Finans og økonomi

Dette betyr nett-feilmeldingene

Dinside Av og til er det problematisk å ferdes på nettet. Nettsiden du vil åpne vil ikke vises, og i stedet får du en feilmelding som du ikke helt forstår.

Slike feil kan skyldes så mangt. Enten ligger problemet på din egen maskin, på vertsmaskinen eller et eller annet sted i mellom.

Her er noen av feilmeldingene du kan støte på og hva de betyr. La oss begynne pent:

404 – siden finnes ikke (og lignende)

Denne er blant de vanligste og skyldes rett og slett at det ikke finnes innhold på URL-en du har angitt. Den kan du fremprovosere selv ved å skrive noe tull bakerst i adressefeltet, f.eks. dinside.no/asdfknmadfg.

Feilmeldingen kan skyldes en skrivefeil fra deg eller fra de som har laget lenka du trykket på – kanskje klarer du å avsløre det ved å se nøye på det som står i adressefeltet.

404: Det finnes mange fikse 404-feilsider. Her er Dagbladet.no sin. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

404: Det finnes mange fikse 404-feilsider. Her er Dagbladet.no sin. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

Men det kan også skyldes at nettstedet har lagt om sidene sine og endret URL-strukturen slik at akkurat den siden ikke lenger finnes – eller at de bare har fjernet siden; for eksempel for et produkt som ikke lenger er i salg (eller som ikke skulle ha vært lagt på nett i utgangspunktet).

Det finnes mange slike tresifrede feilmeldinger, for eksempel 403 – forbidden dersom du ikke har rettigheter til å se nettsiden (krever at du er logget inn) eller 500 – internal server error dersom webserveren har en annen feil.

Dette får du gjort lite med utover å prøve igjen senere.

Her finner du en liste over HTTP-feilmeldinger.

PS! Mange nettsider har ganske morsomme 404-sider. Nettstedet fab404.com har samlet noen av de beste.

Denne nettsiden er ikke tilgjengelig

Denne feilmeldingen kan du få om du prøver å laste inn en nettside fra et domene som ikke finnes. Da skyldes det som regel at du (eller den som lagde lenka du trykket på) har en skrivefeil i domenenavnet, men det kan selvsagt hende at nettsiden er tatt ned siden sist du besøkte den og ikke lenger finnes.

 (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

SKRIVEFEIL? Denne feilmeldingen får du om nettstedet du prøver å navigere til ikke finnes. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

Merk at du på enkelte nettsteder kan få denne meldingen fordi du prøver å skrive domene.no når den riktige adressen er www.domene.no, så akkurat det kan være verdt et forsøk.

Opplever du feilen på flere nettsteder, kan det være at du ikke er koblet til nettet og at du må sjekke nettverksforbindelsen din.

 (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

SJEKK TILKOBLINGEN: Denne ligner på den forrige, men skyldes at maskinen ikke var tilkoblet nettet. Da vil du også få den flere steder. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

En annen mulighet er at DNS-tjeneren maskinen din bruker har problemer. DNS-tjenere fungerer som adressebøker på internett som oversetter for eksempel google.com til IP-adressen (74.125.20.147). Lettere å huske førstnevnte, ikke sant? (Du kan fint taste inn den nevnte IP-adressen i adressefeltet i nettleseren din og få opp Google).

For å sjekke om det er DNS-tjeneren som har problemer, kan du eventuelt prøve å bytte til Googles DNS-tjener eller til OpenDNS (lenkene tar deg til Dinside-artikler som forklarer hvordan du gjør det).

Kan ikke koble til

I dette tilfellet har maskinen din gjort et oppslag mot DNS-tjeneren, fått den gyldige IP-adressen, men får ikke noe svar. Dermed er sannsynligheten stor for at nettstedet er nede for telling, noe vi ofte ser når tusenvis av maskiner trommer sammen til et DOS-angrep eller lignende.

 (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

NEDE FOR TELLING: Slik ser det ut i Firefox når et nettsted ikke svarer på forespørselen. Sannsynligvis er det ikke noe galt med ditt nettverk. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

Et kjekt triks i så måte er nettjenesten Down for everyone or just me?, der du taster inn nettadressen og får tilbakemelding på om nettstedet er nede, eller om det bare er hos deg. Uansett er det beste tipset å prøve igjen senere.

Skadevare-advarsler

Her bør du være på vakt. De ulike nettleserne mottar jevnlig oppdateringer om nettsider som inneholder skadevare, som kan gjøre at du får uhumskheter på maskinen. Eller såkalte phishing-nettsider, som utgir seg for å være en annen nettside enn de er for å lure deg – for eksempel til å taste inn brukernavn og passord.

 (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

HOLD DEG UNNA: Dette skjermbildet er ikke rødt uten grunn. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

Du har sikkert fått en epost fra «banken» med lenke til en slik side, og vi har omtalt phishing mang en gang på Dinside.

LES MER: Ekte eller phishing? Slik avslører du svindlerne.

Heldigvis blir du i mange tilfeller advart om at siden kan inneholde farlig programvare eller brukes til nettfisking, og da gjør du veldig lurt i å trykke på tilbakeknappen i nettleseren din, selv om det enkelte ganger kan dreie seg om falsk alarm.

SSL-sertifikat-feil

Når du åpner nettbanken (og veldig mange andre nettsteder) på PC-en din, er denne forbindelsen kryptert slik at ikke andre kan snappe opp det som sendes og mottas. Tidligere måtte man for eksempel manuelt gå inn i Facebook-innstillingene for å bruke tjenesten kryptert, og vi fikk bakoversveis her i redaksjonen da vi så hvor enkelt det var å kapre en Facebook-sesjon som ikke var kryptert.

Før den krypterte kommunikasjonen kan finne sted, mottar nettleseren din et såkalt SSL-sertifikat som «bevis» på at du har kommet til riktig side. Dette sertifikatet innholder blant annet tjenerens navn, hvem som har utstedt sertifikatet og en krypteringsnøkkel og er i praksis ikke mulig å forfalske.

Dersom nettleseren din oppdager at sertifikatet ikke passer med nettsiden du er i ferd med å besøke, slår den full alarm; tilsvarende at en dørvakt reagerer på at bildet på førerkortet ikke ligner på den som vil inn.

 (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

IKKE BEKREFTET ID: Får du denne feilmeldingen kan det være at nettstedet har glemt å fornye sikkerhetssertifikatet sitt, men det kan også være at noen prøver å utgi seg for å være den aktuelle nettsiden. (Skjermdump: PÅL JOAKIM OLSEN)

Slike sikkerhetssertifikater har en utløpsdato og må jevnlig fornyes av nettsteder, så det kan være at noen ikke har fulgt med i timen og glemt å fornye det, som bildet over viser.

Men feilmeldingen kan også skyldes at noen prøver å lure deg og at det faktisk ikke er nettbanken din som skjuler seg bak URL-en, for eksempel ved å trikse med nettverket du er koblet til.

Du bør derfor la være å gå videre (selv om nettleseren din lar deg få lov om du vil) og heller ta kontakt med nettsiden og sjekke om det kan være tilfelle at de har glemt å fornye sikkerhetssertifikatet sitt.

Kilde for: Data – DinSide.no