Havforskningsinstituttet har vurdert risikoen ved fiskeoppdrett.
HAVBRUK 15.04.2015 13:12
Arbeidet har resultert i en rapport som ble lagt fram onsdag.
– Infeksjoner av lakselus på vill laksefisk har vært en utfordring siden 90-tallet. Lakseoppdrett har økt antall verter for lakselus i kystnære farvann dramatisk, sa Terje Svåsand, som har vært redaktør for rapporten fra Havforskningsinstituttet, da den ble presentert.
– Bekymringsfullt lusenivå
Han sier at det er dokumentert en klar sammenheng mellom intensiv oppdrettsproduksjon og lakselussmitte på oppdrettet og vill laksefisk. Lakselus kan påvirke ville bestander av laksefisk negativt, ifølge Svåsand.
– Lus og rømt fisk er de største utfordringene, i tillegg til områder som bruk av leppefisk og legemidler. Utfordringen knyttet til lakselus og bruk av medikamenter økte i 2014, ifølge forskeren.
I Stortingsmeldingen som regjeringen sendte ut før påske er ett av forslagene å regulere næringen i ulike soner ut fra lakselusbelastningen.
– Nivået av lus er bekymringsfullt. Vi får resistent lus, som vil kreve mer behandling, sier Svåsand.
– Hvor alvorlig er luseutfordringen?
– I 2014 klarte vi å holde nivået akseptabelt i forbindelse med laksens utvandring. Det er hovedsakelig påvirkningen på sjøørret som er hovedutfordringen. Det har stort sett gått bra med laksen de siste årene, men det ligger en utfordring i å holde nivåene nede. Det jobbes mye med alternative metoder mot lakselus, men de kan gi nye utfordringer, blant annet innen fiskevelferd.
Har overvåket elver
Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettslaks i vassdrag har vurdert 140 elver. I 30 av disse var innslaget av rømt fisk over 10 prosent.
– Genetisk innblanding fra oppdrettslaks er målt i 20 elver, sa Svåsand under presentasjonen.
Selv om utslippene av næringssalter som nitrogen og fosfor fra oppdrettsnæringen er store, viser forskningen at utslippene utgjør et relativt lite bidrag til den naturlige mengden næringssalter i kystvannet.
Langtidsdata fra Rogaland og Hardangerfjorden viser at disse områdene har god vannkvalitet. I 2014 lå 90 prosent av oppdrettsanleggene innenfor vedtatte miljømål.
Kilde for: BT.no – Økonomi