Mobil

Roper du i telefonen, er du like smart som en apekatt

Dinside «Hallo, ja!? Hallo!»

Kollegaen min prøver å intervjue noen over telefonen. Men intervjuobjektet befinner seg i en bråkete bil, og kollegaen min regelrett roper i telefonrøret.

«Hører du meg nå!?» roper hun. Så skal jeg ta en telefon, og hever stemmen enda et hakk over for å overdøve kollegaen min. Samme effekt, motsatt grunn, og vi har det gående.

Telefonen går derfor til professor Peter Svensson, i faggruppen for akustikk ved institutt for elektronikk og telekommunikasjon på NTNU, for å høre hvorfor vi sitter på kontoret og roper i hver vår mobil.

– Det kalles Lombard-effekten. Vi ser det hos dyr, også, forteller Svensson til Dinside.

LES OGSÅ: Av alle dumme ting vi gjør med mobilen, er «høydefilming» noe av det dummeste

 (Foto: SHOTSSTUDIO / NTB SCANPIX)

DUMT: Ikke rop, og i alle fall ikke hold røret langt fra munnen, når du snakker rundt masse bråk. (Foto: SHOTSSTUDIO / NTB SCANPIX)

Utenfor din kontroll

Effekten ble oppdaget i 1909 av Étienne Lombard. Kort fortalt: Støyer det rundt deg, snakker du høyere. Ikke bare høyere, men også lysere, med lengre vokaler og diverse andre ting vi tror skal gjøre oss lettere hørt.

Også dyr som fugler og aper kjører opp volumet når andre bråker rundt dem. Lombard-refleksen er med andre ord ikke et bevisst valg du tar, men nettopp en refleks, som ligger programmert i hodene våre.

Og den har blitt en langt mer aktuell med mobiler, som ofte brukes utendørs og andre bråkete steder. Med det resultat at ikke bare du og samtalepartneren hører praten, men også de rundt deg.

LES OGSÅ: Med denne appen kan du rope etter mobilen din

KAN LYD: Professor Peter Svensson ved NTNU vet hva han snakker om, og hvordan han skal fortelle det rolig og tydelig fra sin kontortelefon. (Foto: NTNU)

KAN LYD: Professor Peter Svensson ved NTNU vet hva han snakker om, og hvordan han skal fortelle det rolig og tydelig fra sin kontortelefon. (Foto: NTNU)

Gir ikke mening

Aper snakker ikke så mye i telefonen, og bør være unnskyldt. Men med mennesker i telefonen er det noen logiske glipper vi bør kunne innse.

Tenk for eksempel over dette:

  • A) Snakker du høyt fordi det støyer rundt han du snakker med, har det ikke nødvendigvis så mye å si, for det støyer ikke rundt deg.
  • B) Snakker du høyt fordi det støyer rundt deg, har det ikke nødvendigvis så mye å si, for det støyer ikke rundt han du snakker med.
  • C) Snakker du høyt fordi andre rundt deg snakker høyt, blir det en kjedekollisjon hvor volumet og problemet bare øker. Bare følg med på en restaurant som gradvis blir fullere (eventuelt på en pub hvor folk blir fullere).

– Så hjelper det noe å rope i telefonen?

– Det kan gjøre det. Men det som har noe å si, er hvor sterk lyden som kommer gjennom høyttaleren er i forhold til omgivelsene, sier Svensson.

LES OGSÅ: Kjøpe ny mobil? Her finner du våre ferskeste mobiltester!

 (Foto: MONKEY BUSINESS / NTB SCANPIX)

LURT: Å putte en finger i øret har noe for seg når du prater i telefonen i bråkete omgivelser. (Foto: MONKEY BUSINESS / NTB SCANPIX)

Støy rundt deg

Professoren tror derfor helt andre ting enn roping kan hjelpe vel så mye.

Grunnen til at vi roper selv uten støy

  • Har du på deg hodetelefoner, snakker du høyere. Det samme gjør ofte tunghørte. Grunnen er at vi styrer volumet på stemmen vår etter hvordan vi selv hører den.
  • I alle år har telefoner hatt noe som kalles «sidetone». Stemmen din kommer da høyt ut av røret inn i ditt eget øre.
  • På mobiler er ikke dette like vanlig, og kan være noe av grunnen til at vi ofte snakker høyere på mobiltelefonen selv uten støy.

Når det støyer rundt deg, bør du prøve dette:

  • Mobilmikrofoner er laget for å ta opp lyd fra munnen din, og overse støyen rundt deg. Du skal ikke trenge å overdøve støyen, bare holde den unna. Hold derfor mobilmikrofonen så tett til munnen din som mulig. Dette kan være lettere med en løs mikrofon fra en handsfree.
  • Er det vind i din ende av linja som er problemet, kan det også hjelpe å skjerme bort vinden fra mikrofonen. Enten med en hånd, ved å stille deg med vinden i ryggen eller rett og slett søke tilflukt.
  • For å høre i bråkete omgivelser, kan støyen blokkeres ut, og samtalepartnerens lyd inn, ved hjelp av metoden «stappe fingeren i den andre øret». Dessuten styrer volumknappene under en samtale volumet til samtalepartneren din. Skru den opp.

LES OGSÅ: Lei av å rope til vennene dine? Prøv en rolig samtale med Siri – nå på norsk

FOLKEAKSJONEN MOT APESNAKKING: Vi skal ikke starte den selv, men her er et forslag til klistremerker. (Foto: ESANCAI / NTB SCANPIX)

FOLKEAKSJONEN MOT APESNAKKING: Vi skal ikke starte den selv, men her er et forslag til klistremerker. (Foto: ESANCAI / NTB SCANPIX)

Støy rundt mottaker

Å rope når det støyer rundt den du snakker med, gir kanskje enda mindre effekt. For som sagt: Det er ikke hos deg det bråker.

Prøv heller dette:

  • Mobilene deres er laget for vanlig samtalevolum, og det finnes grenser i elektronikken som gjør at roping ikke nødvendigvis gir så mye høyere volum på hans ende.
  • Be derfor samtalepartneren om å gjøre triksene over, i stedet.
  • Det å snakke T-YYY-D-E-L-I-G-E-R-EEE er også en del av Lombard-effekten. Prøv selv, og finn ut hvorfor. Som nevnt over vil du også høres bedre jo nærmere munnen din er mikrofonen.

LES OGSÅ: Slik får du best kvalitet på mobilmusikken din

Foreslår mobilvettregler

– Å snakke høyt i telefonen så andre hører det, kan være fryktelig forstyrrende. Da burde man i alle fall prøve å snakke stille, og se om den andre hører deg, mener professor Svensson

– Vi kunne blitt flinkere på mobiletikette. Kanskje hatt noen mobilvettregler, som med fjellvettreglene? Mobilbruk er vel vanligere enn fjellturer, nå.

For roping i mobilen, eller «cell yell» som det ofte kalles, er irriterende. Og vil du bevisstgjøre dem rundt deg, kan du jo prøve dette trikset:

[embedded content]

Kilde for: Mobil – DinSide.no