Jeremy Rifkin har hjulpet Tyskland og Kina på veien mot å bli uavhengig av fossil energi. Nå mener han tiden er inne for Norge.
FORNYBAR 16.02.2015 06:02
– Det er ingen grunn til at Norge ikke skal gå samme vei som Tyskland og Danmark. Mulighetene for Norge er enorme med tanke på å gå foran som et godt eksempel innen grønn energi. Hvis man velger å ikke gjøre det, vil man være ute av gamet innen energiutvikling i løpet av 20 år, sier Jeremy Rifkin.
I over 40 år har 70-åringen jobbet med spørsmål relatert til energi og klima. Han har vært rådgiver for EU og flere statsledere, og har 20 bøker på CV-en. Nå vil han gjerne jobbe sammen med politikere i Norge for å finne en løsning på hvordan nettopp vi kan ta steget inn i det han definerer som den tredje industrielle revolusjonen.
- Navn: Jeremy Rifkin
- Alder: 70 år
- Jobb: Forfatter, foredragsholder, rådgiver, aktivist og økonom.
- Kjent for: Å ha skrevet over 20 bøker som har blitt oversatt til mer enn 35 språk. Han er også president i TIR Consulting Group LLC, som gir råd til nasjonale myndigheter og regioner innen utvikling og overgang til den tredje industrielle revolusjonen.
Fem stegs plan
– Jeg har jobbet i mange land, men har aldri blitt spurt om å gi råd til Norge. Det nærmeste var Statoil, som bad meg holde en presentasjon på Skype. Men jeg vil gjerne bidra til at Norge kan ta steget mot en fossilfri framtid. Når man er så avhengig av olje som Norge, føler man seg ofte låst, sier Rifkin.
Hans teori om en tredje industrielle revolusjon er allerede godt kjent i mange land. Fem pilarer danner det som Rifkin mener er en overgang alle land er i stand til å gjennomføre:
- Gå fra fossil til fornybar
- Forandre hvert eneste bygg til små kraftverk
- Innføre hydrogenlager som kan lagre energien
- Endre hele el-nettet til et energi-internett, som fungerer på samme måte som internett, men i stedet distribuerer fornybar energi lokalt.
- Endre energien i transportsektoren fra fossil til elektrisk
– Pengene finnes
Sammen vil disse fem pillarene føre til den nye industrielle revolusjonen, som igjen vil gi et økonomisk paradigmeskifte til det Rifkin definerer som “zero marginal cost”.
– Alle land har nok fornybar energi til å starte sin egen produksjon og så samarbeide med andre. Mange spør hvordan det skal finansieres, men pengene er der allerede. Vi bruker penger på infrastruktur nå også, men ikke på fornybar energi, sier forfatteren.
Populær i Tyskland
Han har allerede sett Tyskland ta ham på ordet. Angela Merkel har trykket hans teorier til sitt bryst. I Tyskland alene produserer en million bygninger nå sin egen grønne energi, og fornybar energi var for første gang størst av landets energikilder med 25,8 prosent i 2014. Rifkin hevder tallet vil være 100 prosent i løpet av 35 år.
– Tyskland tok konsekvensene av Fukushima-ulykken på alvor og besluttet at de ikke lenger ville være avhengige av kjernekraft og kull. Ser man bakover i tid, på den første og andre industrielle revolusjonen med henholdsvis kull i Storbritannia og olje i USA, så tok begge mellom 30 og 35 år. Man kan regne med det samme for den tredje også, forklarer forfatteren og kjendisøkonomen.
Den store samtalen om olje
Selv om han aldri har blitt bedt om å gi norske politikere råd, har han likevel gjort seg opp noen meninger om Norge og hvorfor vi bør gå foran som et foregangsland når det kommer til den tredje industrielle revolusjonen. Og han mener tiden er knapp for politikerne.
– Nå er tiden, og det finnes ikke noe bedre tidspunkt, for å ha den store samtalen om oljen, hvor man vil videre og hvilket ansvar man har overfor resten av verden. Nordmenn er tett knyttet til naturen historisk, og forståelsen for naturens beste er stor. Den tredje industrielle revolusjonen er den eneste måten man kan unngå en klimakatastrofe, og samtidig skape enormt med arbeidsplasser som vil vare i lang, lang tid fremover. EU har en vei og en plan, Tyskland har det, Danmark har det – jo lenger Norge venter, jo mer terreng taper man, mener Rifkin.
– La oljen ligge
Oljen bør ifølge forfatteren få ligge på havbunnen, men ikke enda. Nå er det overgangen og planleggingen av den store endringen som må stå i fokus.
Tiden er inne for å lage en plan som møter et karbonfritt samfunn om 35 år. Før sommeren må kravene og insentivene i planen være på plass. Disse må så behandles ut ifra hver regions behov. Innen 2016 må regjeringen ha vedtatt planen, som ifølge forfatteren må inneholde klare bestemmelser for hvor man går frem mot 2020, 2030 og 2050.
– Paradigmeskifte
– Det er på tide å legge en strategi for hvordan man skal komme seg ut av den oljebaserte økonomien. Slik jeg oppfatter det, så er Norge klar til å gå fra frykt for verdens klimasituasjon til handling for å gjøre noe med den.
Folk sier “hva er det egentlig vi driver med” når det kommer til utslipp fra fossile energikilder. Og Norge har alle forutsetninger for å klare det. Det er ingen grunn til at man ikke skal bli stor på grønn energi også her i landet.
Og en ting til: Det er ingen plan B her. Dette er den eneste løsningen. Norge er en “big player” innen olje, derfor er det avgjørende at man er med og faktisk leder dette paradigmeskiftet, avslutter Rifkin.
Kilde for: BT.no – Økonomi