Finans og økonomi

Investerer 50 millioner i landbasert oppdrettsanlegg

Osland Havbruk vil være med på å utvikle oppdrettsnæringen videre, men tror ikke landbaserte anlegg vil overta hele næringen.

– Dette er en stor investering for oss. Det er nok den største enkeltinvesteringene i nyere tid, forteller Erik Osland.

Han er daglig leder for Osland Havbruk, som feiret 50-årsjubileum i 2013 og er en av pionerbedriftene i norsk oppdrettsnæring.

Nylig har selskapet besluttet å investere 50 millioner kroner på å bygge nytt oppdrettsanlegg på land i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane. I anlegget skal selskapet fostre smolt, eller unglaks.

– Vi utvikler oss stadig på oppdrett av settefisk. Det å kunne produsere stor smolt av god kvalitet på land, gjør at tiden i sjøen bli kortere. Det gir flere miljømessige fordeler, blant annet fordi vi må foreta færre lusebehandlinger, forteller Osland.

Ny teknologi

Han anslår at produksjonstiden i sjø vil kunne reduseres fra mellom 15 og 20 måneder til mellom 10 og 14 måneder.

I dag har selskapet kapasitet til å produsere 2,5 millioner smolt årlig. Med det nye anlegget på plass vil den kapasiteten på sikt kunne dobles dersom det blir behov for det. Da vil selskapet også kunne selge smolt til eksterne oppdrettere, i tillegg til den fisken som går til eget bruk.

Slik skal anlegget se ut

Det nye anlegget vil ha såkalt RAS-teknologi (Recirculating Aquaculture Systems), noe som betyr at vannet i kummene resirkuleres og brukes flere ganger. Det er første gang Osland Havbruk benytter slik teknologi.

– Vi har stor tro på at ny teknologi er en av nøklene for å jobbe med de miljøproblemene bransjen sliter med. Vår ambisjon er å være med på å utvikle bransjen ytterligere, slik at den setter minst mulig fotavtrykk i omgivelsene, forteller Osland.

Neppe fullskala på land

I dag har bedriften smolten på land til den er 250 gram. Det er imidlertid mulig å søke om dispensasjon for å produsere enda større settefisk, og myndighetene er i ferd med å myke opp regelverket ytterligere.

– Vi kommer til å begynne med produksjon av større smolt etter hvert. Jeg tror det er riktig vei å gå, sier Osland.

– Kan dette være et skritt mot fullskala oppdrett på land?

– All erfaring viser at vi blir bedre og bedre jo mer vi tester løsninger på land. Dette vil sannsynligvis gjøre oss enda dyktigere. Likevel ser jeg ikke for meg at det vil bli snakk om utelukkende landbasert oppdrett. Det vil skje i samspill med produksjon i sjøen. Vi skal fortsatt utnytte de fortrinnene vi har der.

Røde tall

Osland Havbruks settefiskproduksjon er i dag skilt ut som et eget selskap. Foreløpig har regnskapstallene for selskapet vært negative.

– Slik vil det nok fortsette i noen år til, spesielt med tanke på den store investeringen vi nå gjennomfører. Men om tre til fem år tror jeg vi kan begynne å se gode tall også for denne delen av virksomheten.

Hvordan regnskapstallene blir, vil også avhenge av hvor mye settefisk som eventuelt kan bli solgt til eksterne aktører.

Det nye anlegget skal stå ferdig i begynnelsen av 2016 og vil medføre en oppbemanning fra seks årsverk i dag til ti når anlegget tas i bruk.

Kilde for: BT.no – Økonomi