Finans og økonomi

Internasjonalt utro-nettsted hacket

Dinside Tidligere i sommer ble det kanadiske nettstedet Ashley Madison hacket.

Tjenesten har nesten 39 millioner registerte brukere fra hele verden og har funnet sin nisje innenfor dating-tjenester. Med slagordet «Life is short. Have an affair.» har fokuset vært at dette er en tjeneste for folk som ønsker å være utro mot sin partner.

Det har blant annet gjort at tjenesten er sperret for innbyggere i Singapore.

Stilte ultimatum

HACKET: Utroskapsnettsiden Ashley Madison har blitt hacket, og blant de nesten 39 millioner brukerne kan det være så mye som 50.000 nordmenn som er rammet.

Hackerne, som kaller seg «The Impact Team», synes tydeligvis ikke noe særlig om utroskap og gav ledelsen for nettstedet et ultimatum:

Enten kunne de legge ned hele nettstedet, eller så ville hackerne slippe alt de hadde av informasjon om nettstedets brukere.

Ashley Madison valgte å la være, til tross for at hackerne hevdet å sitte på full informasjon om brukerne – epostadresser, passord, navn, adresser, kredittkortdetaljer, seksuelle fantasier og mer til.

Tjenesten har også vært i søkelyset tidligere for en ganske sleip policy om ikke å slette brukerdata med mindre brukeren betaler for det.

Funksjonen «Ashley’s Angels» har også vært kontroversiell, der gjestebrukere (som ikke har betalt) får datagenererte meldinger fra fiktive brukere i håp om at de skal betale for å få starte en samtale. Disse fiktive brukerne skaper også en viss usikkerhet med tanke på om selskapets oppgitte medlemstall er reelle.

Denne uka gjorde uansett hackerne alvor av trusselen, og slapp dataene fri …

Enorme datamengder – gjort søkbart

Totalt dreier det seg om 60GB med rene tekstfiler (pakket ned til 9,7GB) om hele 30,6 millioner brukere, og alle disse dataene florerer nå rundt på nett.

Som om ikke det er nok, finnes det også søkemotorer som lar deg søke i Ashley Madison-databasen etter epostadresser/navn, og det stopper ikke der heller:

Flere har brukt dataene på andre måter – for eksempel ved å plotte alle brukernes adresser på et kart eller ta ut annen statistikk.

PRIVAT: Intime detaljer om brukernes seksuelle preferanser har også blitt lekket.

Som vanlig viser for eksempel passordstatistikken at «123456» og «password» er de mest brukte blant Ashley Madisons brukere, etterfulgt av «pussy» på tredjeplass. Rundt 14.000 epostadresser fra offentlige etater og det amerikanske forsvaret i USA skal ha vært registert på tjenesten.

LES OGSÅ: Sikre tegn på at du har blitt hacket

Mange norske brukere, men hvor mange?

dette kartet får man i tillegg en oversikt over hvor brukerne bor, samlet per kommune.

Her gjelder det likevel å holde hodet kaldt, for det kan selvsagt hende at tallene er manipulert og derav blåst opp med de nevnte fiktive brukerne.

Slik kartet framstår nå, viser det imidlertid at det finnes nesten 8.000 brukere i Oslo, 1.500 i Bergen og 1.200 i Trondheim. Det utgjør cirka 1 prosent av innbyggerne i de respektive byene, og dersom distribusjonen er noenlunde lik i resten av landet (300 brukere i Moss med 30.000 innbyggere tyder på at det kan være et reelt anslag), snakker vi brått om 50.000 norske brukere som kan være rammet av datainnbruddet.

Hva om du er rammet?

Har du vært registrert på Ashley Madison er det ikke så mye du får gjort med at sensitive data om deg nå ligger på nett til alles beskuelse.

Du bør imidlertid være varsom på at passord og kredittkortdetaljer også er blitt lekket. Du bør logge på Ashley Madison og bytte passordet ditt umiddelbart for å unngå at andre får tilgang til meldinger og annet, og om du bruker den samme epost/passord-kombinasjonen andre steder bør du definitivt bytte passordet på disse tjenestene.

GUIDE: Slik får du unike passord på alle nettsteder

Fulle kredittkortnumre skal i følge USA Today ikke være lekket (bare de fire siste sifrene), men det inkluderer transaksjonshistorikk helt tilbake til 2007. Vil du være ekstra varsom, bør du sperre kredittkortet og skaffe deg et nytt.

Ja, og så bør du muligens ta en prat med partneren din…

Kilde for: Data – DinSide.no