Dinside– Den som bæsjet sist, begynner spillet. Vel. Allerede i starten av spillereglene skjønner man at Cards against humanity har en god porsjon vulgaritet.
Kortspillet ble i sin tid finansiert via folkefinansieringstjenesten Kickstarter, der skaperen klarte å hanke inn drøye 100.000 kroner.
Det er imidlertid lite i forhold til Elan Lee, mannen bak The Oatmeal, som passerte 60 millioner kroner for å finansiere sitt kortspill, Exploding Kittens.
Enkle regler
Reglene er enkle – kortbunken består av sorte og hvite kort. En av spillerne legger frem et sort kort, og så skal hver av spillerne, som har ti hvite på hånden, spille det de mener passer best. For eksempel slik:
Deretter blandes de hvite kortene og så kåres det en vinner av runden, enten av den som la frem det sorte kortet, eller som en avstemning blant deltakerne.
Og med et ganske rikt utvalg av sorte og hvite kort, er det duket for mange morsomheter i løpet av en kveld.
– Nå har vi prøvespilt Cards against humanity i en og en halv time, og vi ler fortsatt, var første respons fra en anonym svigerfamilie.
Dyrt i Norge
Cards against humanity kan kjøpes fra den amerikanske nettsiden for 25 dollar, eller rundt 200 kroner. De sender imidlertid ikke til Norge- faktisk får du bare kjøpt den amerikanske utgaven i USA, den britiske versjonen i Storbritannia, den kanadiske i Canada og så videre.
Enkelte butikker har imidlertid importert spillet her til lands, men da til en vesentlig høyere pris. Det billigste vi fant var 499 kroner for basispakken – det finnes nemlig også en god håndfull tilleggspakker med kort som også kan kjøpes.
Alternativt kan man sjekke eBay, men med frakt ser det ut til at de fleste forsendelsene havner over 350-kronersgrensa.
Skriv ut selv
Artig er det derfor at spillet er lansert under en Creative Commons BY-NC-SA-lisens, som i praksis betyr at du kan bruke det fritt så lenge du krediterer skaperen, at du ikke tjener penger på det (for eksempel ved å selge eksemplarer) og at du står fritt til å «remixe» det (for eksempel ved å lage egne kort), så lenge du publiserer det du lager under den samme lisensen.
På nettsiden finner du derfor en PDF-fil på 31 sider som du kan skrive ut, klippe til og sette i gang å spille. Det er 20 kort på hver side, så totalt er det 460 hvite og 90 sorte kort.
Vi har selv gjort det og anbefaler deg å bruke litt tykke ark. Best er det hvis du kjøper ark som støtter tosidige utskrifter, slik at du også kan skrive ut sort på baksiden av arkene med sorte kort – da blir det lettere å skille dem etterpå.
Du trenger ikke kjøpe de dyreste fotoarkene – vi klarte oss fint med en pakke på Staples som koster en drøy krone arket. Dermed blir kostnaden for ark og blekk neppe mer enn en femtilapp.
LES OGSÅ: Kjekke ting du kan skrive ut
Også på norsk!
Den nevnte lisensen har gjort at det finnes mange fan-oversettinger av spillet, og på nettsiden finner du også en norsk utgave, laget av «Espen».
Den inneholder like mange kort som originalen, og er heller ikke bare direkte oversatt fra den amerikanske versjonen, men inneholder referanser til norske særegenheter som Eli Hagen, Møllers tran og Charter-Svein.
Vil du lage ekstra kort, kan du også laste ned filer med sorte og hvite ark og sette i gang.
PS! Har du lyst til å se noen av kortene kan du besøke lab-siden, der du samtidig hjelper skaperne å plukke ut de morsomste kortene til fremtidige tilleggspakker.
PS! Mangler du skriver? Test av tre blekkskrivere
Kilde for: Data – DinSide.no