Dinside Det er ingen hemmelighet at både Dinside og andre har gitt Windows Phone mye pepper. OS-et er utvilsomt uvant for et flertall, og føles «rart» for de som er vant til Android og iOS.
Her er et knippe av våre tidligere erfaringer:
Dette koster Windows-telefoner:
- Nokia Lumia 530: 299,-
- Nokia Lumia 630: 649,-
- Nokia Lumia 532: 798,-
- Nokia Lumia 435: 799,-
- Nokia Lumia 535: 959,-
- Nokia Lumia 635: 1290,-
- Nokia Lumia 635: 1050,-
- Microsoft Lumia 640 LTE: 1441,-
- Nokia Lumia 735: 1836,-
- Microsoft Lumia 640 XL: 1990,-
- Nokia Lumia 735: 1995,-
- Nokia Lumia 830: 2690,-
- Nokia Lumia 830: 2890,-
- Nokia Lumia 930: 2995,-
(Priser gjelder uten abonnement, og er hentet fra Microsoft egen butikk, samt fra Lefdal og Elkjøp)
Men det viktigste ankepunktet har likevel vært appene.
App-mangel har vært ankepunktet
Det sier seg selv at med en markedsandel på under fem prosent, så blir ikke Microsoft prioritert av app-utviklerne.
Disse solgte mest i fjor: Se hvilke mobiler som er mest populære
Dermed risikerer du altså at den nye TV-en din ikke kan styres av mobilen, eller at det trådløse musikkoppsettet ditt blir ubrukelig, med mindre du kjøper deg en iPod Touch til et par tusenlapper eller et billig Android-nettbrett i tillegg.
Men det kan du faktisk gjøre, for Windows-telefoner er så billige at det er rom i budsjettet.
Helt ned i 299 kroner
Den aller rimeligste, Lumia 530, koster nå bare 299 kroner på Elkjøp – uten abonnement.
Det er det ingenting å si på, og skal du kjøpe den første mobilen til husets minste bør du altså kjenne din besøkelsestid.
Videre er det en besnærende tanke at du kan få 5,7-tommeren 640 XL, en telefon som i hvert fall med litt velvilje kan sammenlignes med iPhone 6 Plus til (7.500) og Samsung Galaxy Edge (7.999), til bare 2000 kroner.
TEST AV TOPPMODELLEN: Nokia Lumia 930
Men da må du altså leve med et operativsystem som er ganske annerledes enn alt du kjenner fra før som Android- og iOS-bruker. Samt at appene du har glede av til daglig kanskje ikke fins.
Hvordan er ståa i dag?
Vi bestemte oss for å sjekke hvordan Microsofts mobile operativsystem ligger an nå, bare kort tid før de kommer med Windows 10. Lever det opp til mytene som en fattig fetter ingen vil ha? Eller har ting bedret seg betraktelig, slik både Microsoft og Windows Phone-tilhengerne vil hevde?
Det er også viktig å ha i bakholdet et Windows Phone slik vi kjenner er på hell. Microsoft kommer i løpet av sommeren med Windows 10, et operativsystem som etter deres utsagn skal snu opp ned på alt vi nå tenker om nettbrett, PC og mobil.
Slik er Windows 10: Vi tok en prøvetur
Nå skal både mobil, nettbrett og mobil kjøre på samme system, slik at appene skal kunne brukes om hverandre. Det gjenstår å se hvordan dette kommer til å virke i praksis. Store ord i teknologibransjen har altfor ofte vist seg å være noe helt annet når det kommer til stykket.
Testet på jumbo-modellen
GJENSYN: Er Windows Phone bedre i dag enn for to år siden? Ikke mye, mener vår kommentator etter å ha levd en stund med en ett år gammel jumbo-utgave av en Microsoft/Nokia-telefon.
Foreløpig har vi altså bare Windows Phone 8.1. Derfor lånte vi en litt over året gammel Nokia Lumia 1520 og brukte en uke på å tilpasse oss en ikke helt ny, men likevel noe fremmed verden for en daglig iOS-bruker.
1520 er ikke akkurat en mobil som kan beskrives som diskret og elegant. Snarere er det en «se på meg! Jeg har stor mobil, jeg!»-type, som med sine gilde farger og seks tommer store skjerm nok bare vil appellere til de mer ekshibisjonistiske blant oss.
