOKKE: Stryker du langs kanten spretter denne opp, slik at du kan se hvor mye klokka er når du gløtter på øyet om natten. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Om dette er verdt 1200 kroner ekstra må du nesten ta stilling til selv. Selvsagt får du også en telefon som skiller seg litt ut fra mengden om du synes sånt er litt stas, og vi har sjelden brukt en telefon der skjermen føles så nærme fingeren når man interagerer med den.

Muligens får du også en telefon som ikke tåler fall like godt, men vi klarte faktisk å miste den fra en meters høyde rett ned på stuegulvet uten at den fikk en skramme.

Endelig en fingeravtrykksleser som funker!

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

ENDELIG! De nye S6-modellene har fått fingeravtrykksleser der du bare trykker i stedet for å stryke. Og den virker knallbra. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

På S5, Note 4 og Note Edge hadde Samsung en fingeravtrykksleser som baserte seg på at du måtte stryke fingeren over hjemknappen, snarere enn å berøre den slik det fungerer på iPhone 5s og oppover. Den har vi vært kritiske til på alle tre modellene, fordi den er for upresis. Ofte må vi stryke både 3, 4 og 5 ganger før vi får låst opp telefonen og derfor ender opp med ikke å bruke den.

En av de mest gledelige oppgraderingene er at S6 og S6 Edge nå har en fingeravtrykksleser vi bruker, for den er nå både kjapp og presis, og langt mer énhåndsvennlig der du bare legger fingeren på.

Som tidligere kan den også brukes i forbindelse med PayPal-betaling, og du kan også bruke den med LastPass der du bare berører hjemknappen for å fylle inn brukernavn og passord på nettsider eller i apper.

Mindre bloatware

NEI TAKK: Om du ikke ønsker å bruke apper som S Voice og S Health er det enkelt å deaktivere dem, men slette dem får du ikke gjort.

De fleste produsenter fyller opp telefonen med diverse egenutviklede programmer som ikke lar seg fjerne av brukeren. Samsung har fortsatt mange av dem forhåndsinstallert, men det er nå lettere å deaktivere mange av dem; for eksempel stemmestyringsfunksjonen S Voice, som vi har inntrykk av at ikke mange bruker allikevel. Det samme gjelder helseappen S Health.

Flere av appene som tidligere lå forhåndsinstallert er også flyttet ut i «Galaxy Essentials», slik at du selv kan velge om du vil laste dem ned eller ikke. Du får også med en god håndfull «Galaxy Gifts»; tidsbegrensede premium-utgaver av tredjepartsprogrammer, som for eksempel seks måneder med Pocket Premium, eller tre måneder med lydbøker fra Audible.

Samsung har også alliert seg med Microsoft denne gangen, og derfor er både OneNote, OneDrive og Skype forhåndsinstallert. Bonusen for deg som bruker er at du får 100GB lagringsplass av Microsoft i to år om du logger på fra Samsung-telefonen, altså totalt 115GB, siden alle får 15GB gratis. Der finnes også støtte for automatisk opplasting av bilder og video, slik at du har en sikkerhetskopi i nettskyen.

Renere Touchwiz

S6-modellene kommer med Android 5.0 rett ut av boksen, og det er gledelig å se at Samsung har gjort flere designendringer på standardprogrammene som i større grad følger Material Design-prinsippene.

RENT: Flere deler av Touchwiz er nesten ikke til å kjenne igjen, og det mener vi positivt.

Blant annet er både ringe- og SMS-appene blitt renere, kameraappen fremstår mer delikat og e-postappen har fått et par nyvinninger; for eksempel å kunne dra ned med to fingre for å forhåndsvise epost eller dra ned en epost for midlertid å lagre den som en kladd.

En kjekk mulighet er også at du kan dobbelttrykke på hjemknappen når skjermen er slukket for å starte kameraet direkte, og da starter det stort sett på rundt 1-1,5 sekund.

