Dinside Glemmer du å skru på flymodus og av dataroaming på innenriksfly, kan du ende opp med utgifter som er mange, mange ganger høyere enn ved roaming i utlandet.
Det fikk Nils Erik Bjørkedal erfare i sommer, da sønnen glemte begge deler på en SAS-tur mellom Ålesund og Harstad.
Mobilen koblet seg til flyets eget mobilnett, og skarve to megabyte databruk endte opp med nesten 300 kroner ekstra på telefonregningen. Noe han mener han ikke ble advart om fra hverken operatøren eller flyselskapet.
– At noen kan ta 150 kroner per megabyte er helt vanvittig. Du skal være rimelig desperat, eller ha veldig god råd, om du benytter deg av dette tilbudet, sier Bjørkedal til Dinside.
LES OGSÅ: Hvorfor er egentlig wifi på fly så treigt?
Derfor har flyet nett
For ja; det er faktisk et tilbud å roame på SAS-fly. Dette opplyses det om i en brosjyre i flyets seter, ifølge SAS sin informasjonssjef Knut Morten Johansen.
Roaming i Norge?
- Roaming betyr at en annen mobiloperatør lar deg bruke deres nett når ditt eget ikke lenger er tilgjengelig.
- Ditt nett er ikke tilgjengelig i lufta. SAS-flyene har derfor små basestasjoner installert, som sender ut AeroMobile sitt nett, fanget opp via satelitt.
- Og vipps, så roamer du – innenfor Norges grenser.
Flyene tar inn satelittsignaler fra Telenor-eide AeroMobile. Dette sendes videre til ruterne som lager flyets wifi-nett. Men passasjerene kan også ta disse inn som vanlige mobilsignaler via flyets egen basestasjon, for å både surfe og prate.
– Vårt råd er å respektere de instruksjoner som blir gitt på hver eneste flygning om å sette telefonen i flymodus, eller ha den avslått under hele flygningen, om man ikke skal sende SMS, ringe eller surfe på nettet, sier Johansen til Dinside.
Når det gjelder kostnadene, oppgis Telenors priser på 40 kroner per megabyte som eksempel i brosjyren. Ytterligere informasjon er operatørenes ansvar, mener Johansen, som nekter for at de selv tjener noe på roamingen eller setter prisene.
LES OGSÅ: Så dyrt er det fortsatt å ringe og sende SMS i utlandet
«AeroMobiles skyld»
– For Tele2 sin del er eget prispåslag helt marginalt for bruk av mobilen om bord på et fly. Det aller meste av prisen kundene betaler går direkte til det satellittbaserte selskapet, sier kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Tele2 til Dinside.
«BRUK HELLER WIFI»: Denne brosjyren skal ifølge SAS ligge i setet på flyene hvor du kan roame. Den tipser om å heller bruke flyets wifi om du har tenkt å surfe mye. Men uansett om du surfer aktivt, kan mobilen din bruke data i bakgrunnen.
På sine nettsider oppgir Tele2 prisen 173,76 kroner per megabyte. Mens Bjørkedal skal ha betalt 149 kroner. Uansett er dette langt høyere enn maksprisene for roaming innen EØS.
Men ifølge Scheen er slik satelittbasert nett, som også gis på båter, unntatt fra EØS-reglene. Og blodprisene skal oppgis til kundene via SMS.
Til sammenlikning koster det 99 kroner per megabyte å roame i Afghanistan.
LES OGSÅ: Blir du forvirra av de nye roaming-prisene? Vi også!
«Operatørens skyld»
– Hvorfor er det så kostbart å bruke nettet deres, AeroMobile?
– Prisen passasjeren betaler er satt og fakturert direkte av passasjerens egen mobiloperatør, skriver Sarah Sullivan i Rooster PR, som håndterer pressehenvendelser for AeroMobile, til Dinside.
Noe mer om deres «innkjøpspriser» vil hun ikke fortelle. Men ifølge Tele2 skal denne være svært høy.
Passasjerer skal få en tekstmelding fra både AeroMobile og sin egen mobiloperatør når roamingen starter, ifølge Sullivan. På sine nettsider skriver selskapet at «your network operator’s standard roaming charges will apply».
LES OGSÅ: Skru av roaming i utlandet selv om du bruker wifi
Vil advare andre
Tilbake sitter Bjørkedal med en dyrkjøpt erfaring. Han fikk hverken hjelp av SAS eller Tele2, men da regningen ikke ble høyere enn 300 kroner, går han ikke videre med saken.
– Det viktigste for meg er å få ut informasjon om dette slik at ikke flere går i samme den samme fellen, sier Bjørkedal til Dinside.
– Få forventer at telefonen skal «roame» på et innenriksfly.
Hvordan du skrur av roaming? Her har fremgangsmåtene for iPhone, Android og Windows Phone, som kan ha endret seg noe siden vi lagde videoen:
Kilde for: Mobil – DinSide.no