Norsk økonomi er på vei inn i mer usikre tider. Lommeboken er ofte tynn på starten av året.
Nå har du en gylden anledning til å ta grep som kan spare deg og familien for unødvendige utgifter.
Med enkle grep kan du spare store summer. Visste du for eksempel at du kan spare omkring 2.000 kroner i året hvis du fyller tanken på riktig dag?
Her er våre beste sparetriks – disse sparetiltakene kutter dine utgifter med totalt 106.000 kroner i året som kommer:
- Flytt boliglånet – spar 4.500 kroner
- Bruk beina/sykkelen mer – spar 8.000 kroner
- Fyll bensin på riktig dag med riktig kort – spar 2.000 kroner
- Bytt treningssenter – spar 5.000 kroner
- Bytt matkjede – spar 15.000 kroner
- Bytt strømleverandør – spar 600 kroner
- Kutt røyken – spar 35.000 kroner
- Fyll vann på flaske – spar 3.000 kroner
- Kutt kjøpekaffen – spar 9.000 kroner
- Dropp snusen – spar 24.000 kroner
Dersom du i utgangspunktet ikke røyker, kan du allerede være glad for at du sparer rundt 35.000 kroner i året på å ikke ha den uvanen. Mange røykere går imidlertid over til snus – og det er ikke særlig mye billigere. Sparetriksene i listen over vil ikke være relevante for alle – men mange av rådene gjelder for de fleste.
Så hva blir ditt nyttårsforsett?
Slik har vi beregnet innsparingene:
Ikke betal for høye renter på boliglånet. Årlig besparelse anslått til 4.500 kroner etter skatt.
Ved å flytte et boliglån på 2 millioner til en billigere bank og dermed kutte renten med 0,5 prosentpoeng, sparer du 90.000 kroner over 20 år etter skatt. Avhengig av dine nåværende lånevilkår, kan du spare mye mer.
Bruk sykkelen eller beina mer. Årlig besparelse 8.000 kroner i året.
Forutsetningen er at du kan kutte 2,5 mil kjøring med bilen i uken og i stedet gå eller sykle. Bilen koster deg gjerne 70–80 kroner per kjørte mil, avhengig av bilhold. Tog, buss eller trikk er garantert billigere enn dette. Noen kostnader er faste i bilholdet og påvirkes ikke av at du kjører bilen kortere, dette gjelder f.eks. kapitalkostnaden. . I tillegg får du gratis mosjon. Besparelsen er et eksempel og vil selvfølgelig variere kraftig avhengig av kostnadene for akkurat bilholdet ditt.
Bytt treningssenter. Årlig besparelse: cirka 5.000 kroner.
Fresh Fitness, Bare Trening og Fitness 24 Seven er de billigste alternativene når det gjelder månedspriser for medlemskap på et treningssenter. De opererer med priser fra 199 kroner per måned for et ordinært medlemskap. Tilsvarende pris hos Sats Elixia (Club-medlemskap) koster nå 625 kroner per måned + 200 kroner i innmelding = en årspris på 7.700 kroner. Hos den dominerende kjeden i Trondheim – 3T – koster ett års ordinært medlemskap 7.548 kroner inkludert en innmeldingsavgift på skyhøye 1.200 kroner.
Bytt matkjede. Årlig besparelse: 15.000 kroner.
En familie som er faste kunder i det dyreste supermarkedet, vil spare 15.000 kroner i året på å gå over til den billigste lavpriskjeden. Dette viser VGs matbørs.
Bytt strømleverandør. Årlig besparelse: 600 kroner.
Ikke betal for mye for strømmen. Mange kan enkelt spare 3 øre/kWh eller 600 kroner i året ved å bruke noen minutter på å bytte kraftleverandør. Siden du betaler for strømmen hele ditt voksne liv, vokser en liten besparelse på 3 øre/kWh til 36.000 kroner. Da forutsetter vi et årlig strømforbruk på 20.000 kWh.
Stump røyken. Årlig besparelse: om lag 35.000 kroner.
