– Det startet for to år siden da jeg handlet i en butikk, og ble oppmerksom på hvor mye matvarer som kastes fordi de er gått ut på dato. Dagligvarebutikkene har ingen kontrollverktøy som fanger opp hvor mye varer de har inne eller når varene går ut på dato. Det er helt forkastelig, og irriterte meg grenseløst, sier gründer Kjetil Sørensen.
Ifølge tall fra ForMat, kaster dagligvarebutikkene matvarer for rundt 2,3 milliarder kroner. Sørensen har nå laget datasystemet «IWaste», som registrerer utløpsdatoen på varene som er i beholdning. Dette håper han vil redusere mengden mat som kastes i Norge butikker.
– Jeg snakket med en butikk som kastet varer for over 1,5 millioner kroner i året. Det er skremmende. Vi kaster i dag altfor mye mat, og jeg har et ønske om å redusere dette. Selvsagt er det også økonomiske motiv bak dette, men jeg har så jeg klarer meg, så det er ikke det viktigste, forklarer Sørensen.
– Kjedene bryr seg ikke
«IWaste» skanner alle varer som kommer inn i butikken, slik at både antall og utløpsdato er registrert. Systemet gir så tilbakemelding på hvilke varer som holder på å gå ut på dato, slik at disse kan reduseres i pris eller flyttes frem i butikken. På denne måten kan butikkene lettere bestille de varene de faktisk trenger. I dag ville disse varene trolig blitt kastet.
– Dette er en problematikk som har eksistert veldig lenge, men de store kjedene tjener så mye penger at de rett og slett ikke bryr seg. Det er en skam. Hadde konkurransen i dagligvarekjedene vært hardere, så hadde nok svinnet blitt tatt mer på alvor, tror han.
Syv av ti mislykkes
54-åringen har engasjert et Oslo-firma i et forsøk på å overbevise de store dagligvarekjedene til å satse på ideen. Sørensen håper og at «IWaste» har et internasjonalt potensial. Innovasjon Norge advarer derimot gründeren på et møte med et tøft marked.
– Det er svært vanskelig, nesten umulig, å lykkes. Det har nesten like mye å si hvor mye en jobber, som hvor god ideen er, uten at jeg kjenner til akkurat denne ideen godt nok. Det viser seg også at erfaring er viktig. Ser en på suksessfulle gründere internasjonalt, så har nesten alle gjort feil og hatt mislykkede prosjekt, sier Ketil Lundgaard, direktør for entreprenørskap og internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge.
Statistikk fra organisasjonen viser at rundt syv av ti gründere ikke lykkes, og Lundgaard tror tallene er like dystre innenfor grønne ideer. Likevel oppfordrer han entreprenører til å ha høye ambisjoner.
Kan eliminere svinn
I høst ble «IWaste» testet i en butikk i Bergen, der ti datoutsatte varegrupper ble registrert. Resultatet viste, ifølge oppfinneren selv, en svinnreduksjon på rundt 60 prosent. Dag Rune Torgersen (30) er butikksjef på Rema 1000 på Danmarks plass. Han tror avfall fra butikkene i beste fall kan elimineres totalt.
– Hvis systemet er fullstendig integrert tror jeg det kan være opp mot 100 prosent svinnreduksjon, i hvert fall i forhold til å oppdage varene som går ut på dato. Nå går det også bort en del i feilbestillinger og tyveri, men i teorien burde man kunne få full oversikt over lagerbeholdningen, tror han.
Torgersen er overrasket over at et slikt system ikke allerede eksisterer.
– Vi har et stort fokus på svinn, fordi det er negativt for butikkens økonomi og for samfunnet generelt. I dag må vi fysisk gå rundt å sjekke datostemplingen på varene. Jeg har tidligere tenkt at det burde finnes et system som logget dato på varene, men det er det ikke, sier Torgersen.
Kilde for: BT.no – Økonomi