Finans og økonomi

Hvor bra TV får du egentlig når maksprisen er 12.000?

Dinside At TV-prisene har rast nedover er ingen nyhet, men litt for ofte er det utgående fjorårsmodeller i små størrelser vi ser i annonsene. Vi var derimot interessert i nye 2015-modeller på 55-tommer, og både Samsung, Philips og Panasonic tok utfordringen i denne prisklassen.

Og bare så det er sagt: Selv om de tre produsentene har valgt ulike strategi, er det ingen tvil om at du her får svært mye TV for pengene.

Samsung og Panasonic gir deg 4K-oppløsning!

Da 4K-TVene begynte å komme på markedet var de ikke bare dyre, svært mange av TVene manglet også muligheten til å gi deg 4K-innhold i praksis:

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

NETFLIX I 4K: Både Samsung og Panasonic leverer på dette punktet! (Foto: ØYVIND PAULSEN)

De hadde ganske enkelt ikke HEVC-dekoding innebygget, og manglet derfor også 4K-appen til Netflix.

Og dette er fortsatt viktig folkens, for selv i dag er Netflix den eneste kilden til 4K-innhold for privatpersoner.

LES MER: Super-utgaven av Blu-ray er klar, og du må ha ny spiller.

Den gode nyheten er heldigvis at dette ikke lenger er noe problem: Både Samsung UE55JU6475 og Panasonic TX-55CX670E har altså 4K-appen på plass, og i denne prisklassen var det en positiv overraskelse.

Modig valg av Philips!

For ikke bare har de holdt seg til vanlig HD-oppløsning, men Philips 55PFT630 leveres i tillegg HELT uten Smart-TV-løsning.

Og det er de, i hvert fall oss bekjent, helt alene om i dagens marked.

I følge Philips selv har de ganske enkelt tatt ut en funksjon svært få bruker, og i stedet brukt pengene på bildebildebehandlingen. Det høres glimrende ut hvis det stemmer, og vi var naturlig nok spent på om de hadde sine ord i behold.

Men som vanlig starter vi på begynnelsen.

Design og førsteinntrykk

Når vi inviterte våre kollegaer inn på testrommet var dommen positiv, i den forstand at alle de tre TV-ene ble oppfattet som langt dyrere enn de faktisk er.

Dermed fikk vi nok en bekreftelse på at TV-produsentene har forstått hvilket design som selger: Det er altså tre slanke og elegante kant-LED-modeller det handler om her, og ingen av dem vil skjemme ut stuen din.

Jevnt over var det likevel Samsungen som tok en knepen etappeseier på dette punktet, og det skyldes ganske enkelt at den sorte finishen ble ansett som litt mer anonym enn den du får hos Philips og Panasonic.

Blant våre kvinnelige kollegaer var det imidlertid delte meninger om TV-føttene.

TV-foten hos Philipsen ble av enkelte sett på som litt stor, mens Panasonicens åpne løsning av andre ble omtalt som en «støvfelle av dimensjoner»… Men design er en ting, for mange er det nok viktigere å få vite at Philipsen er den eneste med dreibart bordstativ.

Når det gjelder opplevd materialkvalitet ser vi likevel at TV-produsentene har spart noen kroner.

For selv om TV-ene er pene å se på, merker du raskt at enkelte detaljer bare er lakkert hardplast når du tar på dem. I denne prisklassen kommer likevel ikke det som noen overraskelse.

Finesser og brukervennlighet: Jevnere enn man skulle tro

Samtidig med at TV-produsentene propper TV-ene med stadig flere finesser og funksjoner, kommer det stadig undersøkelser som viser at mange har problemer med å bruke dem.

Men heller ikke her synes vi at noen av de tre modellene skiller seg ut i negativ retning.

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

FJERNKONTROLLENE: Philips til venstre, Panasonic i midten, og Samsung til høyre. Merk deg at Panasonicens fjernkontroll har en dedikert Netflix-knapp. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Alle de tre modellene leveres for eksempel med tre helt standard fjernkontroller, som de aller fleste familiemedlemmer vil komme raskt inn i, og TV-enes menysystemer er det heller ikke mye å klage over.

Som nevnt skiller likevel Philips-modellen seg klart ut, ved at den ikke har smartTV-funksjoner overhodet.

For deg som ikke er interessert i TV-apper bør den altså være midt i blinken. Her ser du kort og godt på TV, og det er det. Skulle du etter en stund likevel føle behov for nettinnhold, er heller ikke det noe problem. Du kan jo bare koble til en Apple TV, en Chromecast eller en spillkonsoll, og problemet er løst.