Det som kanskje er mest gledelig med at Touchwiz er tonet enda et hakk ned, er at vi endelig kan si at Samsung toppmodell flyter supert enten vi skroller nettsider eller navigerer rundt i operativsystemet, noe vi ikke opplevde da vi testet Note 4 i høst.

LINJELEKKER: Både høyttaler, ladeinngang og hodetelefonutgang er plassert i bunnen av de nye telefonene.

Langt foran på enkelte målinger

Spesifikasjoner:

  • Skjerm: 5,1″ Super AMOLED HD, 2560×1440
  • Prosessor: Samsung Exynos 7420, 8 kjerner
  • Arbeidsminne (RAM): 3GB
  • Interminne: 32/64/128GB
  • Minnekort: Nei
  • Batteri: 2600mAh (2550 på flat utgave)
  • Kamera bak: 16Mp f/1,9 med optisk stabilisering
  • Kamera foran: 5Mp f/1,9
  • Størrelse: 142.1 x 70.1 x 7 mm
  • Vekt: 132g
  • Operativsystem: Android v5.0.1 (Lollipop)
  • SIM-type: Nano
  • Annet: 802.11ac, NFC, IR-sender, fingeravtrykksleser, pulsmåler, støtte for trådløs lading

For det er blant annet ytelsen som virkelig imponerer på Galaxy S6 Edge. På flere av ytelsestestene kommer den langt foran konkurrerende modeller – et eksempel er Basemark OS II, der vi får en score på 1732 poeng. Nestemann på lista, Nexus 6, scorer 1253 poeng i samme gren.

Og på flerkjernedelen av Geekbench scorer telefonen 4590 poeng; 30 prosent mer enn HTC One M9. Med bare én kjerne får vi 1304 poeng; også dette toppscore blant Android-telefonene til nå, men her bikker de siste iPhone-modellene 1600 poeng.

Med tanke på 3D-spill får vi også svært god score i Epic Citadel-testen (med fullt detaljnivå), der S6 Edge leverer 50,1 bilder i sekundet snitt. Sammenlignet får vi 51,2 på Nexus 6, men da med en noe lavere oppløsning på grunn av skjermknappene på Nexus 6 som ikke forsvinner på denne testen.

På 3DMark-testen er det imidlertid ikke like mye å rope hurra for med en score på snaue 13.000 poeng; omtrent på par med Huawei Ascend Mate 7. Sunspider, derimot, som måler ytelse i nettleseren gir oss 355ms med Samsungs egen nettleser, som bare er bittelitt bak iPhone 6 (347ms), som fremdeles holder rekorden her.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

AVANSERT KAMERA: Kameraet i S6-modellene har lysstyrke på svært gode f/1,9 og måler lyset via en infrarød sensor. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Svært avansert kamera

Som nevnt byr Samsung på svært lyssterke kameraer både foran og bak på S6-modellene. Med en lysstyrke på f/1,9 slipper objektivet inn 34% mer lys enn forgjengeren (f/2,2), i tillegg til at telefonene har optisk bildestabilisering.

Fordelen med sistnevnte er at dine ustøheter på hånda ikke vil påvirke bildekvaliteten i like stor grad, slik at mange bilder som ellers ville ha blitt uskarpe blir skarpere (gitt at motivet er stillestående).

Nytt er også en infrarød lysmåler, både for å sette riktig eksponering, men også mer korrekt hvitbalanse. Både front- og bakkameraet har HDR-funksjon (flere bilde tas med ulik eksponering for å settes sammen til ett bilde med større dynamisk omfang) der man også kan forhåndsvise det live på skjermen før bildet tas.

En annen nyhet er sporingsfokus, som vi heller ikke har sett på et mobilkamera før – her kan du trykke på et objekt i bildet slik at autofokusen hele tiden følger det. Kjekt hvis du filmer barn eller dyr i aktivitet, for eksempel.

Dessuten – mulighet både for sakte film og timelapse, ganske mange manuelle kontroller om man vil (ISO, lukkertid, hvitbalanse etc.) og en «omvendt panorama» der du sirkler rundt et objekt med kameraet når du tar bilde. Når du ser på det, kan du vippe skjermen frem og tilbake for å dreie deg rundt objektet.