Røyker du i utgangspunktet 20 om dagen, sparer du vanvittige 34.675 kroner om du klarer å kutte røyken. Vi har satt som utgangspunkt at prisen for en 20 pakning er 95 kroner.
Ikke kjøp flaskevann eller brus. Årlig besparelse: 3.000 kroner
Vann fra springen er gratis og er sunnere enn brus. Hvis du ukentlig kjøper fire flasker til 15 kroner per stykk i dag, sparer du litt over 3.000 kroner om du går over til å fylle vannflasken.
Kutt kjøpekaffen. Årlig besparelse: over 9.000 kroner.
En kaffe latte på en av de mange kaffebarkjedene koster gjerne rundt 45 kroner. Mange har for vane å unne seg dette hver eneste dag på vei til jobben eller i en pause. I vårt regneeksempel tar vi utgangspunkt i fire kaffe latter i uken – klarer du å kutte ut denne drikken, er det mye penger å spare.
Dropp snusen. Årlig besparelse: ca. 24.000 kroner.
Her har vi beregnet at du snuser 20 om dagen, og at hver snus koster 3 kroner og 30 øre.
Tank bilen på riktig tidspunkt – og bruk et rabattkort. Årlig besparelse: rundt 2.000 kroner.
Du kan spare så mye som fire prosent på drivstoffutgiftene hver gang du fyller – hvis du velger riktig kredittkort og betaler i tide. I tillegg er det penger å spare på å fylle riktig dag i uken.
Det er som kjent billigst å fylle biltanken enten søndag kveld, eller mandag morgen. Deretter stiger prisene, før de gjerne justeres noe ned nærmere helgen igjen, opplyser både Naf og Transportøkonomisk institutt.
Differansen på når du kjøper drivstoff kan variere mellom én og to kroner literen.
En gjennomsnittsbilist bruker rundt 1000 liter bensin eller diesel i året, opplyser Transportøkonomisk institutt (Tøi) videre.
– En dieselbil bruker gjerne noe mindre per mil, men kjører om lag noe lengre så dermed blir tommelfingerregelen omtrent det samme, sier Kjell Werner Johansen, assisterende direktør i Tøi, til E24.
– Slettes ikke ubetydelig
Tøi har ikke laget noen eksakte kalkyler, men Johansen anslår at man kan spare et par tusen kroner i året på å fylle tanken til best tid, og dersom man også har fordelskort.
Et fordelskort gir gjerne 25 til 30 øre avslag per liter, mens prisene svinger med én til to kroner i løpet av en uke.
– Det er klart det blir litt penger å spare i løpet av ett år. Sammenlignet med avgiftsøkningen på 8 til 10 øre, så er det slettes ikke ubetydelig, sier Johansen videre.
Sparer rundt 1.300 kroner
Mandag 22. desember kostet én liter diesel 11,58 i morgentimene, søndag kveld var den 99 øre dyrere, der hvor Nils Søldal pleier å fylle bilen sin, forteller kommunikasjonsrådgiveren i Naf til E24.
Hvis han er en gjennomsnitts bilist trenger han altså 1000 liter drivstoff i året. Dersom Søldal også har sikret seg et fordelskort på 30 øre avslag per liter, ville han ha spart 1.300 kroner i året på prisdifferansen han sikret seg mandagen før julaften.
Dersom prisene hadde vært to kroner lavere enn et annet tidspunkt samme uke, ville han på et år ha spart 2.300 kroner.
– Det er en del å hente på å følge med på prissvingningene. Så får man også brukt litt av sin forbrukermakt. Det er vårt generelle råd i Naf, sier Søldal til E24.
Årsaken til prissvingningene forblir et lite mysterium, men både Naf og Tøi mener det rett og slett handler om lokal konkurranse. Bensinstasjonene skuler til hverandre i nærområdet og forsøker å konkurrere på pris. Det er derfor mest å hente på prissvingningene for bilister som ferdes i tettbygde strøk.
– Det har utviklet seg til å bli et mønster, og det har holdt seg, sier Søldal om prisfenomenet.
Kilde for: Dine Penger