Et konsekvens av valget til Philips, er imidlertid at TV-en heller ikke er koblet til nettet. Eventuelle oppdateringer av TV-ens software vil derfor måtte gjøres ved at du laster ned oppdateringsfilen til TV-en på en USB-penn på datamaskinen din, for så å plugge denne rett i TV-en, og så følger instruksjonen derfra. Det fungerer, men er ikke spesielt brukervennlig…

Philipsen er likevel ikke så ribbet som de liker å gi inntrykk av, og vi liker at den leveres med to-sidig Ambilight.

Funksjonen lyser kort fortalt opp veggen bak TV-en i takt med innholdet som vises på skjermen, og er i vår bok med på å øke filmfølelsen. Er du uenig, er heller ikke det noe problem: Du kan skru av funksjonen helt, eller justere intensiteten ned, via fjernkontrollen.

LES MER OM AMBILIGHT: Finessen TV-kundene elsker

Panasonic og Samsung leveres derimot med fullverdige smart-TV-løsninger, og selv om vi har sans for tilnærmingen til Philips, så er det vanskelig å kritisere dem for det. Grunnen er nemlig at smartTV-løsningene har begynt å fungere.

En ting er at begge TV-ene er enkle å koble opp mot ditt trådløse nettverk. Ja, så lenge du vet navnet på nettverket og passordet, er det faktisk bare å følge TV-ens instruksjoner på skjermen.

På forhånd fryktet vi riktignok at TV-enes prosessorer skulle være litt for svake slik at appene startet tregt, men heller ikke det var noe vi klarte å irritere oss over.

I praksis er det video-on-demand-alternativene, Netflix og Youtube-appene vi bruker her på huset, og selv om årets TV-toppmodeller til tredobbel pris vil gjøre jobben enda raskere, så fungerer dette bra nok.

Det tar vi ganske enkelt som et tegn på at de to operativsystemene (Tizen på Samsung og Firefox OS på Panasonic) har blitt bedre enn før.

Hvilken av de to som fungerer best vil forøvrig være mye av en smakssak. Fra før av har imidlertid Samsung vært flinkest i klassen til å tilby «norske» apper, så er du opptatt av mest mulig innhold tar de en knepen seier også her.

Hva med bildekvaliteten?

Dersom du tror at TVer med høyest oppløsning automatisk vil gi best bildekvalitet, må vi dessverre skuffe deg: Det viktigste er ganske enkelt hvordan TV-en bearbeider signalene den mottar, og ikke hvor mange punkter den klarer å vise.

I praksis vil det si at vi har vurdert TV-ens egenskaper med lyset av og på, i rolige og raske sekvenser, og ikke minst med innhold av varierende kvalitet (TV-sendinger i SD- og HD-, DVD og Blu-ray, samt Netflix-innhold på de to 4K-modellene.

FARGER: Fra venstre: Philips, Samsung og Panasonic. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

FARGER: Fra venstre: Philips, Samsung og Panasonic. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Bildekvalitet: I et godt opplyst rom vil alle de tre TV-modellene gjøre en god figur når du sitter i godstolen med popcornet og skal se på film. Ja, med lyset på er det heller ikke så lett å skille dem, men noen erfaringer er verdt å få med seg:

Samsungen klinker til med litt for kraftige farger, men ved å endre fargestyrken et par knepp i bildemenyen er mye gjort. Samsungen har forøvrig det beste sortnivået, forutsatt at du sitter rett foran TV-en (mer om det lenger ned)

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Fra venstre får du Philips, Samsung og Panasonic. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Men også Philipsen gjør et godt inntrykk her, og som vanlig klarer de å gi bildet en dybdefølelse verken Samsung eller Panasonic er i nærheten av. Nøyaktig hvor bra dette fungerer, fikk vi et godt eksempel på da en av våre kollegaer hardnakket påstod at han ville valgt den 4K-modellen som sto til venstre. Problemet var selvsagt at han da så på 1080p-modellen til Philips…

Førsteinntrykket av Panasonicen var imidlertid litt skuffende på dette punktet, og det er nok fordi standard-innstillingene er litt for nøytrale. Det er forøvrig litt typisk for Panasonic, som jevnt over er svært nøye med å ikke overdrive. Dessverre syns vi kanskje de har vært litt vel ivrige i sin edruelighet.

Vi klarte nemlig ikke å justere opp intensiteten i bildemenyen uten at bildet ble tilført skavanker, og bedre ble det heller ikke dag vi noterte at sortnivået på Panasonicen var svakest i denne runden.

Bildekvalitet: I et mørkt rom Men selv om førsteinntrykket var at Samsung og Philips ligger bedre an enn Panasonic når det gjelder sortnivå, er det en sannhet med modifikasjoner.

