Utviklingen i Kina gjør at vi trår varsomt. Nå er det ekstra vanskelig å forutse hvordan den kinesiske oppbremsingen vil slå ut i markedet.
Vi opptrer mer forsiktig nå enn tidligere. Markedene er urolige. Det skyldes først og fremst Kina, som har kastet seg inn i valutakrigen ved å devaluere sin Yuan. Det overrasket markedene. Men også før devalueringen var markedene avventende. Det er fordi veksten i Kina faller. Myndighetene har forsøkt å vri økonomien fra infrastrukturinvesteringer til privat forbruk. Det er en vanskelig og usikker øvelse som vil ta lang tid, med uforutsigbare konsekvenser.
Vekstreduksjonen i Kina er spesielt viktig for Europa, som handler mye med Kina. For Norges del faller råvareprisene som følge av dette, men også som følge av den sterke dollarkursen. Det er bra for norsk eksport, og veier noe opp for en fallende oljepris.
Det er flere grunner til oljeprisfallet. Kina har normalt kjøpt mye olje, men den svakere kinesiske utviklingen får også betydning her. For det andre har oljeproduksjonen ikke falt så fort som man trodde den skulle da oljeprisfallet begynte. OPEC-landene produserer mye olje, og det er ingenting som tyder på at det kommer noen kutt der i den nærmeste framtid. For det tredje er dollarkursen veldig sterk, og det meste av oljen er priset i dollar.
Resultatsesongen har vært bra i både Europa og USA, spesielt på marginsiden. Nå er markedet avventende til når sentralbanksjef Janet Yellen hever renten. Mange tror det vil skje i september, men flere mener vi må vente til 2016 før den amerikanske styringsrenten heves.
Det er med andre ord makrouro som fører til uforutsigbare markeder. Hvor lenge det vil vare er avhengig av en renteheving i USA, samt at Kina roer seg ned. Det siste kan ta nokså lang tid, og markedene er innstilt på fortsatt volatilitet i Kina i tiden som kommer.
Aksjer ut: Vi tar ut tre aksjer: Telenor, NEL Hydrogen og XXL. XXL er et fantastisk selskap som går veldig bra, men det store spørsmålet er om norske forbrukere vil opprettholde kjøpsnivået på fritidsartikler nå som vi er inne i en mer usikker periode.
Aksjer inn: Vi tar inn Marine Harvest. Dette blir dermed vår andre lakseaksje, ettersom vi beholder Bakkafrost. Lakseprisen har holdt seg godt, og etterspørselen er sterk, selv om vi nå går inn i lavsesongen for laks.
Nordic Semiconductor tar vi også inn. Aksjen har gått noe ned i det siste, men driverne er de samme: Selskapet lager det som ser ut til å være den mest populære Bluetooth smartchipen på markedet, og ligger foran konkurrentene. Vi tror selskapet vil ha en sterk vekst.
Den tredje aksjen vi tar inn er Veidekke. Vi tror selskapet vil klare seg godt på tross av en oppbremsing i norsk økonomi. Vi kan se for oss at staten trår til med utvikling av infrastruktur i tiden fremover, og at Veidekke kan komme godt ut av det. Vi tror ikke på en voldsom oppgang i Veidekke-aksjen, og det er sånn sett et defensivt trekk.
Delphi har hatt en negativ avkastning på 6,08 prosent siden 20. juli. Hovedindeksen har falt med 5,54 prosent i samme periode.
Kilde for: Dine Penger