Finans og økonomi

Milliardgründer: – Ser hete muligheter i oljemarkedet

Revus/Agora-gründer Svein Ilebekk har plukket ut de to første lisenspartnerne til sitt nye leteselskap Origo Exploration. Olje-guruen tror han kan gjenta storsuksessen med å starte på lave oljepriser.

Studer grafen under som viser oljeprisen fra 2000 og fram til i dag. Den illustrerer hvor heldig og dyktig en av Norges mest suksessfulle oljegründere, Svein Ilebekk, har vært med timingen i selskapene han har startet.

Både i Revus og Agora traff han lav oljepris i oppstarts- og letefasen, og stigende priser fram mot produksjon. Nå både tror og håper Ilebekk at den samme, gunstige situasjonen skal inntreffe for tredje gang.

– Jeg er optimist og mener at dagens oljeprisfall er forbigående, sier Svein Ilebekk til Sysla.

– Så Origo blir en ny suksesshistorie?

– Tidligere suksess gir ikke garantier for en ny. Det må hardt arbeid til, men forutsetningene bør være til stede.

Ser store muligheter

– Hvordan vurderer du potensialet i Origo, sammenlignet med Revus og Agora?

– Det er minst like stort. Sammenlignet med Agora hvor skattebetingelsene var omtrent de samme, har vi et likt aktørbilde, men dagens marked er kanskje enda mer spennende fordi oljeprisdroppet har gitt større tilgang på lisenser som ikke er overpriset. Flere selskaper er nå nødt til å selge seg ned for å få inn cash. Det begynner å bli kjøpers marked, sier han.

To lisenser snart i boks

Origo Exploration nærmer seg boring. Etter at 525 millioner dollar ble hentet inn hos tre investorer i fjor sommer har oljeselskapet vurdert oppkjøp i 50 lisenser. Nå er to kandidater valgt ut.

– Vi har plukket ut en lisens på norsk sokkel og en på britisk side som vi ønsker å kjøpe oss inn i. Dette gjelder andeler på 20-40 prosent. Innen en måned håper jeg at vi har sluttført forhandlingene, sier Svein Ilebekk.

Modne områder

Han ønsker foreløpig ikke å være mer konkret enn at lisensene befinner seg i såkalte modne områder av sokkelen og at man begge steder skal i gang med boring i løpet av året.

Den ene operatøren Origo vil jobbe videre med har Ilebekk og hans team godt kjennskap til fra tidligere, mens den andre er et mer ubeskrevet blad for gründeren med en av olje-Norges beste merittlister. Revus ble solgt til Wintershall i 2008 for rundt fem milliarder kroner, mens Cairn punget ut med 2,5 milliarder kroner for Agora i 2012.

– Prosessen i Origo er ikke så ulik Agora hvor vi også slo til på 4-5 prosent av lisensene vi gikk inn og analyserte, sier Ilebekk, og legger til at selskapet bruker mye tid på å gjøre selvstendige vurderinger av funnpotensialet i lisensene.

Krever robuste partnere

Nå som mange oljeselskaper begynner å merke dårligere inntjening etter oljeprisfallet, er Origo dessuten ekstra følsomme for hvem som er partner i lisensene hvor de vurderer oppkjøp. Origo vil ha økonomisk robuste partnere for å slippe å havne i solidarisk ansvar på lisensene dersom en partner går over ende.

Selv hentet Origo inn 525 millioner dollar i fjor sommer – i dagens pengeverdi over fire milliarder kroner.

– Verdiskapningen i selskapet er allerede formidabel, spøker Ilebekk og sikter til valutagevinsten på nærmere en milliard kroner siden oppstarten i høst. Beløpet sier mye om svekkelsen av kronekursen siste halvår, men for Origo har «gevinsten» liten praktisk betydning siden selskapet for det meste er eksponert i dollar.

10 ganger Revus i kapital

I Revus var startkapitalen 50 millioner dollar, mens Agora ble startet med fire ganger så mye på bok. Selv 200 millioner dollar følte Ilebekk ga for trangt spillerom, og mye av grunnen til salget var at Agora ikke hadde nok kapital til å utvikle seg videre på egen hånd.

– Nå har vi med oss tre svært solide eiere som kan gå inn med mer kapital dersom prosjektene krever dette, sier han.

Origo er finansiert av Barclays, Riverstone og Temasek.

Snitterfaring: 25 år

Origo-teamet teller 20 ansatte, med hovedvekt på tekniske disipliner. 15 av dem er nå på plass i toppetasjen hos Hall Toll i Stavanger, og alle har vært ute en vinterdag før. I gjennomsnitt har staben 25 års erfaring fra oljeleting. «Junioren» i selskapet har «bare» 18 års fartstid.

– Vi har hentet dyktige folk fra blant andre Statoil, GDF, Noreco, konsulentselskaper og fra Revus/Agora-miljøene. Skal du lykkes, er det helt avgjørende å ansette de riktige folkene.

5-årsplan

Origo har ambisjoner om ytterligere en boring i inneværende år – i tillegg til de to mulighetene som det jobbes med å få på plass. I femårsplanen har selskapet lagt til grunn boring av totalt 25 letebrønner. Ilebekk sier at de også vil delta aktivt i kommende tildelingsrunder, både på norsk og britisk sokkel.

– Er planen å skape verdier, og deretter selge, slik som tidligere?

– Det har vi ingen formening om. Nå jobber vi med femårsplanen, så får vi se hva som skjer etter hvert, sier han.

Kilde for: BT.no – Økonomi