– Fantastisk bra, sier automatiker Thomas Sæle ved Kværner Stord.
OLJE OG ENERGI 08.06.2015 11:06
Han er en av de 1600 fast ansatte som i dag kl 12.00 markerer storkontrakten med Statoil.
Hele Stord-samfunnet gleder seg over at Kværner kapret milliardkontrakten på bygging av boligplattform til Johan Sverdrup-feltet. Mye arbeid vil bli satt ut til underleverandører. Blant annet skal boligmodulen bygges på naboverftet Apply Leirvik på Stord.
Først Grieg
Sæle har jobbet på Edvard Grieg-dekket, som ligger fiks ferdig og klart til utskiping i Nordsjøen. Før Johan Sverdrup-jobben skal Sæle bli med Edvard Grieg-dekket offshore for ferdigstilling på feltet i Nordsjøen.
Etter at den første store Johan Sverdrup-kontrakten tidligere i år gikk til Aibel, har Kværrner kjempet intenst for å vinne den neste.
Det har tidligere vært sagt at Johan Sverdrup-kontrakt var vinn eller forsvinn for plattformbygging på Stord.
– Dette har vi ventet på, sier Thomas Sæle til Sysla.
Lettet
Administrerende direktør Steinar Røgenes ved Kværner Stord smiler lettet over Johan Sverdrup-kontrakten. Først om vel et år blir det størst sysselsetting på Stord-verftet, som er i gang med de første nedbemanningene på ingeniørsiden. Den prosessen går sin gang uavhengig av den nye kontrakten.
– Men situasjonen for verftet blir straks mye lettere, sier Røgenes.
Flere hundre har møtt frem til kontraktssigneringen.
– Dette er en dag jeg har ventet på, sier Røgenes til de fremmøtte.
Han takker teamene på begge sider som har jobbet knallhardt for å få kontrakten i havn.
– Helt fantastisk
Også blant de tillitsvalgte sitter smilene løst mandag.
– Det er helt fantastisk. Det er god stemning her nå. Jeg var akkurate nede i Leirvik sentrum, og flagget er heist på rådhuset, sier Sigurd Sævareid, tillitsvalgt i EL & IT Forbundet.
– Denne kontrakten betyr veldig mye for hele regionen her. Vi har allerede fått gratulasjoner fra blant andre Nav og restaurantbransjen her på Stord, sier Sævareid.
Konkurransedyktig
I 2012 tapte verftet på Stord flere store kontrakter. Da ga myndigheter og oppdragsgivere beskjed om at det måtte tas grep for å bli mer konkurransedyktig.
– Siden da har vi jobbet kontinuerlig med å forbedre oss. Jeg har glad for at Statoil ser at vi har tatt disse grepene. Nå er det opp til oss og vise oss tilliten verdig, sier Sævareid.
Deler av arbeidet skal utføres i utlandet. Blant annet skal utstyrsmodulen bygges av underleverandører i Polen.
– Det er ikke noe problem. Vi hadde nok uansett ikke klart å gjennomføre denne oppgaven alene, sier Sævareid.
Store ringvirkninger
Heller ikke Amram Hadida, leder for Verkstedklubben Kværner Stord, er bekymret for at deler av kontrakten går til utlandet.
– Det har lenge vært klart at vi må gjøre noe med leveringsmodellen vår. Nå gjenstår det å se nøyaktig hvordan fordelingen blir, men det viktige er at dette kommer til å gi arbeid på Stord i lang tid, sier Hadida.
Også han er opptatt av ringvirkningene avtalen får for hele Sunnhordland.
– Beregninger har vist at ett årsverk på Kværner Stord generer tre-fire andre arbeidsplasser i regionen. Dette betyr mye for mange, sier Hadida.
– Dette viser at vi er konkurransedyktige og at oljebransjen ikke er en solnedgangsindustri her. Dette var den beste gaven vi kunne fått, sier han.
Kilde for: BT.no – Økonomi