Slik blir bildene

Under har vi lagt ut et knippe eksempelbilder tatt med S6 Edge de siste dagene:

Lysmålingen virker å være veldig god på dette kameraet, der spesielt innendørsbildene er langt mindre gule enn hva vi er vant med. For eksempel er lyspærene i den ikke-alt-for-ryddige spistestua egentlig ganske gule, og de fleste telefoner ville ha gitt det aktuelle bildet et vesentlig gulstikk:

Vi ser også at Samsung ikke skarper opp bildene like mye som i mange tidligere modeller, der man i bilder som dette ofte kunne se hvite felter rundt grenene som ble påført for å gi et skarpere inntrykk av bildet:

Allikevel er det lite å si på detaljnivået i bildene – under er et 100%-utsnitt av det ene blomsterbildet:

Også i svak belysning presterer kameraet godt – her er et utsnitt tatt med ISO 800; altså svært høy følsomhet:

Vi tør dermed å påstå at Samsung leverer ett av de aller ypperste mobilkameraene i S6 og S6 Edge, og det vet vi er viktig for mange.

Lyd og samtaler

Lyden fra den eksterne høyttaleren er også over par, selv om vi fortsatt holder en god knapp på HTC One M9 om dette er et viktig kriterie for deg. Høyttaleren er i stand til å spille ganske høyt, men det er en overvekt av diskant her som blir ganske skjærende i ørene, der hvert eneste slag på hi-haten i Lost Frequencies’ Are you with me høres slitsomt ut.

Merk dog at dette blir langt mer fremtredende når telefonen ligger på et bord enn når du holder den i hånda eller plasserer den på en annen måte.

I løpet av uken vi har testet telefonen har vi heller ikke hatt noen problemer med samtalekvaliteten hverken for oss eller motparten; ikke en gang i vårt stillerom med betongvegger som enkelte telefoner sliter litt med når vi tester.

Verdt å nevne er også de nye øreproppene Samsung leverer med S6-telefonene – de er nemlig nye denne sesongen og har en utforming som kan minne noe om EarPods-settet som følger med iPhone. De er dog gummibelagt, og det følger med ekstra sett med gummi slik at du i større grad kan tilpasse dem egne ører. Vi holder fortsatt en knapp på Apples ørepropper med tanke på bassresponsen, men vi er allikevel meget godt fornøyde med de som følger med Samsung-telefonene denne våren.

Batteri

Hvis det er én ting vi kan tillate oss å si tja til, så er det batteritiden. Sammenlignet med andre Android-toppmodeller er ikke 2600mAh allverden, og selv om Samsung skryter av at deres nye Exynos-prosessor er 30 prosent mer strømgjerrig enn tidligere, har vi hatt enkelte problemer med å få batteriet til å vare heeeelt til leggetid, spesielt når blir litt spilling.

Her er ikke S6-modellene like gode som for eksempel Sony Xperia Z3/Compact og Huawei Ascend Mate 7.

Det er dog ikke helt krise – her er et par skjermbilder der vi fortsatt har rikelig med batteri igjen etter cirka 14 timer, med to timers aktiv skjermtid (riktignok uten spilling):

IKKE SÅ VERST: …men er du glad i å spille er det vanskelig å få S6-modellene til å vare en hel dag uten å lade litt. Det går heldigvis lynraskt.

Det kan med andre ord virke som om Samsungs Exyonos-prosessor trekker ekstra mye strøm ved tyngre belastning som spilling og den slags.

