Finans og økonomi

Har fått to millioner til å lage mat av tare

Med mesterkokk Ørjan Johannessen på laget, skal Austevoll Seaweed Farm få folk til å spise tare.

Før jul fikk tareprodusenten to millioner til å forske på produksjon av såkalte makroalger som råvare for matproduksjon.

– Vi skal prøve å dyrke frem tre arter tare: sukkertare, butare og fjærhinne og få dem i bruk i mat og kosmetikk, sier daglig leder Christian Skår i Austevoll Seaweed Farm.

Trenger ikke fôr

Makroalger som sukkertare og butare trenger ikke fôr, ferskvann, gjødsel eller sprøytemiddel, men utnytter energi fra sollys sammen med næringssalt og karbondioksid fra vann.

Skår driver tareproduksjonen sammen med sin kone og sin bror. I tillegg bidrar mesterkokk Ørjan Johannessen ved Bekkjarvik Gjestegiveri, som blant annet ble Årets Kokk 2011 og skal være med i kokke-VM i Lyon i neste uke.

– Han skal være med og teste ut de forskjellige taretypene i mat, forteller Skår.

Skal høstes til våren

Ideen til Austevoll Seaweed Farm fikk han i forfjor sommer. To konsesjoner var på plass i august i fjor, og nå er produksjonen av tare i gang. Det skjer i samarbeid med Sintef Havbruk.

– Vi har plukket moderplanter her i Austevoll, som Sintef har gjort klare i tank i Trondheim. De har fått ut sporene, og kom ned igjen med dem i forrige uke. Nå er de satt ut i sjøen, der de henger frem til høsting i løpet av våren, sier gründeren.

To konsesjoner

Han har tro på at det kan bli god mat av taren.

– Dette spiser folk hver dag. Kokken som vi har med oss bruker grisetang, og butare brukes i fiskeretter og suppe til å få ekstra smak.

Så langt har selskapet fått to konsesjoner som dekker 20 dekar hver. Enn så lenge bruker de bare deler av arealet til tester av ulike typer tare på ulike dybder.

– Næringsutvikling

På sikt regner han med at det skal være mulig å tjene penger på produksjonen.

– Vi har kjøpere som er interessert i taren i dag. Men vi har ikke så stort kvantum ennå. Det blir ikke butikk av fem tonn. I 2016 skal vi ha fullt utsett på 40 dekar og da satser vi på å få 200 tonn tare.

Han er svært glad for at Regionalt forskingsfond Vestlandet har støttet prosjektet med to millioner. Forskningsprosjektet skal gå over tre år.

– Dyrking av makroalger kan både gi viktige bidrag til bærekraftig matproduksjon og representere store muligheter for næringsutvikling på Vestlandet, sa Åshild Kjelsnes, fylkesordfører i Sogn og Fjordane og styreleder i fondet da pengene ble delt ut.

Kilde for: BT.no – Økonomi