For mens sortnivået på Panasonicens IPS-panel jevnt over er på et litt lavere nivå, så er fordelen at du får en langt bedre innsynsvinkel enn på konkurrentenes alternativer.

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

TV-SENDING I MØRKT ROM: Fra venstre: Philips, Samsung og Panasonic. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Når det gjelder innsynsvinkel kommer nemlig Samsungs modell svakest ut. I praksis vil det si at sortnivået på Samsungs modell ser brillefint ut når du sitter i riktig høyde rett foran TV-en, men at bildet faller sammen om du reiser deg opp eller sitter langt ut på siden i rommet. At Samsungs TV-fot er dreibar kan forøvrig bøte litt på akkurat dette, men vi kommer ikke utenom at innsynsvinkelen er et minus.

Også Philipsen er bedre enn Samsung på dette punktet, men her er altså Panasonicen klart best.

Mindre lysgjennomtrenging. Slanke kantled-modeller har tidligere fått mye kritikk for å lide av lysgjennomtrenging fra LED-diodene, men her ble vi heldigvis positivit overrasket. Joda, du kan se det hvis du bevisst skrur av lyset og leter, men i daglig bruk opplever vi det ikke som noe problem.

Gode på raske bevegelser. Vi tar også med at alle modellene evner å vise glidende overganger selv i raske action-scener, noe som er et trygt tegn på at bildebehandlingen har den futten den trenger under panseret. Tilhører du den gruppen som liker litt hakking i bildet, er det forøvrig mulig å slå av jevnheten i TV-enes bildemenyer.

Hva med 4K-kvaliteten?

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

NETFLIX I 4K: Marco Polo i all sin prakt på Samsungen. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Selv om vi ikke klarer å se noen bildemessig revolusjon når de to 4K-modellene skalerer opp vanlige TV-sendinger og Blu-ray-filmer, skal vi ikke legge skjul på at det gir oss en ekstra piff når vi fyrer opp Netflix i 4K.

På sitt beste er det nemlig liten tvil om at selv streaming i 4K gir en god del fine ekstradetaljer i bildet, men legg merke til at du bør sitte nærme TV-modellene for å få noen effekt. Sitter du 5 meter unna en 55-tommer er det i vår bok liten vits.

LES OGSÅ: Hvor nærme må du sitte for å få utbytte av 4K/UHD?

Også her blir det Samsung som trekker det lengste strået, og det er ganske enkelt fordi den gir et dypere sortnivå så lenge du sitter rett foran TV-en.

Konklusjon: Hvilken ville vi kjøpt?

Både Philips 55PFT630 og Samsung UE55JU6475 får terningkast 5, men Samsungen gir deg mer for pengene og er det beste kjøpet i denne runden.

Det er ikke til å legge skjul på at vi har stor sans for bildekvaliteten du får med Philips 55PFT630: Selv om det «bare» er en full-HDTV, er den likevel blant de beste både på TV og Blu-ray. Den har i tillegg bedre sortnivå enn Panasonicen, og bedre innsynsvinkel enn Samsungs alternativ.

Grunnen til at den ikke vinner denne runden er imidlertid at Philips har kuttet ut for mye: Utrolig nok har de nemlig ikke gitt TV-en mer enn to HDMI-innganger, og det er urovekkende lite. Har du for eksempel en ekstern TV-tuner, en Blu-ray spiller og en Apple TV, får du altså et problem med denne modellen, og det er en helt unødvendig begrensning i 2015 …

Til sammenligning får du 4 HDMI-innganger på Samsungen, og tre på Panasonicen.

BEST I TEST: Samsung UE55JU6475. Svak innsynsvinkel er et minus, men kan du leve med det, gir denne modellen svært god valuta for pengene.

Kan du leve med dette minuset, for eksempel fordi du kobler alle dingsene dine via en receiver, bør den likevel vurderes. Bildekvaliteten står nemlig i seg selv til en femmer på terningen.

Det blir dermed Samsung UE55JU6475 som blir Best-i-test i denne runden.

Betraktningsvinkelen er riktignok ikke den beste, men Samsungen scorer jevnt bra over hele linja, er godt utstyrt og ikke minst det billigste alternativet med en butikkpris på 10.000 kroner. Den ville altså blitt vårt valg om vi skulle kjøpte en av de tre.

Panasonic TX-55CX670E: Når ikke helt opp i denne runden, selv om den er godt utstyrt. Men er god innsynsvinkel viktig for deg, er den det beste valget.

Det blir altså Panasonic TX-55CX670E som får jumboplassen i denne runden, og det til tross for at heller ikke den oppleves som et dårlig kjøp. Men husk: Er innsynsvinkel viktig for deg, er det likevel denne du skal ha.

Kilde for: Data – DinSide.no