Finans og økonomi

Nytt storhotell ved Jernbanestasjonen

Det nye hotellet vil ligge i Jægergården i Zander Kaaes gate som nabo til Grand Hotel Terminus.

Smørås-familen, som allerede driver Terminus, skal også drive det nye designhotellet som får navnet Zander K. Det nye hotellanlegget vil koste 320 millioner kroner, og skal eies med to tredjedeler av Herman Friele, og en tredjedel av Smørås-familien.

I mars 2017 skal det stå ferdig til å ta i mot gjester. 

Sikker investering

– Det blir Smørås-familien som drivere, som også garanterer for husleien, så jeg kan nesten ikke tenke meg noe sikrere investering her i byen. Og så er det jo fryktelig spennende da, sier eks-ordføreren og eks-kaffekongen, som nå først og fremst er investor etter at Friele-familien solgte Kaffehuset.

For byen er hele oppgraderingen av Zander Kaaes gate spennende, mener Friele, og viser til det moderne kontorbygget kloss i Jernbanestasjonen som Rom Eiendom bygger. Her skal blant annet Konkurransetilsynet flytte inn.

Kjente designere

Det finnes ingen god definisjon eller forklaring  på hva et designhotell er.

– Men hos oss vil designere og interiørarkitekter få jobbe med hele hotellet. De får et veldig fritt spillerom både for hele konseptet og helt ned til de minste detaljer, sier Smørås.

Og det er ikke amatører han har valgt. Arkitektfirmaet Claesson, Koivisto, Rune fra Stockholm er blant Sveriges aller beste arkitekter og designere.

– Vi har gamle eiendomer som har sjel. Skal du bygge et nytt hotell må du gi det identitet. Vi ønsker ikke noe klassisk internasjonalt hotell, men et bygg med norsk eller nordisk design. Og det er nettopp det våre berømte arkitekter fra Stockholm skal skape. Og det er første gang de gjør noe slikt i Norge, sier Smørås.

Lover lave priser

Designen til tross. Det skal likevel ikke bli noe rådyrt hotell for bare rikinger. 

– Tvert i mot skal prisene på hotellrommene ligge i den nedre delen av skalaen. De billigste rommene skal kunne selges for under tusenlappen, sier Smørås.

Dette skal han få til gjennom effektiv bygging og drift.

– God design trenger ikke bli dyrt. Det skal bygges effektivt, hvor for eksempel bad kommer ferdige og heises inn i bygget. Desuten er det Lab Entrepenører som bygger kontorbygget rett over gaten, som også har fått hovedentreprisen på hotellet, sier Smørås.

40 nye ansatte

I driften vil han ha store synergier fra Grand Hotel Terminus.

– Her har vi allerede administrasjon, økonomifunksjon og salg. Det trenger vi ikke mer av. Derimot trenger vi sårt flere rom, og noen nye servicefunksjoner i det nye hotellet. Det skal vi klare å drive med rundt 40 nye ansatte, mener hotelldriveren.

Verken Smørås eller Friele er redd for at de bommer med timingen med sitt nye hotell.

– I motsenting til Stavanger har ikke bergenshotellene så langt merket at belegget er blitt mindre. Og det er riktig at det nå bygges flere hotellrom i Bergen. Men de største utvidelsene skjer på Sandsli og Kokstad, som er sterkest knyttet til oljenæringen, sier Smørås.

Bergen er unik

Friele minner om at Bergen som hotellby har en nokså unik poisjon sammenlignet med andre norske byer.

-Byen vår har fortsatt det høyeste belegget, selv etter at hotell Ørnen kom. Som reisedestinasjon står Bergen i en særstilling og fyller hotellrommene fra mai til september. Resten av året fylles hotellene av forretningsfolk eller gjester som skal på konferanser eller kulturbegivenheter, sier Friele.

Han minner om at både hans familie og Smørås-familien har drevet forretning i byen i flere generasjoner.

– Denne investeringen er også langsiktig, sier Friele.

Det er ikke bare hotellgjester som vil få glede av det nye hotellet. En ny restaurant og et stort treningssenter vil også være tilgjengelige for allmenheten.

Det 8000 kvadratmeters nye hotellet vil få to nye etasjer, og de største rommene vil ligge i de øverste etasjene.

For Kjetil Smørås, som foruten Terminus også eier og driver Hotel Augustin, er det viktig å ikke bli for liten, men beholde en viss størrelse som hotelldriver i byen.

Han har også planer om å drive et nytt hotell i Solheimsviken. Men det prosjektet  er ikke avklart reguleringsmessig og ligger lenger frem i tid, ifølge Smørås.

Kilde for: BT.no – Økonomi