Modellen finnes fortsatt på Microsofts egne Windows Phone-sider, men ser nå ut til å være på vei ut. Pris via utenlandske butikker ligger i dag på rundt 5000 kroner, noe som ikke gjør den like konkurransedyktig som de nyere Lumia-telefonene med stor (om ikke like stor) skjerm. Men Prisjakts historikk viser at den har vært nede i under 2800 kroner, og det ville ikke overraske oss om den dukker opp på tilbud igjen.
Windows 10: Derfor gleder vi oss
Så vidt vi kan se er det bare Nokia/Microsoft som i dag leverer telefoner med Windows her i landet, under merkenavnet Lumia. Men på verdensmarkedet er fortsatt flere produsenter med.
Og joda, nå er appene her
Det første vi merker oss er at app-situasjonen har bedret seg betraktelig. Spotify kom på plass allerede i 2013. Sonos mangler fortsatt, men en uavhengig app kalt Phonos fikser styringen av musikkanlegget nesten like bra som originalen.
Det samme gjelder Google, som selv bare har en helt grunnleggende søke-app å bidra med.
GOOGLE: Du må greie deg med apper laget av uavhengige. Men til gjengjeld er mange av dem svært bra.
Google via omveier
Det er en stund siden Microsoft sendte oss via Newcastle når vi skulle fra Oslo til Bergen. Likevel sliter Nokias HERE fortsatt litt med lokalkunnskap om Norge. Når vi for eksempel prøver å finne Sigurd Hoels vei i Oslo, sender kartet oss konsekvent til en vei som heter det samme i Nord-Odal. For Nokia/Microsoft finnes visst ikke denne veien i hovedstaden.
Google har derimot ingen problemer med å skjønne at siden vi allerede er i Oslo, så er det dit vi sannsynligvis skal. Men heldigvis iler også her uavhengige Windows Phone-utviklere til med erstatninger for manglende offisiell app fra Google. GMaps (det finnes flere) fungerer for eksempel utmerket, også med Street View.
Det må det sies at HERE også gjør, om vi ser bort fra de glippene vi kom over:
HERE: Derfor bør du bruke Nokias kart-app
Du kan gjøre det meste
Også andre Google-tjenester er godt ivaretatt av bra gratis-apper. Google Drive on WP gir deg dokumentene dine, selskapet HelloLumia lager en Google Translate-app og det finnes flere lesere for Gmail.
Du får også en samlepakke som ivaretar de fleste av Google-tjenesten for deg.
De færreste uavhengige apper (Facebook er heldigvis et hederlig unntak – skulle bare mangle) takler push-meldinger. Dermed får vi for eksempel ikke opp meldinger fra Slack (via tredjepartsprogrammet Channel Messenger), et populært samhandlingsverktøy som vi også bruker i vår redaksjon.
Gratis med mye mas
Som så ofte her i verden er «gratis» ikke helt gratis. Dessverre opplever vi litt for ofte påtrengende reklame og påminnelser på at vi er gratispassasjerer, både med iOS, Android og Windows Phone.
Google og Apple ser fortsatt ut til å være bedre i stand til å rydde opp i app-butikkene sine enn Microsoft, for i vår jakt på apper for Windows-telefonen snublet vi over mye som et seriøst selskap ikke burde være bekjent av å videreformidle til kundene sine.
Dessuten ser det ut til at man ofte er prisgitt utviklere som forlater hele prosjektet fordi det viser seg ikke å være lønnsomt lenger. Mange bar helt klart preg av å ikke være oppdatert på en stund. Den skrikende mangelen på tilbakemeldinger vitner også om et forlatt skip.
Endelig: WiMP og Facebook Messenger for Windows Phone
Må bruke Internet Explorer
Mange daglige gjøremål måtte vi derfor utføre i Internet Explorer, en nettleser som dessverre har sine merkverdigheter. Vi opplevde stadig at det ikke skjedde noe da vi klikket på lenker og knapper, og enkelte ganger gikk skjermen i svart da vi zoomet inn bilder og tekst. I innstillingene ligger det en mulighet for å tvinge siden til å zoome, men dette syntes ikke å ha betydning.
