Dinside Glem Pirate Bay. I disse dager er det strømmetjenesten Popcorn Time som gjelder for de som vil se film og TV-serier uten å betale. Her strømmer man innholdet i stedet for å laste dem ned, som gjør opplevelsen både enklere og raskere.
Popcorn Time finnes både for PC, Mac, mobil og nettbrett, kan brukes med Google-dingsen Chromecast og minner mistenkelig om Netflix. Så blir den da altså kalt for «piratversjonen av Netflix» og «strømmeversjonen av Pirate Bay».
Og det er liten tvil om at filmselskapene er sure, for de får ikke en eneste krone for innholdet de har brukt millioner på å produsere. Men er den egentlig ulovlig å bruke for deg og meg?
LES OGSÅ: Ti kjekke Chromecast-tips
Ber brukerne spørre selv
Popcorn Time ble stoppet av jussen den gang det var et selskap. I dag er det vanskeligere å ramme dem, siden programvaren er åpen kode som ingen har eierskap til.
IKKE LOV: Partner Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig er helt klar på at det er ulovlig å bruke Popcorn Time.
På nettsiden til Popcorn Time står det at lovligheten av å bruke tjenesten avhenger av hvor i verden du befinner deg. Det anbefales å undersøke hva loven sier i det landet du bor.
Så vi spurte to av Norges fremste eksperter på opphavsrett om hvordan det forholder seg her i landet. Men svarene var vidt forskjellige.
LES OGSÅ: Netflix, HBO eller noe annet?
«Ulovlig!»
Advokat og partner Rune Ljostad i Simonsen Vogt Wiig er ikke i tvil om at det er ulovlig både å tilby og å bruke tjenester som Popcorn Time.
«Popcorn Time er basert på BitTorrent-teknologi. Det innebærer at brukere som ser film via nettstedet, samtidig er med å gjøre filmene tilgjengelig for andre brukere» skriver Ljostad til Dinside.
«Å gjøre opphavsrettslig beskyttede verk tilgjengelig for allmennheten uten samtykke fra skaperen av verket, eller å medvirke til dette, straffes normalt med bøter eller fengsel inntil 3 måneder, men i alvorlige tilfeller med bøter eller fengsel inntil 3 år.»
LES OGSÅ: Nå kan du laste ned fra Viaplay
LOV: Professor Olav Torvund mener det skal godt gjøres å straffe noen for å bruke Popcorn Time.
«Ikke ulovlig!»
Like åpenbart er det ikke for jussprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo, som ofte uttaler seg om forholdet mellom opphavsrett og teknologi.
«Det er ikke forbudt å høre på piratplater, se piratkopier av film eller lese piratkopierte bøker» skriver han i en e-post til Dinside.
«Man fremstiller ikke eksemplarer, og gjør ikke verket tilgjengelig for allmennheten, slik at det ikke er en opphavsrettslig relevant handling, og altså ikke omfattet av opphavsmannens enerett. Det er derfor det å se på ulovlig strømmet film i seg selv ikke er ulovlig.»
Her kan du lese hele argumentasjonen til Torvund og Ljostad
Uaktsom deling
Torvund er enig med Ljostad i at torrent-teknologien innebærer at man deler filmene med andre automatisk. Samtidig påpeker han at det er mulig å sette opp PC-en slik at dette ikke skjer.
Om man kan straffe folk som ikke vet hvordan man gjør dette, er han derimot usikker på.
«Hvis man ikke opptrer forsettlig eller uaktsomt, da kan man i alle fall ikke straffes, ei heller bli erstatningsansvarlig for dette» skriver Torvund.
LES OGSÅ: Slik får du Netflix i 4K-kvalitet
Enklere å bli tatt
Verken vi eller advokatene vi kontaktet er i stand til å finne en eneste sak i Norge der en privatperson er straffet for å ha lastet ned eller strømmet en film eller TV-episode ulovlig til eget bruk.
Likevel er sjansene – så teoretiske de enn er – større for å bli tatt i dag enn tidligere. I 2013 vedtok Stortinget endringer i Åndsverkloven som gir adgang til å overvåke pirater uten konsesjon. Dermed øker risikoen for å bli tatt.
Men tatt for hva? Her snakker vi som sagt om helt ulike syn på om Popcorn Time er lovlig fra juridisk hold. I mellomtiden kan vi ikke gi annet råd til våre lesere enn at de får følge sin samvittighet.
LES OGSÅ: Google Chromecast på norsk
Kilde for: Data – DinSide.no