Dinside Bruker du Chrome eller Firefox, noe nesten halvparten av våre PC-besøkende gjør, har du muligens erfart at det å spille av en YouTube-video er noe som får maskinen til å gå på høygir.
Det kan ofte utarte seg som hakkete video eller vifter som begynne å snurre, og dessuten bruker maskinen mer prosessorkraft, som gjør at batteriet tappes raskere.
LES OGSÅ: Dette er den smarteste PC-oppgraderingen
Skyldes egen kodek
Nettstedet HowToGeek har en fyldig og god artikkel om hva dette fenomenet skyldes, og er anbefalt lesestoff om du vil sette deg litt dypere inn i det.
Kortversjonen er slik, og nederst i artikkelen finner du selvsagt løsningen på problemet:
Tidligere var YouTube-videoer Flash-filer som ble spilt av i nettleseren, og de var kodet med den utbredte H.264-kodeken. Senere byttet Google fra Flash til HTML5, som ikke er standardisert på en spesiell kodek. Nettlesere kan derfor velge selv hvilken kodek som brukes.
Å bruke H.264-kodeken er imidlertid ikke gratis, siden deler av den er patentbeskyttet. Derfor lanserte Google sin VP8 (og senere VP9)-kodek, med en lovnad om at de som implementerte den ikke ville trenge å betale for lisensieringen.
VP8/9 har imidlertid ikke oppnådd særlig støtte blant maskinvareprodusenter, og derfor er det lite utstyr som kan utnytte grafikkprosessoren til avspilling av slik innhold, slik tilfellet er for H.264, som støttes av en hel rekke enheter; også mobiltelefoner og nettbrett.
Dermed er det den vanlige prosessoren i datamaskinen som må stå for dekodingen av VP8/9-innhold – i mangel på egnet maskinvare som kan gjøre dette på en mer effektiv måte.
For mens for eksempel Safari og Internet Explorer fortsatt bruker H.264 for avspilling av YouTube-videoer, benytter Chrome og Firefox VP8/9. Dermed vil maskinen belastes hardere ved avspilling av YouTube-videoer i disse nettleserne enn i andre nettlesere.
LES OGSÅ: Vivaldi – ny norsk nettleser fra tidligere Opera-sjef
SJEKK SLIK: Om du vil vite hva slags kodek som brukes i din nettleser, kan du høyreklikke på en YouTube-video og velge «Statistikk for nerder».
Du kan tvinge Chrome/Firefox til å bruke H.264
Så til løsningen – den enkle er selvsagt å bytte nettleser, men du kan også installere utvidelser til Chrome og Firefox som tvinger dem til å bruke H.264 i stedet for VP8/9; henholdsvis h264ify for Chrome og h264ify for Firefox.
Dermed vil dekodingen av video gjøres av grafikkortet i PC-en din, som sannsynligvis vil resultere i både smidigere avspilling, mindre CPU-belastning og dermed mindre varmeutvikling og støy fra viftene.
Artikkelen hos HowToGeek tipser også om hvordan du kan sjekke hvilken kodek som benyttes til avspilling; noe du gjør ved å høyreklikke på en YouTube-video, velge «Statistikk for nerder» og sjekke linjen merket «Mime-type».
LES OGSÅ: Windows-bryteren som kan spare deg for datatrafikk
Kilde for: Data – DinSide.no