I SVART: Dette skjedd når vi prøvde å skalere opp en bilde.
KINESISK: Nettverksannonsen fungerte ikke helt for et norsk publikum på Windows Phone.
HELT NORMALT Slik så annonsen ut på en iPad mini.
Enkelte annonser fra nettverksselskaper (muligens asiatiske?) vises med kinesisk tekst, mens de samme annonsene vises på norsk på alle andre plattformer vi prøvde (Windows 7, Windows 10, Mac OS X Yosemite, iOS 8.0.2 m.m.).
Alt dette er kanskje småting. Men irriterende nok når du ser at de samme nettsidene fungerer helt utmerket i Safari eller Chrome. Det finnes alternative nettlesere utviklet av glade entusiaster, men disse ser alle ut til å bygge på IE-modulen. De vi prøvde var uansett mye dårligere enn Microsofts egen.
Nei, du får ikke lenger lov å gå via Russland
Den faste søkeknappen nederst på skjermen er et kapittel for seg. Den er irriterende nok låst til Microsofts egen søkemotor Bing. Dermed kan du ikke bruke Google med mindre du går inn i Internet Explorer eller bruker søke-app fra Google eller andre.
Får super-kamera: Microsoft oppgrader Lumia
Dette lot seg tidligere løse ved å sette standard søkemotor i IE til Google og deretter endre søkespråket til russisk (!). Dessverre har Microsoft siden blokkert dette.
Google holder tilbake
Bing fungerer ikke like bra som Google, synes vi. Mens Google overveiende gir høy relevans på søkene, gir Microsofts variant altfor ofte helt andre svar enn de vi er ute etter. Spesielt gjelder dette om du er på jakt etter noe som er spesifikt norsk.
MISVISENDE KART: Nokia-kartet ville ha oss til Nord-Odal når vi skulle til en adresse i Oslo.
Nøkkelen til suksess for en minoritetsplattform ligger i å åpne seg mot den verdenen folk flest forholder seg til, om de aldri så mye er dine argeste konkurrenter.
Mest fornøyd: Windows Phone til topps i undersøkelse
Det prøver nok Microsoft også å gjøre, men problemet er at Google og andre rett og slett ikke vil levere varene.
Urovekkende få forandringer
Det er litt urovekkende at vi ikke kan se noen åpenbare forbedringer av brukergrensesnittet på de tre årene som har gått siden vi sist prøvde å bruke Windows Phone over lengre tid.
I iOS, som vi ellers bruker til daglig, har det skjedd drastiske endringer både i utseende og funksjonalitet. Ikke alt sammen til det bedre, det må sies.
Windows Phone synes å stå på stedet hvil, og da hjelper det ikke stort at det de har er fint nok. Endringene er ofte til det verre for brukerne, og virker (som låsingen av søkeknappen) som de er ment for å tjene Microsoft mer enn brukerne deres.
Det er likevel noe traust og trygt med Windows Phone som vi liker.
Men ellers er alt bare bra
Stabiliteten er gjennomgående god og virker bedre enn med iOS, der vi ofte opplever (på flere enheter – gamle som nye) at appene tar kvelden uten varsel.
Ingen får oppgradere: Microsoft sier stopp til WP 7.5-brukerne
Dette skjedde ikke med Windows Phone så lenge vi brukte Lumia 1520, og vi kan heller ikke huske at skjedde med HTC-telefonen med 8.0 vi prøvde for tre år siden. Ved én anledning opplevde vi likevel at 1520-skjermen frøs, slik at vi måtte starte telefonen på ny.
Windows er mye billigere
Men det virkelig uslåelige argumentet er som sagt prisen. Lenger opp i denne artikkelen finner du en liste som illustrerer hvor billige Windows-telefoner virkelig er, nå på tampen av Windows Phone 8.1-tidsalderen.
Raser i pris: Windows-telefoner blir mye, mye billigere
Du trenger med andre ord bare et SIM-kort med abonnement, så har du en svært rimelig inngangsbillett til mobil nytte og moro. Og glemte vi å nevne at Lumia-telefonene har kameraer i toppklassen?
Kilde for: Mobil – DinSide.no