Når det er sagt, har telefonen svært mye teknologi innabords, også med tanke på batteriet. For det første leverer den medfølgende laderen 9V/1,62A som gjør at telefonene lader svært raskt, og i løpet av en halvtimes tid kan du plusse på 50 prosentpoeng på batteriet om du hadde et labert utgangspunkt. Det går som kjent litt tregere å lade mot slutten, men allikevel – 1t20m fra 0-100 prosent er særdeles godt.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

MAGNETISK: S6-telefonene har innebygd støtte for trådløs ladning. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

For det andre har S6 og S6 Edge innebygd støtte for trådløs lading og støtter to ledende standarder; Qi og PMA. Det går riktignok ikke like raskt som om du bruker tråd, men kan være kjekt i en tid der til og med IKEA-møbler kan lade telefonen.

Altså: Noe problematisk på kjedelige langturer uten medbragt nødlader, men ikke noe kjempeproblem om du stort sett ferdes i nærheten av en stikkontakt der du kan fylle på ganske mye på kort tid.

Tilhører du første gruppe? Test av syv nødladere

Konklusjon, Samsung Galaxy S6 Edge

Ja, den er svært dyr, men med unntak av batterikapasiteten finner vi lite å trekke for på Samsungs siste toppmodell.

Det er rett og slett en særdeles lekker telefon som presterer svært godt på det aller meste – den har et glimrende kamera med mange avanserte funksjoner, en vanvittig skarp og lyssterk skjerm, den er svært raskt og har svært mye teknologi innabords, blant annet med støtte for trådløs lading og en svært god fingeravtrykkleser. Ja, den har til og med IR-sender så du kan styre TV-utstyret i stua, og den innebygde pulsmåleren er raskere og mer nøyaktig enn før.

Man kan si at det er hinsides å betale nesten dobbelt så mye for S6 Edge som for enkelte andre solide Android-telefoner, men når Samsung så til de grader leverer varene her, klarer vi ikke å la sekseren ligge, for det er i våre øyne den beste Android-telefonen på markedet. Og prislappen på den flate utgaven er tross alt ganske lik både HTC One M9, mens Edge-prisene ligger på det jevne med iPhone 6 Plus; dog med dobbelt så mye lagringsplass på innstegsmodellen (32GB vs 16GB) og mer teknologi innabords.

Edge eller «flat»?

Som nevnt kommer denne telefonen i to utgaver. Vi har hatt begge inn til testing, men vi har valgt å fokusere denne testen på den mest spesielle av telefonene; S6 Edge. Den er 1200 kroner dyrere, og rent funksjonsmessig synes vi nok at den flate utgaven er et mer fornuftig kjøp, men designmessig … wow.

Prislappen er altså høy og starter på 6500 kroner for den flate utgaven (32GB), med et påslag på 1.000 kroner for 64GB og enda en tusenlapp for 128GB. Tilsvarende prismodell følger S6 Edge, men da med en innstegspris som er 1200 kroner dyrere.

PS! Edge-utgaven selges eksklusivt av Telenor (med abonnement) de første fire ukene.

Svært godt kamera, svært god skjerm, meget solid ytelse, endelig en fingeravtrykksensor som virker bra, lader svært raskt med medfølgende lader, trådløs lading og mye teknologi innabords

Ikke like godt batteri som de beste, begrenset funksjonalitet på den bøyde kantskjermen, høy pris

Annonse

Annonse

DetaljerSamsung Galaxy S6 Edge SM-G925F 32GB

5.1 Tommer, Android 5.0 (Lollipop), 1440×2560 piksler, Sort, Blå, Hvit, Grønn, Grå, Gull, 4G LTE, 2600 mAh

De 3 billigste butikkene

Levert av

Svært godt kamera, svært god skjerm, meget solid ytelse, endelig en fingeravtrykksensor som virker bra, lader svært raskt med medfølgende lader, trådløs lading og mye teknologi innabords

Ikke like godt batteri som de beste

Annonse

Annonse

DetaljerSamsung Galaxy S6 Edge SM-G925F 32GB

5.1 Tommer, Android 5.0 (Lollipop), 1440×2560 piksler, Sort, Blå, Hvit, Grønn, Grå, Gull, 4G LTE, 2600 mAh

De 3 billigste butikkene

Levert av

Kilde for: Data – DinSide.no