Mobil

Derfor tar Android-oppdateringen så lang tid

Dinside Vi skriver mars 2015, og det er et halvt år siden Android 5.0 med kodenavn Lollipop ble lansert.

Allikevel er det bare et fåtall telefoner som har fått oppgraderingen, og mange venter utålmodig på at telefonen deres skal bli oppdatert.

Men hvorfor tar det så lang tid?

LES OGSÅ: Dette er nytt i Lollipop

Nexus-telefonene først

Det er Google som står bak Android, etter at søkegiganten kjøpte selskapet i 2005. Android er basert på såkalt åpen kildekode, som betyr at alle som vil kan laste ned kildekoden og gjøre sine modifikasjoner. Det gjør de aller fleste telefonprodusenter også.

Når en ny Android-versjon er klar, legger Google den ut på utviklersiden, eller AOSP som den kalles (Android open source project).

I det den legges ut der, er den også klar for Nexus-telefonene, som kan sees på som Googles egne telefoner. Dog er det ikke Google som lager telefonene – HTC, Samsung, LG og Motorola har laget Nexus-telefonene som har vært lansert til nå, og det ryktes om at det blir Huawei som får æren av å lage den neste Nexus-telefonen.

Nexus-telefonene kjører Android slik Google hadde tenkt det – uten modifikasjoner. Dermed er det alltid disse telefonene som får oppdateringene først.

Produsentene gjør egne endringer

Har du hatt flere typer Android-telefoner (eller lest tester av dem), har du sikkert fått med deg at brukergrensesnittet, ikoner og funksjonalitet er forskjellig fra ulike produsenter.

INNI ER VI LIKE: Men utenpå er det mye som skiller brukergrensesnittet på Huawei- (til venstre) og Sony-telefoner.

Dette er noe produsentene gjør for å skille sine produkter fra andre, for å supplere med funksjoner de mener gjør Android enda bedre og så videre.

Eksempelvis har Samsung sitt eget Touchwiz-grensesnitt der de har endret ganske mye på hvordan ting ser ut i operativsystemet – egne hjelpetekster, menyer, apper og funksjoner. Sony, på sin side, baker inn støtte for å spille PlayStation 4-spill på mobiltelefoner og nettbrett, som da kun er tilgjengelig på deres enheter.

Først når en ny Android-versjon blir lagt ut på utviklersiden, kan produsentene laste den ned og fylle på med sine ting.

Noe av det kan plugges rett inn, mens andre endringer må programmeres på nytt, for eksempel for å utnytte nye funksjoner i forhold til strømbruk, designendringer og annet.

I en oppdatering kommer det som regel mange nye funksjoner, mens noen forsvinner, slik at enkelte ting må programmeres helt om.

Dessuten må det testes godt.

FØRST: Nexus 6 ble lansert med siste versjon av Android og blir sannsynligvis den første som blir oppgradert i neste runde også.

Ulike telefonmodeller

En annen avgjørelse produsenten må ta, er hvilke telefoner som skal få den nye oppdateringen. Her er det flere ting som må vurderes – én ting er hva slags maskinvare telefonen har og om den er kraftig nok til å hanskes med de nye funksjonene.

Det kan også være at de må gjøre individuelle justeringer i forhold til hver modell, så en modell som ikke har solgt spesielt mye, vil dermed medføre en høy ekstrakostnad å oppdatere.

Mangel på oppdatering kan dessuten være noe som gjør at flere bytter ut telefonen med en nyere modell, og det kan være at de som kjøper rimeligere modeller ikke er like opptatt av nye oppdateringer som de som kjøpte toppmodellene. Derfor er det gjerne toppmodellene som får oppdateringene først.

Mer om når du kan få Android 5.0

Operatørenes tilpasninger

Har du kjøpt en telefon via en operatør, kan det også være at operatøren har gjort endringer ved å legge inn egne apper og tjenester.

Også her kan det være nødvendig med oppdateringer, som gir enda en flaskehals i prosessen.

Ikke alle på en gang

Mest vanlig er det at en oppdatering til en gitt modell kommer i ett land først, eller til et fåtall av brukere. Det er fordi produsenten ønsker at en andel av brukerne får testet endringene først, slik at de kan rette opp i feil og annet før alle får oppdateringen.

Å teste store endringer som dette er en tidkrevende prosess, men kan gjøres mer effektivt ved at man også involverer noen av brukerne.

Ikke like viktig med siste versjon lenger

VIKTIG KOMPONENT: Google Play Tjenester inneholder stadig mer funksjoner som gjør det mindre viktig å ha siste Android-versjon.

Med årene har Google flyttet mye av det som er sentralt i Android til det som kalles Google Play tjenester, som kjører på alle versjoner av Android.

Oppdateringer her handler for eksempel om ting relatert til synkronisering av kontakter, posisjonstjenester, batteribruk, ytelseesforbedringer og annet.

Det er derfor ikke like «livsviktig» å ha siste Android-versjon lenger.

TEMA: Android

Apple ruller ut til alle

Har du iPhone, sitter du sikkert og humrer i skjegget nå, og det med rette – siden Apple både står for produksjonen av både enhetene og operativsystemet og har et begrenset antall modeller i markedet, er det lettere for selskapet å oppdatere alle i en fei; noe de også har tradisjon for å gjøre.

Det hender dog at det blir litt trøbbel de første dagene, som for eksempel at BankID ikke virket for norske brukere ved siste oppdatering. Men etter et par-tre små oppdateringer enten fra Apple eller fra tjenesteleverandørene de påfølgende dagene og ukene, blir de fleste problemer løst.

Her finner du Dinsides mobiltester

Kilde for: Mobil – DinSide.no