Finans og økonomi

Du må sitte veldig nærme for å se UHD-kvaliteten

Dinside 2015 er neppe året det kommer banebrytende teknologi. Men trender som allerede er med oss vil forsterke seg, og mye av det som i dag bare blir omfavnet en liten gruppe kan komme til å bli folkeeie.

Det mener i hvert fall bransjen, som samlet journalister fra hele verden på Malta i helga for å fortelle hva vi få se på IFA-messen i Berlin i begynnelsen av september.

Er du klar for enda en disk?

Likevel er det ikke gitt at det går som bransjen håper. Den uavhengige analytikeren Paul Gray fra det britiske konsulentselskapet IHSundret seg for eksempel over at mens Blu-ray og DVD nærmest har forsvunnet fra hyllene, så girer bransjen opp til å levere et nytt format på disk: UHD Blu-ray.

Vist fram av Panasonic: Den første 4K Blu-ray spilleren

Samtidig er det lite som tyder på at folk har nok båndbredde til å motta UHD eller 4K-materiale via nettet. Netflix har så vidt begynt, men ellers er det svært lite materiale i bedre kvalitet enn standard HD (1080p) å se der ute.

Netflix i 4K: Hvordan får du det?

Om forbrukerne er klare for enda et nytt diskformat gjenstår å se. Det samme gjelder strømmet innhold i slik kvalitet fra nettet.

Likevel er det ingen tvil om at UHD-TV-er nå begynner å bli standard. I Japan, der ting ofte skjer først, står nå vanlige 1080p-TV-er og støver ned i hjørnet, ifølge Gray. Det er stort sett bare UHD som blir stilt ut.

– Ulempen er at du fortsatt må sitte veldig nærme for å virkelig kunne se forskjell på 1080p og 4K-oppløsning. Derfor er det neppe tilfeldig at stolene står kloss opptil skjermene i japanske elektronikkbutikker, raljerte Gray.

 (Foto: IHS)

TETT PÅ: Jpanske elektronikkbutikker vil helst at kundene skal sitte med nesa opp i TV-en for å kunne se forskjell på HD og UHD. (Foto: IHS)

Samme vei som 3D?

Kanskje UHD blir som 3D? Noe alle relativt dyre og store TV-er har, men som ingen egentlig bryr seg om?

Uansett mener Gray å kunne slå fast at alle 50-tommere i 2018 vil ha 3840 x 2160-oppløsning.

Analytikeren har for øvrig foretatt en uformell test av forskjellen på HD og UHD.

Konklusjonen ble at forskjellen i oppløsning knapt oppfattes i det hele tatt dersom man som japanerne ikke sitter nærmest med nesa inn i skjermen. Gray har funnet ut at du ikke bør sitte lenger enn 1,6 meter fra en 84-tommers skjerm for å se det.

Ingen garanti: 4K er ikke det samme som god kvalitet

Men fargene er klart bedre

Derimot kan folk se forskjell på 50 og 100 Hz bildeoppdatering, spesielt på sportssendinger. Og alle ser umiddelbart forskjell på det som kalles dynamisk område, altså avstanden mellom lyse og mørke partier.

Bare TV, ikke smart: Philips tilbake til røttene

Med det rette materialet merker også de fleste forskjell på fargegjengivelsen mellom TV-er som i dag er vanlig å se i norske hjem og de som selges i dag.

Også på mobil og nettbrett vil den nye skjermteknologien merkes. Men da først og fremst på fargene og lyset, ikke på detaljene i bildet.

Reiseomkostningene til denne reportasjen ble dekket av IFA-messen. Les mer her

Kilde for: Data – DinSide.no